ΠΑΣΟΚ: Θέλει να κινηθεί σε ρυθμούς «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

ΠΑΣΟΚ: Θέλει να κινηθεί σε ρυθμούς «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι ανακοινώσεις Ανδρουλάκη για τις αλλαγές και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο οργανόγραμμα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από την επόμενη Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε λειτουργία αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αυτή η αναφορά στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και το πνεύμα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εμφυσήσει με τις κινήσεις του των επόμενων ημερών. Οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές και για τα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν το νέο οργανόγραμμα και να κάνουν πράξη αυτό που ο επικεφαλής του κόμματος σχεδιάζει, θα γίνουν το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε; Πέρα από τις αλλαγές σε πρόσωπα στις θέσεις που ήδη υπάρχουν, όπως ο γραμματέας της Κ.Ο. και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τρία είναι τα σημεία στα οποία δίνεται βαρύτητα, με στόχο να σηματοδοτήσουν μια εμπροσθοβαρή πορεία του κόμματος. Κατ’ αρχάς, το νέο όργανο, που από την πρώτη στιγμή έχει προαναγγελθεί, ένα Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι συνυποψήφιοι στην κούρσα ηγεσίας και μερικά ακόμη κομματικά στελέχη, που θα διαμορφώσουν αυτό το δεκαμελές όργανο. Με συνεδριάσεις σε εβδομαδιαία βάση ή ακόμη πιο πυκνές εφόσον οι περιστάσεις και η τρέχουσα επικαιρότητα το απαιτούν, το όργανο αυτό θα διαμορφώνει τη στρατηγική, την κατεύθυνση του κόμματος, τις προτεραιότητες, τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Πρόκειται για μια κίνηση ουσίας, εξηγούν οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, που θα σηματοδοτήσει τη διάθεσή του για ουσιαστικές αλλαγές, θα δείξει ότι όντως έχει ακούσει όσα εκφράζονται ως προβληματισμοί για την προηγούμενη θητεία του και, κυρίως, ότι θέλει πραγματικά να βρεθούν όλοι στην πρώτη γραμμή, ότι οι εκλογές και όσα τους χώριζαν κατά την προεκλογική περίοδο έχουν μείνει πίσω.

Η «σκιώδης κυβέρνηση» του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης στα σκαριά και θα αποτελεί έναν «καθρέφτη» της δομής της κυβέρνησης. Περιγράφεται ως ένα man to man σχέδιο. Απέναντι σε κάθε υπουργό θα τοποθετηθεί ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που θα έχει την ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα. Οχι μόνον ως παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου με παρεμβάσεις όπου κρίνεται ότι κάτι γίνεται λανθασμένα, αλλά και με παραγωγή και προβολή συγκεκριμένων προτάσεων επάνω σε όλα τα ζητήματα. «Θα είναι μια κυβέρνηση εντός της αντιπολίτευσης. Η πρόκληση είναι για όλα τα ζητήματα, όπου η κυβέρνηση παρεμβαίνει ή και ακόμη πριν ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της, «να βγαίνουμε μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις, παρεμβάσεις και λύσεις», επισημαίνεται σχετικά. Ο στόχος είναι πρόδηλος: να δείξει το ΠΑΣΟΚ ότι διαθέτει και τα στελέχη και την πολιτική εμπειρία για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οτι έχει πρόγραμμα, προτάσεις και λύσεις που πειστικά απαντούν στις αγωνίες των πολιτών και στις προκλήσεις σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Και ότι, παράλληλα, είναι το κόμμα που στη Βουλή και σε κάθε πεδίο ουσιαστικά αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.

Στην ίδια λογική θα ενισχυθεί και θα εμπλουτισθεί με νέα πρόσωπα ο «πρωινός καφές» στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου θα γίνεται η διαχείριση μέρα με τη μέρα των ζητημάτων που ανακύπτουν, θα τίθενται προτεραιότητες, θα γίνεται αξιολόγηση της πορείας όλων των ανοιχτών θεμάτων και συντονισμός των κινήσεων.

Η αναφορά ότι το ΠΑΣΟΚ «μπαίνει σε λειτουργία αξιωματικής αντιπολίτευσης» δεν είναι άσχετη και με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και όλο και περισσότερο ενισχύεται η πεποίθηση πως η μη αναστρέψιμη πορεία στην οποία έχει εισέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί και παράδειγμα προς αποφυγήν, με συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη να αναφέρουν ότι οι κινήσεις του τις επόμενες ημέρες θα δίνουν και το μήνυμα ότι το κλίμα πολιτικού πολιτισμού που επικράτησε την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών δεν ήταν κάτι συγκυριακό, αλλά θα έχει συνέχεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT