Μητσοτάκης: Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μητσοτάκης: Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις Βρυξέλλες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

«Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών του Κόλπου.

Σε διμερές επίπεδο, άλλωστε, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα έξι κράτη (σ.σ. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ) που απαρτίζουν το Συμβούλιο. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τις σχέσεις, ειδικά σε μια εποχή που η συνεργασία μας είναι όλο και πιο απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με ανάφλεξη.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μη συνεχιστεί αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή. Εντείνουμε τις πιέσεις μας έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε μία Γάζα στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματος που έχει το Ισραήλ να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις.

Αυτό που επιβάλλεται είναι η αυτοσυγκράτηση, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών που θα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά». 

Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η ατζέντα είναι «βαριά», καθώς εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει ακόμα το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας (έκθεση Ντράγκι).

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Στο μεταναστευτικό, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι η προτεραιότητες τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και τη φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά, Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα και η πράσινη μετάβαση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT