Βουλή: Μουσείο Ελληνικής Γελοιογραφίας προανήγγειλε ο Κώστας Τασούλας

Βουλή: Μουσείο Ελληνικής Γελοιογραφίας προανήγγειλε ο Κώστας Τασούλας

Εγκανίασε την έκθεση «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων». Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η ματιά της γελοιογραφίας για τα πρόσωπα και τα πράγματα «είναι πολύ πιο αποδοτική, πολύ πιο συμβουλευτική και πολύ πιο κριτική από οποιαδήποτε καταγραφή ή αρθρογραφία».

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου αφιερωμένου στην ελληνική γελοιογραφία, στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων.

Το σχέδιο προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, στο πλαίσιο των εγκαινίων της αναδρομικής έκθεσης γελοιογραφίας «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων».

Την έκθεση, που πραγματοποιείται στο σταθμό μετρό «Σύνταγμα», διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΝΔΑ, της ΣΤΑΣΥ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου.

Βουλή: Μουσείο Ελληνικής Γελοιογραφίας προανήγγειλε ο Κώστας Τασούλας-1
Η αφίσα της έκθεσης

Προλογίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «οι γελοιογράφοι έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα και να τα αποτυπώνουν με την πένα τους. Με δηκτικό, αλλά όχι ονειδιστικό τρόπο. Και σε μια χώρα όπου η σοβαροφάνεια επιπολάζει».

«H έκθεση αυτή, αλλά και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή τη σοβαροφάνεια, που δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα και να καταλάβουμε ότι αυτή η ματιά των πραγμάτων και των προσώπων είναι πολύ πιο αποδοτική, πολύ πιο συμβουλευτική και πολύ πιο κριτική από οποιαδήποτε καταγραφή και από οποιαδήποτε αρθρογραφία». 

Και απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς, υπογράμμισε πως «η γελοιογραφία δεν είναι απειλή, δεν είναι κίνδυνος, είναι ευπρόσδεκτη. Γιατί με τέτοια διαπεραστική ματιά, πολλές φορές μας βοηθάει ο γελοιογράφος να καταλάβουμε και τον εαυτό μας και μας χρειάζεται αυτό».

Στην έκθεση συμμετέχουν 67 γελοιογράφοι, που εκθέτουν 423 έργα τους, σκιαγραφώντας μέσα από αυτά 50 χρόνια αδιάκοπης Δημοκρατίας, από τον Ιούλιο του 1974, με την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέχρι σήμερα. Καταγράφονται μεγάλα και ποικίλα ιστορικά γεγονότα μέσα από το χιούμορ και τη σάτιρα της γελοιογραφικής παραγωγής. Τα σκίτσα αυτά δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι και τον Ιούλιο του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT