Με γεμάτη ατζέντα το διήμερο στο Κοινοβούλιο

Με γεμάτη ατζέντα το διήμερο στο Κοινοβούλιο

Το ΠΑΣΟΚ θέτει προς έγκριση τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού ζητεί το ΚΚΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Διήμερο έντονων πολιτικών συμβολισμών αναφορικά με τις ισορροπίες, τις συγκρουσιακές διαθέσεις, τους ανταγωνισμούς, αλλά και τις προοπτικές πιθανών συναινέσεων τόσο μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης όσο και στους κόλπους των αντιπολιτευτικών δυνάμεων αρχίζει σήμερα το πρωί με την έναρξη της συζήτησης νομοσχεδίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με τη λήξη της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με επί της αρχής θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές του τρέχοντος έτους.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί δυναμική παρέμβαση θέτοντας προς έγκριση τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, με το επιχείρημα πως αποτελούν ουσιαστικά «διάδοχο σχήμα» της καταδικασμένης με τον νόμο περί εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, υπό την κρυφή καθοδήγηση του έγκλειστου Ηλ. Κασιδιάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, αλλά και ορισμένα στελέχη της πλειοψηφίας με γνώση του θέματος, σημειωνόταν τις τελευταίες ημέρες πως θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη νομοθετική φόρμουλα για την περίπτωση του σχήματος του οποίου τυπικά ηγείται ο Β. Στίγκας, δεδομένου πως ο ισχύων νόμος περί διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης αφορά πολιτικά σχήματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί τρομοκρατίας και εγκληματικής οργάνωσης και όχι «εξαπάτησης εκλογικού σώματος», όπως συμβαίνει με τους Σπαρτιάτες.

Την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο, εκτός των άλλων, του εσωτερικού της αντιπολίτευσης ανταγωνισμού, το ΚΚΕ με δική του τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, θέτοντας ζήτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Η αυριανή συζήτηση με κεντρικό αντικείμενο τις πυρκαγιές πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αν και είχαν προϋπάρξει σχετικά αιτήματα τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και σε δεύτερο χρόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται, πάντως, ότι λόγω κυρίως της διεθνούς συγκυρίας, η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στα των καταστροφών από τις φωτιές. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και η στάση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των πολεμικών συρράξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αναμένεται να αποτελέσουν αφετηρία κριτικής των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται, τέλος, σε συμβολικό επίπεδο, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη επιλύσει το πρόβλημα ηγεσίας, με τον κ. Ν. Παππά να συμμετέχει απλώς ως μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT