Μεταναστευτικό: Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών – Πώς θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Μεταναστευτικό: Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών – Πώς θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Το Μέγαρο Μαξίμου θα διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα του θέματα που αξιολογούν ως σημαντικά οι «δεξιόστροφοι» ψηφοφόροι.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό θέμα το μεταναστευτικό αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής. Πηγές που γνωρίζουν τα όσα λαμβάνουν χώρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έλεγαν στην «Κ» πως κρατούν μικρό καλάθι για το τελικό αποτέλεσμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα θέσει με έμφαση τις θέσεις της, οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής: α) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει ότι είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, ζητώντας άμεσα την υλοποίησή του. β) Θα κάνει κριτική στη Γερμανία για την απόφασή της να κλείσει τα σύνορα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθάει πουθενά και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη Γηραιά Ηπειρο και υπονομεύει τα κοινά κεκτημένα. γ) Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει παράλληλη λειτουργία του συστήματος επιστροφών, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει άσυλο θα πρέπει να επιστρέφει πίσω. Και γι’ αυτό μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, για να διευκολυνθούν οι επιστροφές.

Οι παραπάνω βασικές θέσεις του πρωθυπουργού, όπως αναμένεται να διατυπωθούν σήμερα, έχουν δύο σκέλη: Αφενός, ο πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα πως είναι αυτοί οι άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης, αφετέρου, θέλει για μία ακόμη φορά να «μεταδώσει» το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας πως η θέση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό είναι σκληρή και αδιαπραγμάτευτη. Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις αργούν πάντα, το δεύτερο σκέλος είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την εγχώρια πολιτική σκηνή. Τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. επιχειρούν το τελευταίο διάστημα τη συστηματική αποδόμηση της κυβερνητικής παράταξης, κάνοντας αντιπολίτευση από τα δεξιά. Ενδεικτική ήταν η φράση της κ. Λατινοπούλου πως ο πρωθυπουργός «είναι αριστερή ψυχούλα», που προκάλεσε και την αντίδραση του Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση που κρατάει στις Βρυξέλλες θέλει να δείξει και εντός των τειχών ότι οι θέσεις του στο μεταναστευτικό, από την αρχή της πρωθυπουργίας του έως σήμερα, είναι πάντα σκληρές, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που ιεραρχείται πολύ ψηλά στο συντηρητικό κοινό.

Η εκλογή άλλωστε του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αφήνει αναλλοίωτο το πολιτικό σκηνικό, κάτι που σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα εξακολουθήσει να δίνει σημασία στα δεξιά νώτα της. «Αν στο ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί κάποιος εκ των Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου είναι πολύ πιθανό να αυξάνονταν οι διαρροές της Ν.Δ. και προς το Κέντρο», αναφέρει εκλογικός αναλυτής.

Ταυτόχρονα, όμως, για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο μέσα από αυτές τις θέσεις να απευθυνθεί και στο εσωτερικό της. Οι νέες βολές του βουλευτή Γιώργου Βλάχου και η κινητικότητα από τους βουλευτές στην ενημερωτική συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος δείχνουν πως η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος δεν έχει εκτονωθεί και υπάρχει ένταση που βγαίνει με κάθε ευκαιρία, που αφορά και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Το Μαξίμου και η Πειραιώς προσπαθούν συντονισμένα να την αναχαιτίσουν με συσκέψεις με τους βουλευτές σε πολλά διαφορετικά επίπεδα –κυβερνητικά και κομματικά– χωρίς το αποτέλεσμα να είναι πάντα δεδομένο, αφού πολλοί από τους βουλευτές ανήκουν στην κατηγορία που «δεν έχουν να χάσουν πλέον κάτι». Και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δείξει ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκρισμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μεταναστευτικό: Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών – Πώς θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός-1
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν, σεΐχη Σαγίντ Ασαντ μπιν Ταρίκ, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, χθες, στις Βρυξέλλες. [ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

O πρωθυπουργός στο περιθώριο της 1ης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις Βρυξέλλες, είχε χθες συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμάντ Αμπντουλάχ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ, αλλά και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν για Διεθνείς Υποθέσεις, σεΐχη Σαγίντ Ασαντ μπιν Ταρίκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT