Εντός και Εκτός: Οι Λεπέν και η Ελλάδα

Εντός και Εκτός: Οι Λεπέν και η Ελλάδα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, κάθε φορά που η λέξη «Ουκρανία» ή «Ζελένσκι» ακούγεται δημόσια, εμφανίζεται το ΚΚΕ. Πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία. Ετσι, λοιπόν, μετά τη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με δήλωσή του διερωτήθηκε τι ακριβώς περιέχεται σε αυτήν. «Τι πολεμικό υλικό έχει στείλει η χώρα μας και τι επιπλέον έχει στα σχέδιά της να στείλει στην Ουκρανία; Ποιους Ουκρανούς εκπαιδεύει, πού και πώς; Ποιοι είναι οι πρόσθετοι πόροι που θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16; Τι συμφωνίες υπάρχουν για συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων στη λεία της “ανοικοδόμησης”; Τι άλλες συμφωνίες έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι;», είναι ορισμένα από τα ερωτήματα του κ. Κουτσούμπα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο Πέτρος Παππάς, εκ των «κασσελακικών» του ΣΥΡΙΖΑ, μέμφθηκε χθες το κόμμα που έχει εκπαραθυρώσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι σχεδιάζει το επόμενο συνέδριο σε «μπουζουξίδικο». Είναι πράγματι περίεργο. Αν όχι το Μπαϊρόιτ, που είναι απασχολημένο αυτή την εποχή, γιατί δεν βολιδοσκοπήθηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή ή το Ηρώδειο (που ούτως ή άλλως ενοικιάζεται πλέον και ως μπουζουκλερί). Βέβαια, ο κ. Παππάς μάλλον δεν θυμάται το μακρινό 1998, όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης τότε, είχε περιγράψει τα «μπουζουξίδικα» ως «πολιτιστικά κέντρα» που απασχολούν σχεδόν 350.000 άτομα. Ηταν αυτή η τρυφηλή εποχή της αστακομακαρονάδας, στην οποία, άλλωστε, ωρίμασαν πολιτικά πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του σημερινού καθεστωτικού ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά στη ζωή όλα σχετικά είναι, ακόμη και η έννοια του χρόνου. Τώρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να καμπυλώσει και τον χωροχρόνο, επόμενη στάση θα είναι η Σουηδική Ακαδημία και το βραβείο Νομπέλ Φυσικής.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τον περασμένο Ιούνιο δημιουργήθηκε η περιβόητη ομάδα των «Πατριωτών για την Ευρώπη». Μόλις προχθές, όλοι αυτοί συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μάλλον ικανοποιημένοι, καθώς είναι σαφές ότι και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό έγειραν προς τα δεξιά. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο Αυστριακός ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας Χέρμπερτ Χικλ, ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις και οι σταρ του σχηματισμού των «Πατριωτών», Γκερτ Βίλντερς, Ματέο Σαλβίνι και Σαντιάγο Αμπασκάλ. Στο μέσον της οικογενειακής φωτογραφίας, ανάμεσα στον Βίκτορ Ορμπαν και στη Μαρίν Λεπέν, πόζαρε μια γνώριμη στο ελληνικό κοινό: η ευρωβουλευτής της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου. Οι Λεπέν έχουν παραδοσιακά μια συμπάθεια στους Ελληνες. Υπενθυμίζω πως η δεύτερη γυναίκα (από το 1991) του πατρός Ζαν-Μαρί Λεπεν, η γνωστή Ζανίν Πάσχου-Λεπέν, είναι ελληνικής καταγωγής. Ενώ ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε παρευρεθεί παλιότερα και στον γάμο του νυν υπουργού Μάκη Βορίδη. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως καταγωγής, η κ. Λατινοπούλου φαίνεται να εδραιώνεται στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς των δεξιών κομμάτων, τα οποία μεγεθύνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ισως γι’ αυτό να φταίει η αδυναμία των υπόλοιπων ελληνικών κομμάτων του χώρου, που δεν αντιλαμβάνονται την αξία του συντονισμού με «αδελφούς» σχηματισμούς στην Ε.Ε. Ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά για το μεσοπρόθεσμο πολιτικό παιχνίδι.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Μάλεμε Χανίων, όπου σήμερα θα ολοκληρωθεί η μεγάλη πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-13», με την εντυπωσιακή αμφίβια αποβατική ενέργεια. Είχατε πληροφορηθεί εν καιρώ για την άσκηση, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον ορατές αποδείξεις της ελληνοαιγυπτιακής στρατηγικής σχέσης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας δεν θα μπορέσει να είναι σήμερα στο Μάλεμε, ωστόσο, χθες υποδέχθηκε στο γραφείο του τον αντιστράτηγο Αχμεντ Φάθι Ιμπραχίμ Καλίφα, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, παρουσία και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη. Στη φετινή άσκηση είναι πολύ ισχυρό το αποτύπωμα και των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων. Στα ανοιχτά του Μάλεμε θα πλέει, πέρα από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κουντουριώτης», και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Ανουάρ ελ Σαντάτ» του αιγυπτιακού ναυτικού, ενώ θα γίνουν πτήσεις μαχητικών, ελικοπτέρων, με τις Ειδικές Δυνάμεις να διεκπεραιώνουν το βασικό σχέδιο της άσκησης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρόκειται για το πιο σημαντικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο συνδέει δύο περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και μετά από τόσα χρόνια, το 2024, πρέπει πάλι να συζητήσουμε για τη σκοπιμότητά του, ενώ το έργο σέρνεται για πάρα πολλά χρόνια». Αυτά είπε (Olympia Forum V) για τον οδικό άξονα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δεν ξεχνάει ότι είναι και βουλευτής Μεσσηνίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT