«Βυθίσατε την Αφροδίτη»

Η Λατινοπούλου επιχειρεί να διεισδύσει στη γαλάζια ενδοχώρα. Το Μαξίμου έχει σχέδιο να τη σταματήσει

βυθίσατε-την-αφροδίτη-563281594

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή προκάλεσε κρυφή ανακούφιση στο Μαξίμου. Ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. παρέμεινε ο ίδιος. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, ίσως δημιουργήσει με τη μέθοδο του ντόμινο μετατοπίσεις σε όλα τα κόμματα, όμως το Μαξίμου μπορεί αυτή τη στιγμή να αισθάνεται μία σχετική ασφάλεια πως η απειλή από το κέντρο είναι μικρότερη υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, παρά αν εκλεγόταν ο κ. Γερουλάνος ή η κ. Διαμαντοπούλου. Με βάση αυτή την εκτίμηση, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να μείνει απερίσπαστο στην αναχαίτιση της απειλής εκ δεξιών.

Ετσι ερμηνεύεται η επιλογή να αντιπαρατεθεί η κυβέρνηση για πρώτη φορά δημοσίως με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία θεωρείται δυνάμει πιο επικίνδυνη από τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Η Ελληνική Λύση έχει ένα κοινό που πλέον έχει αποκοπεί από τη Ν.Δ. Αντίθετα, η Λατινοπούλου, επειδή προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ και είναι μία νέα γυναίκα, μπορεί να απευθυνθεί πιο εύκολα στην εκλογική βάση της Ν.Δ.», αναφέρει στην «Κ» δημοσκόπος που βλέπει τελευταία σε περιοχές με έντονο νεοδημοκρατικό στοιχείο να τσιμπάει διαρκώς τα ποσοστά της η Φωνή Λογικής.

«Βυθίσατε την Αφροδίτη»-1

Μεταγραφές και νέα έδρα

Η 33χρονη ευρωβουλευτής επιχειρεί το τελευταίο διάστημα μεθοδικά να προσεταιρισθεί γαλάζια στελέχη, προωθώντας τη ρητορική πως «αυτή είναι η πραγματική Ν.Δ.» και η σημερινή είναι «μεταλλαγμένη». Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Κόλλια, πρώην γραμματέα οργανωτικού της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά, που πήγε στο κόμμα της Λατινοπούλου, είναι ενδεικτική των μετακινήσεων σε επίπεδο στελεχών μικρής ή μεσαίας εμβέλειας. Ανάλογη είναι η περίπτωση του πρώην δημάρχου του Αργους Δημήτρη Καμπόσου. Τόσο ο κ. Κόλλιας όσο και ο κ. Καμπόσος αποτελούσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν συνομιλητές του Μάκη Βορίδη με στενές φιλικές σχέσεις μαζί του.

Η ευρωβουλευτής επιχειρεί να προσεταιρισθεί αποξενωμένους πολιτευτές της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα.

Οι πληροφορίες της «Κ» λένε πως τέτοιες τάσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής της, η κ. Λατινοπούλου ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία, κάτι που δείχνει την έμφαση που θέλει να δώσει στην πόλη που θεωρείται προπύργιο του κ. Βελόπουλου. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε και στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει κινητικότητα. Φημολογείται για παράδειγμα πως ο Δημήτρης Πανοζάχος, ένα στέλεχος που θεωρείται πως ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα, κινείται προς τη Φωνή Λογικής, οργανώνοντας μάλιστα και δείπνα «προσηλυτισμού», ενώ η Μαρία Γιαλαμά, παλιό στέλεχος της Ν.Δ. στον Εβρο, παραιτήθηκε πρόσφατα από μέλος του κόμματος. Χωρίς να έχει μετακινηθεί στην κ. Λατινοπούλου, την έχει υποστηρίξει δημοσίως σε επιθέσεις που έχει δεχθεί. Τέτοια περίπτωση είναι και ο Μανώλης Αγγελάκας. Ο πρώην ευρωβουλευτής δεν έχει επίσημες επαφές με το νέο κόμμα, αλλά εκτιμάται ότι είναι πιο κοντά πλέον στη Φωνή Λογικής από ό,τι στη σημερινή Ν.Δ.

Η προσπάθεια της κ. Λατινοπούλου να υφαρπάξει μεσαία στελέχη της Ν.Δ. είναι ορατή και στην Πελοπόννησο. Προσφάτως έδωσε το «παρών» στην επέτειο Αλωσης της Τρίπολης, ενώ πιο κάτω, στη Λακωνία, ακούγονται ψίθυροι πως έχει προσεγγίσει τη Φεβρωνία Πατριανάκου, πρώην βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή.

Στις αρχές της εβδομάδας, για πρώτη φορά υπήρξε συντονισμένη επίθεση της Ν.Δ. στην επικεφαλής της Φωνής Λογικής και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Αφού η κ. Λατινοπούλου χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αριστερή ψυχούλα», προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παύλου Μαρινάκη. «Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε ως προς τη γενικότερη κατάσταση γεωπολιτικά, για να έχουμε στη χώρα μας πολιτικούς που η ρητορική τους παραπέμπει σε ριάλιτι προηγούμενων δεκαετιών», είπε θυμίζοντας πως η κ. Λατινοπούλου μετά την εκλογή της στην Ευρωβουλή εντάχθηκε στην ευρωομάδα του Ορμπαν και της Λεπέν, δηλαδή «ανήκει επισήμως στην ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά». Ο στόχος της κυβέρνησης από αυτή την αναφορά ήταν τριπλός: α) να καταδείξει ότι η κ. Λατινοπούλου δεν ανήκει στους σοβαρούς πολιτικούς, αλλά έχει μία γραφική πλευρά, β) πως κατατάσσεται στην άκρα Δεξιά και δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «πραγματική νεοδημοκράτισσα» και γ) ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνεργασία με το κόμμα αυτό, η ψήφος στο οποίο είναι μόνο για διαμαρτυρία.

Το τηλεφώνημα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το τηλέφωνο του Θάνου Πλεύρη χτύπησε έπειτα από καιρό από το Μαξίμου, με το αίτημα να είναι σαφές: την αποδόμηση της κ. Λατινοπούλου, καθώς ο Πλεύρης είναι από τα στελέχη που διατηρούν δεσμούς με το δεξιό κοινό. Ετσι ερμηνεύεται και το γεγονός πως ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε μπαράζ αρνητικών αναφορών κατά της ευρωβουλευτού. Στην ίδια γραμμή θα κινητοποιηθεί και ο μηχανισμός της Πειραιώς. Σχεδιάζονται επισκέψεις στελεχών ανά την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει απευθείας επαφή με δυσαρεστημένα στελέχη που αποτελούν δυνητικές «μεταγραφές» της κ. Λατινοπούλου.

Η κ. Λατινοπούλου έχει επιλέξει συνειδητά, πάντως, το τελευταίο διάστημα να παίζει το χαρτί των κ. Σαμαρά (κυρίως) και Καραμανλή, για τους οποίους είπε πως είναι οι καταλληλότεροι για Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Στην τελευταία της ανακοίνωση, μάλιστα, έκανε ευθεία επίκληση στον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό λέγοντας πως «τα κλειστά κέντρα που είχε ο Σαμαράς, η κυβέρνηση τα έκανε κανονικά μοτέλ φιλοξενίας». Η συμπάθεια φαίνεται να είναι αμοιβαία, αν όχι με τον ίδιο τον Σαμαρά, πάντως σίγουρα με ορισμένους Σαμαρικούς. Πολλά στελέχη που ομνύουν στον πρώην πρωθυπουργό δεν κρύβουν την εκτίμησή τους στην ευρωβουλευτή, ακόμη και με δημόσιες αναρτήσεις στα social media. Η ώσμωση, λέει πηγή που γνωρίζει, άρχισε να εκδηλώνεται την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που αποτέλεσε και το όχημα ανάδειξης της κ. Λατινοπούλου. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος, η Φωνή Λογικής ήταν στα «λοιπά κόμματα» (δημοσκοπήσεις Pulse) καθώς δεν ξεπερνούσε το 1%. Αμέσως μετά την ψήφιση αποκτά ορατότητα, καθώς βγαίνει από τα λοιπά και μετριέται στο 1,8%. Η ορατότητα τη βάζει σε τροχιά ανόδου. Στις ευρωεκλογές η τάση επιβεβαιώνεται, καθώς πιάνει το εκλογικό όριο του 3%. Η δημοσιότητα που έχει πλέον την έχει φέρει στις τελευταίες μετρήσεις στο 4,5%.

Κεντρική φωτό: Μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η Φωνή Λογικής συγκαταλεγόταν δημοσκοπικά στα «λοιπά κόμματα», καθώς δεν ξεπερνούσε το 1%. Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση κατεγράφη για πρώτη φορά στο 1,8% (Pulse), ενώ στις ευρωεκλογές η ανοδική τάση επιβεβαιώθηκε, καθώς το κόμμα έπιασε το εκλογικό όριο του 3%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT