Εντός και Εκτός: Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ακόμη ψάχνονται…

Εντός και Εκτός: Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ακόμη ψάχνονται…

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η άτυπη Κοινοβουλευτική Ομάδα των 14 ανεξαρτήτων βουλευτών (προέρχονται από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Νίκης, εξαιτίας είτε ανεξαρτητοποιήσεων είτε διαγραφών) αποτελεί σταθερά πηγή παρατράγουδων, τα οποία αναπόφευκτα φτάνουν στη στήλη που διαβάζετε. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ τους για το πρόσωπο του εκπροσώπου τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αν και αρχικά μια ετερόκλητη μεταξύ των μελών της πλειοψηφία είχε επιλέξει τον προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας Μιχάλη Χουρδάκη, κάποιοι άλλαξαν γνώμη. Ετσι, ο κ. Χουρδάκης έχασε τον βραχύβιο ρόλο του και τώρα ζητείται με επιστολές του προέδρου της Βουλής από τους «14» να ορίσουν –όπως δικαιούνται από τον Κανονισμό– άλλον εκπρόσωπο. Καλή τύχη.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το δείπνο του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα. Οι συνθήκες πριν από την άτυπη αυτή τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ήταν ήδη δυσοίωνες και δεν βελτιώθηκαν σημαντικά. Πέρα από την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες για διερεύνηση της δυνατότητας να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μια άτυπη πενταμερής συνάντηση (με τη συμμετοχή δηλαδή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου) δεν βγήκε απολύτως τίποτα. Ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία εξεύρεσης κοινών σημείων ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε απλά την αισιοδοξία του ότι μέσα από αυτές τις άτυπες συναντήσεις θα συνεχιστεί η προσπάθεια. Ο κ. Τατάρ επέμεινε στα γνωστά περί δύο κρατών. Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κάποια στιγμή για το ζήτημα του ανοίγματος νέων συνοριακών διαβάσεων μεταξύ Νότου και κατεχόμενου Βορρά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τα εθνικά θέματα αποτελούν πρόσφορο έδαφος αντιπαράθεσης, πάντα με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επιχείρησε να εκμεταλλευθεί και αυτός την επικαιρότητα και επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας μάλιστα ότι «η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι εξωτερική πολιτική που ουσιαστικά ασκεί η κυβέρνηση κατόπιν τουλάχιστον ενημέρωσης του ελληνικού λαού, όταν αφορά εθνικά θέματα». Ο κ. Βελόπουλος, μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει τρίτους να κάνουν τη δουλειά της, προχωρώντας σε διάφορες κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση. Από τη Ν.Δ. ανέλαβε, πάντως, να του απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έχει και το απαραίτητο «pedigree» για να αντιδρά στις εκ δεξιών επιθέσεις στην κυβέρνηση. «Για να μη δημιουργείται καμία παρερμηνεία: Το θέμα των έξι και δώδεκα μιλίων είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας, κυριαρχικό δικαίωμα, που δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση. Αυτό είναι σαφές και έχει ειπωθεί. Αρα οποιαδήποτε θέση αναπτύσσεται από οποιονδήποτε για διαφορετική προσέγγιση, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την κυβερνητική γραμμή, με την εθνική γραμμή». Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε και την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, σε μια εποχή κατά την οποία τα εκ δεξιών μπαϊράκια πληθαίνουν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το μπαράζ αιφνιδιαστικών αλλαγών στη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζεται. Αφορμή, όπως ενημερώνουν από το περιβάλλον του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, είναι οι πρόσφατες καταγγελίες για παρατυπίες στη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων, βιομηχανιών και άλλων δραστηριοτήτων που δεν «εντοπίζονται». Με εντολή του κ. Χαρδαλιά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντικαταστάθηκε ακόμη και ο γενικός διευθυντής, ενώ προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων καθώς και υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας παύονται ή μετακινούνται. Σημειώνεται, ακόμη, ότι έχει δοθεί σαφής εντολή για ενδελεχείς και συνεχείς ελέγχους στις οκτώ περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανομίας και αισχροκέρδειας, ενώ διεξάγονται και έλεγχοι από κλιμάκια της Περιφέρειας. Μετά τις μετακινήσεις στη Διεύθυνση Μεταφορών τον περασμένο Απρίλιο και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου, πρόκειται για την τρίτη υπηρεσία της Περιφέρειας που βάζει στο στόχαστρο ο κ. Χαρδαλιάς σε λιγότερο από έξι μήνες. Διερωτάται, πάντως, κάποιος καλόπιστος παρατηρητής, εάν σε αυτή την Περιφέρεια λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια κάποια υπηρεσία δίχως πρόβλημα…

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι λογικές αυτοδικίας και η δράση ταγμάτων εφόδου έχουν τραυματίσει στο παρελθόν την ελληνική δημοκρατία. Κάθε προσπάθεια αναβίωσής τους πρέπει να παταχθεί με αποφασιστικότητα». Αυτά ανέφερε χθες ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την πρόσφατη εισβολή κατοίκων σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών στα Σεπόλια. Καλά κάνει ο κ. Χρηστίδης και υπενθυμίζει πως αυτές οι πρακτικές σπάνια είναι αυθόρμητες και συνήθως οι «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι μάλλον οργανωμένοι από –τουλάχιστον– ύποπτους υποκινητές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT