Η Αγκυρα μιλά ξανά για «λύση – πακέτο» στη Χάγη, με το βλέμμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Η Αγκυρα μιλά ξανά για «λύση – πακέτο» στη Χάγη, με το βλέμμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Τις τουρκικές θέσεις για «προσφυγή-πακέτο» στη Χάγη, με νέες αναφορές σε κυριαρχία και αποστρατιωτικοποίηση νησιών, εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι, με το βλέμμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε προ ημερών και ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για συζητήσεις «με βάση την ολιστική προσέγγιση της Τουρκίας για το Αιγαίο».

Από την πλευρά της, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει την πάγια θέση της, ότι δηλαδή για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προφανώς και λοιπών θαλασσίων ζωνών, και υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, στις νεότερες δηλώσεις τους στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν σε ένα μόνο θέμα, αλλά συζητούνται όλες οι αλληλένδετες διαφορές στη θάλασσα και στον αέρα».

Οπως υποστήριξαν, «η Τουρκία επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για όλες τις διαφορές, από τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου μέχρι γεωγραφικούς σχηματισμούς αμφισβητούμενης κυριαρχίας, τη στρατιωτικοποίηση νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και το FIR».

«H Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρόκειται μόνο για τον καθορισμό των συνόρων της υφαλοκρηπίδας/Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Λόγω αυτής της στάσης άλλα ζητήματα που θα μείνουν άλυτα ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν ένταση στις διμερείς σχέσεις οποιαδήποτε στιγμή», τονίζουν ακόμη και προσθέτουν:

«Τα θέματα του Αιγαίου συζητήθηκαν σε 64 γύρους διερευνητικών-συμβουλευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών την περίοδο 2002-2022. Δεν σημειώθηκε πρόσθετη πρόοδος όταν η ελληνική πλευρά επέστρεψε στη θέση πως υπάρχει μόνο μία διαφορά».

«Εάν δεν επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι διαφορές μπορούν να τεθούν στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο, αλλά πρώτα η Ελλάδα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου», σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT