Χακάν Φιντάν: «Υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων με την Ελλάδα»

Χακάν Φιντάν: «Υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων με την Ελλάδα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε την επιδίωξη της Αγκυρας για λύση-πακέτο στα ελληνοτουρκικά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην αποκάλυψη της ατζέντας των διαφορών που θεωρεί η Τουρκία πως υπάρχουν μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας και πρέπει να συζητηθούν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φιντάν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.

Ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι «υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων μεταξύ μας: Θαλάσσιες περιοχές, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, η μουσουλμανική μειονότητα, το πρόβλημα της θρησκείας εκεί, ο διορισμός του μουφτή, το πρόβλημα της εκπαίδευσης, οι θέσεις που πήραν και οι δύο χώρες στην Κύπρο, τα θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο, τα θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο. Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά προς όφελος και των δύο χωρών με τρόπο που να μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο χώρες. Τώρα ακόμη και αυτή η ίδια η άποψη είναι πραγματικά απίστευτα πολύτιμη».

Τις διαφορές Αγκυρας – Αθήνας παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν – Εγγυήσεις φέρεται ότι ζητεί η Γερμανία για να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών.

Τα Eurofighter

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η Γερμανία φέρεται να ζητεί εγγυήσεις από την τουρκική κυβέρνηση για να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «η Γερμανία θα σημειώσει πρόοδο στο αίτημα του Eurofighter, μόνο εάν η Τουρκία δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι το αεροσκάφος δεν θα χρησιμοποιηθεί για παραβίαση του αμφισβητούμενου ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο, προϋπόθεση που η Αγκυρα θεωρεί απαράδεκτη».

Η ενημερωτική ιστοσελίδα προσθέτει ότι «οι Γερμανοί δήλωσαν επίσης ότι δεν θα προωθήσουν τα τουρκικά αιτήματα για όπλα του στρατού ξηράς, όπως κινητήρες και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για το τουρκικό εθνικό σχέδιο αρμάτων μάχης και άλλα προγράμματα, εκτός εάν η Αγκυρα παράσχει ξανά εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές στρατιωτικές δράσεις στο εξωτερικό».

«Οσον αφορά την προμήθεια των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, συνεχίζονται οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο. Οι εργασίες που γίνονται αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη οποιεσδήποτε προϋποθέσεις στο πλαίσιο αυτών των εργασιών», σημείωναν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως στόχος της Αγκυρας είναι η προσθήκη σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών εξοπλισμένων με προηγμένη τεχνολογία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT