ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πόλεμος για την «παράλληλη πλατφόρμα» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πόλεμος για την «παράλληλη πλατφόρμα» Κασσελάκη

«Στρώνει το χαλί για το δικό του κόμμα», λένε οι «87». Κατηγορίες ακόμη και για παραποίηση του ονόματος του κόμματος - «Είναι σε πανικό», απαντά ο Κασσελάκης.

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ημέρα στον ταραχώδη δρόμο προς το συνέδριο μοιάζει να περιλαμβάνει και ένα καινούργιο εσωκομματικό επεισόδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η διαδικτυακή πλατφόρμα υπογραφών που παρουσίασε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί το νέο αυτό επεισόδιο, αλλά και την πρώτη οργανωμένη κίνηση «αντεπίθεσης» του «έκπτωτου» προέδρου μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου να «μπλοκάρει» την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. 

«Μέχρι τέλους», με δύο εκδοχές

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον ιστότοπο με τίτλο «Ο Δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» καλεί τους υποστηρικτές του να «γίνουν εθελοντές» ενόψει το Συνεδρίου. Ο κ. Κασσελάκης, μιλώντας στο STAR χθες το βράδυ, επανέφερε, άλλωστε, τη «γραμμή» ότι το συνέδριο του κόμματος είναι αυτό που θα κρίνει τα πάντα, αποδεχόμενος πάντως την απόφαση της Κ.Ε. που οδήγησε στην καθαίρεσή του πριν από περίπου έναν μήνα. 

«Μέχρι τέλους», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Κασσελάκης αναφορικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το «στρατόπεδό» του, το οποίο για την ώρα προσανατολίζεται σε δύο εκδοχές. 

Η πρώτη εκδοχή αφορά τη μάχη για την εκλογή συνέδρων και για την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού συσχετισμού που θα μπορούσε να διεκδικήσει την ανατροπή των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. 

Τη δεύτερη εκδοχή «σκιαγράφησε» ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ο οποίος χθες στη συνέντευξή του προέβλεψε πως «το συνέδριο θα αναβληθεί», στέλνοντας το μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση «έχουμε επιλογές και πρωτοβουλίες, και θα το κάνουμε». 

Για πολλούς αυτή η φράση παραπέμπει στο σενάριο της πρόκλησης εσωκομματικού δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που αποφασιστεί μια νέα αναβολή του συνεδρίου. Σημειώνεται πως χθες η Θεοδώρα Τζάκρη, που απηχεί τις απόψεις Κασσελάκη, είχε χαρακτηρίσει «εκτροπή» αυτό το σενάριο. 

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, εσωκομματικό δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο προκηρύσσεται με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε., μια αριθμητική πρακτικά αρκετά «δύσκολη». Ο κ. Κασσελάκης είχε αξιοποιήσει το «χαρτί» του δημοψηφίσματος και κατά την πρώτη περίοδο της προεδρίας του, όταν είχε προτείνει τη διαγραφή των Φίλη, Τζουμάκα, Σκουρλέτη και Βίτσα. Τελικώς, το δημοψήφισμα αποσύρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε

Με δεδομένη, πάντως, τη μάχη των συσχετισμών ενόψει του συνεδρίου, η «παράλληλη πλατφόρμα» Κασσελάκη εκλαμβάνεται από πολλούς ως μια κίνηση του τέως προέδρου να «μετρήσει» δυνάμεις με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. 

«Οχυρώνεται» η νέα πλειοψηφία 

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της νέας πλειοψηφίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα Κασσελάκη ήταν άμεση. «Είναι αδύνατον να υπάρχουν δύο πλατφόρμες στο ίδιο κόμμα. Το ένα είναι η επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο είναι κάτι στα πλαίσια ίσως κάποιας προεκλογικής εκστρατείας», ήταν το πιο θεσμικό σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Παυσανία Παπαγεωργίου, στο Action24 χθες το βράδυ. 

«Oποιος αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ζητάει από τους πολίτες να γράφονται στον isyriza και στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωνε χθες από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος στο Attica.

Αλλα στελέχη από το διευρυμένο μπλοκ των «87» εκτιμούν πως πρόκειται για έναν «παράπλευρο μηχανισμό», ενώ ορισμένοι πιο «σκληροί» κάνουν λόγο και για «παραποίηση του ονόματος του κόμματος» στην ιστοσελίδα Κασσελάκη. Σήμερα, μιλώντας στο MEGA, το μέλος της Π.Γ. του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκτίμησε πως όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο Στ. Κασσελάκης «στρώνει χαλί για το δικό του κόμμα». 

Σε κάθε περίπτωση και η πλευρά των «87» προσπαθεί να μπει σε μια τροχιά αναθέρμανσης των σχέσεων με τη δική της κομματική βάση, μέρος της οποίας έχει αδρανοποιηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αντίθεσής της στην ηγεσία Κασσελάκη. Οπως σχολίαζε στέλεχος της άτυπης ομάδας στην «Κ», μετά την Κ.Ε. του Σαββάτου το στοίχημα πλέον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να δραστηριοποιήσει παραδοσιακά μέλη στην πορεία προς την εκλογή συνέδρων. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα αποτελούσε, κατά το ίδιο στέλεχος, και την πιο ασφαλή γραμμή άμυνας απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια του τέως προέδρου να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του κόμματος. 

Τι λέει ο Κασσελάκης για την ιστοσελίδα

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, πάντως, έσπευσε να απαντήσει στις αιτιάσεις αναφορικά με την ιστοσελίδα του, με ανάρτησή του σήμερα, Τετάρτη, το πρωί στην οποία διευκρίνισε πως η πλατφόρμα που ανήρτησε αφορά τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας. Παράλληλα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να γραφτούν στην επίσημη σελίδα του κόμματος και στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, σημειώνοντας πως οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι είναι «σε πανικό».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, ενώ ο κ. Κασσελάκης σήμερα δήλωσε πως η ιστοσελίδα του αφορά την υποψηφιότητά του, χθες στον Star είχε αναφέρει πως τυπικά «κανείς δεν είναι υποψήφιος» πρόεδρος έως το συνέδριο. 

Μέσα σε αυτό πλαίσιο, αύριο, Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον αφενός σε σχέση με το εάν θα υπάρξει νέα πρόταση για κλιμάκωση των πειθαρχικών μέτρων κατά του Στέφανου Κασσελάκη (το ζήτημα της διαγραφής δεν έχει φύγει από το τραπέζι), αφετέρου σε σχέση με ζητήματα που αφορούν το συνέδριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT