Εντός και Εκτός – Μπακογιάννη: Παράθυρο ευκαιρίας για τα δύσκολα στα ελληνοτουρκικά

Εντός και Εκτός – Μπακογιάννη: Παράθυρο ευκαιρίας για τα δύσκολα στα ελληνοτουρκικά

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η αναμονή για τις βουλγαρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου εκ των πραγμάτων αφορά την Ελλάδα, καθώς δίχως σταθερή κυβέρνηση είναι πρακτικά αδύνατον να προχωρήσει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση για την άρδευση των αγρών τμημάτων της Βόρειας Ελλάδα από ύδατα ποταμών όπως ο Αρδας. Σε δημοσίευμα του Euraktiv Bulgaria, παρατίθενται δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτές, δόθηκε η ευκαιρία στη ΝΕΚ (βουλγαρική ΔΕΗ) να συνάψει απευθείας συμφωνία με τον ελληνικό φορέα εκμετάλλευσης μόνο για το νερό της φετινής αρδευτικής περιόδου, αφού στις 9 Ιουλίου είχε λήξει (όπως σας είχε ενημερώσει εγκαίρως η στήλη) η συμφωνία του 1964, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία ήταν υποχρεωμένη να διαθέτει 186 εκατ. κυβικά μέτρα νερού από τον ποταμό Αρδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Για τον ποταμό Νέστο, είχε υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, η οποία ισχύει από τις 19 Σεπτεμβρίου 1996, με διάρκεια ισχύος έως το 2031. Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι κρίσιμες, αφού πλέον, λόγω και αυξανόμενης λειψυδρίας (το καλοκαίρι που πέρασε από τη Βουλγαρία ζητήθηκε αποδέσμευση υδάτων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία), η χρήση των υδάτων γίνεται ένα πρόβλημα ολοένα και πιο πολιτικό.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας επιμένει στις κατά καιρούς κατηγορίες του εναντίον του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.). Χθες, ανέφεραν ενδεικτικά ότι το Λ.Σ. επέτρεψε σε δύο σκάφη που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή, βόρεια της Ρόδου, να φτάσουν εντός των θαλάσσιων ορίων της Τουρκίας. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το περιστατικό έχει καταγραφεί από drone που πετούσε στη περιοχή. Από το Λ.Σ., πάντως, αποδραματοποιούν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι επρόκειτο απλώς για τον έγκαιρο εντοπισμό των πλεούμενων. Το σκάφος του Λ.Σ. παρέμεινε στην οριογραμμή έως ότου έφτασαν εκεί οι Τούρκοι και τα συνόδευσαν μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, και κυρίως η θετική ατμόσφαιρα τους τελευταίους 15 μήνες, «δημιουργούν αισιοδοξία ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα», ανέφερε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη από τη Σούδα, όπου βρέθηκε με το «καπέλο» της προέδρου της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, της οποίας, υπενθυμίζεται, μέλη είναι και Τούρκοι βουλευτές. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευτεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020. Εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός δεν παρέλειψε, πάντως, να αφήσει και μια αιχμή για τη στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό. «Οταν υποστηρίζουμε με όλες μας τις προσπάθειες το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, επιβάλλοντας κυρώσεις και πληρώνοντας το τίμημα για τη στάση μας, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να συνάπτουμε μακροχρόνιες ενεργειακές συμφωνίες με τον Πούτιν στις χώρες μας ή να συμμετέχουμε σε διεθνή φόρα που εκείνος ηγείται», είπε ενδεικτικά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκλεγεί βουλευτής στην Περιφέρεια Α΄ Πειραιώς. Και εδώ και καιρό, στο επιτελείο του υπήρχε μια συζήτηση για την ανάγκη να βρεθεί στη περιφέρειά του. Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη 22 Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μια εκδήλωση με τίτλο: «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Την εκδήλωση θα ανοίξει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση ερευνών που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του κ. Τσίπρα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η κυρία Αγαπηδάκη δεν απαντάει σε εμένα, απαντάει στους κατοίκους της Αίγινας, όπου το Κέντρο Υγείας έχει καταρρεύσει. Δεν απάντησε στη γραπτή ερώτηση, η οποία ήταν από τον Ιούλιο… Πολύ ευγενικός ήμουνα με την κυρία Αγαπηδάκη, δεν παίρνω τίποτα πίσω. Το πολιτικό επίπεδο αυτών που έγραφε ήταν επίπεδο τρολ». Αυτά δήλωσε χθες ο βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος (ρ/σ Παραπολιτικά), ουσιαστικά αρνούμενος να υποχωρήσει από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε προχθές στη Βουλή για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Υπενθυμίζεται πως οι δυο τους συγκρούστηκαν στη Βουλή ενώ συζητούσαν για τον θάνατο ενός νέου λόγω απουσίας πλωτού ασθενοφόρου στην Κέρκυρα. Η κ. Αγαπηδάκη κατηγόρησε τον κ. Ηλιόπουλο για «σπέκουλα» και στη συνέχεια εκείνος απηύθυνε την κατηγορία περί τρολ…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT