Ελληνοτουρκικά: Σκληρή γραμμή πριν από τη συνάντηση της Αθήνας – Η Αγκυρα επιμένει σε λύση-πακέτο

Ελληνοτουρκικά: Σκληρή γραμμή πριν από τη συνάντηση της Αθήνας – Η Αγκυρα επιμένει σε λύση-πακέτο

Σε σκληρές θέσεις περί παραπομπής σε διαπραγματεύσεις ή στη διεθνή δικαιοδοσία όχι μόνο της διαφοράς οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά και κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιμένει για ακόμα μια φορά η Αγκυρα, , ενώ ο χρόνος για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα μετράει αντίστροφα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η τέταρτη συνεχόμενη υπενθύμιση των τουρκικών θέσεων περί συμπερίληψης, σε πιθανό συνυποσχετικό παραπομπής στη διεθνή δικαιοδοσία, ζητημάτων που άπτονται κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα ως μια προσπάθεια της Αγκυρας να φανεί ότι δεν υποχωρεί πίσω από πάγιες θέσεις ενόψει της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.

Μετά το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 3ης Οκτωβρίου, τις διαρροές στη «Χουριέτ» και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες αποτυπώθηκαν οι θέσεις αυτές και σε δηλώσεις αξιωματούχων στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Οι πηγές αυτές έκαναν λόγο για «αρμόζουσα, μόνιμη και περιεκτική διευθέτηση όλων των διαφορών, συμπεριλαμβανομένων του εύρους των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, των γεωγραφικών σχηματισμών αβέβαιης ιδιοκτησίας, του εξοπλισμού των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και της γραμμής FIR, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Oπως είναι γνωστό, για την Αθήνα υπάρχει μόνο μία διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), ενώ περιττεύει να υπογραμμιστεί ότι ζητήματα κυριαρχίας που θέτει η Αγκυρα είναι πρακτικά αδύνατον να συζητηθούν.

Η επιμονή της Αγκυρας στη διατύπωση αυτών των θέσεων, πέρα από τη διπλωματική πτυχή της η οποία είναι κατανοητή, έχει ως προφανή στόχο την άσκηση πολιτικής πίεσης στην Αθήνα, που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, πρόθυμη να επιχειρήσει την εξεύρεση κοινού τόπου, δίχως βεβαίως να υποχωρήσει από τις εθνικές «κόκκινες γραμμές».

Την ίδια στιγμή η Aγκυρα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μπαράζ επαφών σε όλες τις πρωτεύουσες που με κάποιο τρόπο σχετίζονται πιο στενά με την Ελλάδα (στην Ε.Ε.), εμφανίζοντας μια εικόνα ετοιμότητας από πλευράς της Τουρκίας για άμεσες διαπραγματεύσεις. Επιχειρεί, εν ολίγοις, να παρουσιάσει την ελληνική πλευρά ως απρόθυμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Tα μηνύματα του Γιώργου Γεραπετρίτη πριν από την έλευση του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε, πάντως, χθες (ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα) αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συζητήσεων για τις θαλάσσιες ζώνες ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί». Και εξήγησε ότι «είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Αρα, στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο». Ως προς τη συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, το οποίο της αποδίδει απολύτως το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει όποτε το κρίνει η ίδια η χώρα, με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και θα το πράξει». Ενώ ως προς το εύρος πιθανής οριοθέτησης ανέφερε ότι σκοπός είναι μακροπρόθεσμα να υπάρξει παντού, δηλαδή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε γενικότερα ότι «είναι μία και μόνη η διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αρα, εφόσον υπάρξει κατανόηση για το εύρος της συζήτησης και τις αρχές επί των οποίων θα γίνει η συζήτηση αυτή, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα».

Την ίδια ώρα, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριζαν σε δηλώσεις τους στο «Αναντολού» ότι αν και υπάρχουν θέματα ως προς τα οποία καταγράφεται διαφωνία με την Ελλάδα, ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός δεν είναι μικρός, και αυτή είναι η επιθυμία των ηγετών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν έχει υπάρξει αλλαγή στις θέσεις των δύο πλευρών για τα θέματα του Αιγαίου και «δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο στοιχείο, αλλά συζητούνται όλες οι αλληλένδετες διαφορές στη θάλασσα και στον αέρα». Οι ίδιοι πρόσθεταν πως λόγω της θέσης της Ελλάδας, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μόνο το ζήτημα του καθορισμού των ορίων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, άλλα ζητήματα θα μείνουν άλυτα και «ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν ένταση στις διμερείς σχέσεις ανά πάσα στιγμή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT