Αλβανία: Ενταξη στην Ε.Ε. μέχρι το 2030 αναμένει ο Ράμα

Αλβανία: Ενταξη στην Ε.Ε. μέχρι το 2030 αναμένει ο Ράμα

Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις – «Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρόθεση της Αλβανίας να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. έως το 2030 εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Eντι Ράμα κατά τη χθεσινή δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, όπου άνοιξαν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη «δέσμη» των θεμελιωδών κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας. Δέκα χρόνια μετά την απόδοση από την Ε.Ε. καθεστώτος υποψήφιας χώρας, η Αλβανία καλείται πλέον να προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και που καταγράφονται στην κοινή θέση η οποία υιοθετήθηκε χθες μεταξύ των 27 κρατών-μελών και των Τιράνων.

Το «ιστορικό ορόσημο» για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, όπως χαρακτηρίστηκε τόσο από τον Εντι Ράμα όσο και από την τρέχουσα ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την συναίνεση της Αθήνας. «Η Ελλάδα τήρησε στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρωαλβανικές σχέσεις», τόνισε ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, που «φρέναρε» για 1,5 χρόνο την ενταξιακή πορεία των Τιράνων. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πάντως ικανοποιημένη, καθώς «η πρώτη δέσμη κεφαλαίων», όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, περιλαμβάνει «τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα». Στο κείμενο της κοινής θέσης της Ε.Ε. –που αποκάλυψε χθες η «Κ»– γίνεται ειδική αναφορά στην υποχρέωση της Αλβανίας να εγκρίνει «κανονισμούς σχετικά με τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση γλωσσών των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», αλλά και στην ψηφιοποίηση των κτηματολογικών χαρτών –στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για το κράτος δικαίου– για την απόδοση «ασφαλών και σαφών ιδιοκτησιακών τίτλων», καθώς και στον σεβασμό σχετικών δικαστικών αποφάσεων. «Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ υπογραμμίζοντας το διακύβευμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. ευχήθηκε «την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής».

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την Ευρώπη –ειδικά μετά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία– απέδωσε και ο Ράμα την «αφύπνιση» της Ε.Ε. για την ανάγκη «επιτάχυνσης» της διεύρυνσής της, ενώ σημείωσε ότι για την Αλβανία δεν υπάρχει «σχέδιο Β΄, όταν πρόκειται για ατομική ελευθερία, κράτος δικαίου και λειτουργική δημοκρατία», δεσμευόμενος παράλληλα για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT