Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Αφησε ισχυρό αποτύπωμα στη Μεταπολίτευση

Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Αφησε ισχυρό αποτύπωμα στη Μεταπολίτευση

Στη μακρά πολιτική διαδρομή της κατείχε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ενώ διετέλεσε επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματικό ήταν χθες το «αντίο» του πολιτικού κόσμου προς τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία πέθανε σε ηλικία 80 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια. Η Βουλή με ενός λεπτού σιγή τίμησε τη μνήμη της πολιτικού που άφησε μέσα από το ΠΑΣΟΚ ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κατέχοντας με το αυστηρό της ύφος κορυφαίες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, επί πρωθυπουργίας τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και του Κωνσταντίνου Σημίτη, ενώ υπήρξε και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τότε ΕΟΚ), την περίοδο 1989-1993.

«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα. Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για «μια γυναίκα η οποία τίμησε την ψήφο του λαού που γενναιόδωρα της έδινε επί δύο δεκαετίες και μια γυναίκα η οποία τίμησε την έννοια του πολιτικού και τη συμμετοχή στα κοινά» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, υπενθυμίζοντας και πως υπήρξε «ένα κομματικό στέλεχος που είχε μεγάλη επιδραστικότητα και επιρροή στα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος εξουσίας την περίοδο που η Παπανδρέου μεσουρανούσε». Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στην οικία της είχε πραγματοποιηθεί το ιστορικό δείπνο των «4», στο οποίο με τη συμμετοχή των Κ. Σημίτη, Π. Αυγερινού και Θ. Πάγκαλου ελήφθη η απόφαση να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του πρώτου εκ των τριών και μετέπειτα πρωθυπουργού για τη διαδοχή τού τότε ασθενούς Ανδρέα Παπανδρέου.

«Συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου εξελίχθηκε σε στενή μου συνεργάτρια. Ηταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε, και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχομένου φέρουν την υπογραφή της», τονίζει σε δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης.

«Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό, χωρίς συμβιβασμούς, τις πολιτικές θέσεις της. Ως υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Για «μια ισχυρή προσωπικότητα που πρόσθεσε το δικό της χρώμα στην κυβερνητική αλλά και στην ευρωπαϊκή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και την οικονομική κρίση» μίλησε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη να σημειώνει: «Ως επίτροπος στον ιδιαίτερης σημασίας τομέα της κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε., όταν κυριαρχούσε ο νεοφιλελεύθερος συντηρητισμός, κατόρθωσε να προωθήσει τις σοσιαλιστικές της θέσεις».

Χθες στη Βουλή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αλλαξε τη θέση της γυναίκας στην πολιτική. Να μου επιτρέψετε να μην ξεχάσω την εικόνα με καπέλο στην Τεχεράνη, που αρνήθηκε να βάλει τη μαντίλα». Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Υπήρξε πάντοτε στην πολιτική της διαδρομή αξιοπρεπής στην υπεράσπιση των πολιτικών της θέσεων».

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 3 το μεσημέρι, στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT