Εντός και Εκτός: Ο Γεραπετρίτης στο Παρίσι για τον Λίβανο

Εντός και Εκτός: Ο Γεραπετρίτης στο Παρίσι για τον Λίβανο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα ο «αδελφός» (frater) Τζον Ντάνλαπ, ο οποίος έχει τον εξής τίτλο: Είναι μέγας μάγιστρος του κυρίαρχου στρατιωτικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας. Προς το παρόν, ήλθε στο μυαλό ο Ζαν Παριζό ντε λα Βαλέτ, ο στρατηγός της υπεράσπισης της Μάλτας κατά τη μεγάλη πολιορκία της από τους Οθωμανούς, το 1565. Ωστόσο, ο νυν μέγας μάγιστρος είναι ένας Καναδός δικηγόρος από την Οττάβα, λιγότερο πολεμοχαρής από τους περισσότερους εκ των προκατόχων του τίτλου του (που αποδίδεται από το Βατικανό). Ερχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αύριο θα ταξιδέψει μαζί της στη Ρόδο, όπου και θα εγκαινιάσει έκθεση για τους Ιωαννίτες Ιππότες, πού αλλού; Στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει αρκετός λόγος για τα ελληνοτουρκικά, υπό το πρίσμα, μάλιστα, των διαφορών στον θαλάσσιο χώρο. Η Αγκυρα, πάντως, προχωράει σε μια προβολή θαλάσσιας ισχύος, αφού ανακοίνωσε χθες και επισήμως τη φετινή άσκηση «Θαλασσόλυκος» (Denizkurdu-I), η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 21ης και 25ης Οκτωβρίου στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, στην άσκηση θα υπάρξουν και πραγματικά πυρά με κατευθυνόμενα βλήματα έναντι μη επανδρωμένου εναέριου στόχου, ενώ θα λάβουν μέρος συνολικά 92 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 15 αεροσκάφη, 14 ελικόπτερα και 22 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προέρχονται από τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή. Οι ασκήσεις με τα πυρά θα διεξαχθούν τις πρώτες τρεις ημέρες (21 έως και 23 Οκτωβρίου).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να είναι παρών στη διεθνή διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου. Η διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας και έχει στόχο να λειτουργήσει σαν ένα ακόμη φόρουμ διεθνοποίησης της κατάστασης στον Λίβανο. Η Ελλάδα, υπενθυμίζεται, συνεισφέρει με δυνάμεις (φρεγάτα) στην προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). Μάλιστα, πρόσφατα, όταν άνδρες της UNIFIL στον νότιο Λίβανο έγιναν στόχος, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που έχει η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για την περιφερειακή αποκλιμάκωση. Πληροφορούμαι ότι από τη διάσκεψη, η οποία θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα περάσει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα κάνει μια μικρή παρέμβαση. Ανεξάρτητα, πάντως, από όλα αυτά, η Ελλάδα θα συνεχίσει τη συνεπή τακτική υποστήριξης του Λιβάνου, που σε αυτή τη φάση έχει τη σημασία της και στο ανθρωπιστικό πεδίο. Η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια (κατά κύριο λόγο υγειονομικό υλικό) στον Λίβανο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δίχως αυτό να σημαίνει πως η στήριξη θα εξαντληθεί σε αυτό το πεδίο. Είναι απολύτως σαφές ότι η μετατροπή του Λιβάνου σε «μαύρη τρύπα» δεν συμφέρει κανέναν, ούτε, βεβαίως, και την Ελλάδα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Οπως φαίνεται θα βρίσκεται στην Ελλάδα ολοένα και πιο συχνά, ιδιαίτερα καθώς σε λίγες εβδομάδες θα αποχωρήσει εκ των πραγμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Σχοινάς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ξανά, αυτή τη φορά για να μιλήσει σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις προκλήσεις της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία. Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς μίλησε με ποδοσφαιρικούς όρους, αφού, όπως εκτίμησε, η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει «μια σειρά από αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο πρώτος αγώνας είναι αυτός για τις καθαρές τεχνολογίες, που θα κρίνει αν η Ε.Ε. μπορεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο δεύτερος αφορά τις πρώτες ύλες και ο τρίτος την τεχνητή νοημοσύνη. Ο τέταρτος αγώνας θα εστιαστεί στην παραγωγή των μικροτσίπ, στον οποίο τώρα δειλά δειλά εισέρχεται η Ε.Ε. Και ο πέμπτος και τελευταίος –κατά Σχοινά– αγώνας είναι η δημογραφική πρόκληση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν έχω μετατοπιστεί ιδεολογικοπολιτικά, είναι ξεκάθαρο ότι ανήκω στο προοδευτικό κέντρο. Δεν είπα ποτέ ότι είμαι αριστερός, προφανώς ανήκω στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Προφανώς, το πρόσημο όλων των σκέψεων και των ενεργειών μου ήταν –και από τότε που ήμουν στον χώρο της Ν.Δ. έως και σήμερα– πάντα ένα πρόσημο προοδευτικό. Θέλω να θυμίσω ότι εγώ από τη Ν.Δ. ούτε διαγράφηκα ούτε έχασα εκλογές ποτέ, ψυχικά αποστασιοποιήθηκα και έφυγα όταν είδα τη στροφή προς τα δεξιά». Αυτά είπε (ρ/σ Παραπολιτικά) ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και σίγουρα θυμίζουν πολλά σε όλους όσοι έχουν ζήσει κάποια στιγμή έναν δύσκολο χωρισμό. Κουράγιο. Θα έρθουν καλύτερα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT