«Αναιμική» συζήτηση για τον προϋπολογισμό

«Αναιμική» συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων έλαβαν τον λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων και μία βουλευτής, η Ολγα Γεροβασίλη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Το σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον των βουλευτών και η αμήχανη ρευστότητα που επικρατεί στον χώρο της αντιπολίτευσης, εξαιτίας κυρίως των εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημάδεψαν την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025. Στις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, τον λόγο έλαβαν, πέραν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, απλώς οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων, όπως δηλαδή προβλέπεται τυπικά από τον κανονισμό, και μόνο μία βουλευτής – η Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Θεωρητικά, όσα καταγράφονται σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνονται υπόψη από το οικονομικό επιτελείο ώστε να γίνουν αλλαγές ή προσθήκες στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου και να τεθεί προς έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία, έπειτα από νέο κύκλο πολύωρων συνεδριάσεων, σε ψηφοφορία που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ατυπος πολιτικός διάλογος

Ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, κατά την παρούσα φάση, είναι ο άτυπος πολιτικός διάλογος που έγινε με φόντο τα οικονομικά στοιχεία.

«Οι ίδιοι οι πολίτες, που έχουν τα παράπονά τους από εμάς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά πάντως συγκριτικά με εσάς, όπως και να το μετρήσουμε, περισσότερο προς τη Ν.Δ. είναι προσανατολισμένοι παρά προς τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρει ή δεν προσφέρει η αντιπολίτευση», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι τόνοι ανέβηκαν ουσιαστικά μόνο στο τέλος, όταν τον λόγο πήρε η κ. Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση ζει σε εικονική πραγματικότητα. Σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτική μνημονίων χωρίς μνημόνια», είπε μεταξύ άλλων. Νωρίτερα, από το ΠΑΣΟΚ ο Π. Κουκουλόπουλος σημείωνε: «Είναι καθαρό ότι ένα κενό υπάρχει στη διατύπωση ενός στέρεου αντιπολιτευτικού λόγου απέναντι στα κυβερνητικά δρώμενα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT