Εντός και Εκτός: Επιχείρηση «ήρεμα νερά» στη Ν.Δ. από τον Γεραπετρίτη

Εντός και Εκτός: Επιχείρηση «ήρεμα νερά» στη Ν.Δ. από τον Γεραπετρίτη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Βλέποντας τον Ντόναλντ Τραμπ να σερβίρει γεύματα σε ένα κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια με έλουσε κρύος ιδρώτας, διότι αντιλήφθηκα ότι κάποιοι στα εγχώρια κομματικά επιτελεία θα το βρήκαν καλή ιδέα. Δεδομένου ότι το εθνικό φαστ φουντ στην Ελλάδα δεν είναι τα μπέργκερ αλλά τα σουβλάκια, είμαι απολύτως βέβαιος ότι κάποιος κάπου στην Αθήνα ήδη σκέφτεται να προτείνει στον αρχηγό του να φορέσει ποδιά και να τυλίγει πίτες με γύρο πριν από τις επόμενες εκλογές. Πολλά έχουμε δει, ωστόσο η συμβουλή της στήλης προς τους αρχηγούς (νυν και επόμενους) είναι να μην το κάνουν, όσο δύσκολα και αν φαίνονται τα πράγματα. Ευτυχώς, οι εκλογές αργούν ακόμα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Χθες έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μια ιδιαίτερη σύσκεψη, υπό τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Παρόντες ήταν αρκετοί, όπως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης αλλά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ Παντελής Τζωρτζάκης, άμεσα εμπλεκόμενοι με το περιεχόμενο των επαφών. Συζητήθηκε στη σύσκεψη το θέμα του επικοινωνιακού δορυφόρου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξης μικροδορυφόρων, καθώς επίσης η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγκατάσταση υποδομών σε στρατιωτικές μονάδες. Η πληροφορία βρισκόταν διαχρονικά στην καρδιά κάθε στρατιωτικής αναμέτρησης, ωστόσο πλέον, δίχως απόλυτο έλεγχο του πεδίου επιχειρήσεων και συνεχή εικόνα, οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Τα διδάγματα από τον σύγχρονο πόλεμο είναι πολλά και συχνά αντικρουόμενα. Ενα είναι, όμως, βέβαιο, ότι δίχως επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, ακόμα και οι καλύτεροι στρατιώτες θα έχουν πεπερασμένα όρια.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις δημόσιες παρουσίες. Αυτό συμβαίνει ενόψει της επικείμενης άφιξης του ομολόγου του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αλλά και λόγω της παραφιλολογίας σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Αν το γενικό κοινό είναι μία φορά δύσκολο, το εσωτερικό είναι πολύ περισσότερες. Γι’ αυτό και σήμερα το απόγευμα ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Γεραπετρίτης πάντα ήταν θιασώτης της εσωτερικής δημοκρατίας και είναι, ίσως, από τους λίγους υπουργούς που ενημερώνουν τη Βουλή τόσο συχνά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της πτέρυγας της Ν.Δ. που… δεν πείθονται και θέλουν να θέσουν τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων. Και προς την κατεύθυνση της δυσπιστίας συμβάλλουν, βεβαίως, και δηλώσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πασιφανώς τάσσεται απέναντι στην κυβέρνηση σε πολλά θέματα. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται, βεβαίως, ότι αυτή η διαρκής τριβή, επί ενός θέματος μάλιστα το οποίο ακόμα δεν έχει ουσιαστικά συζητηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, κάνει περιττή ζημιά και γι’ αυτό επιχειρεί να ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο θόρυβος δεν έχει κάποια επαφή με την πραγματικότητα. Ιδωμεν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου την Κυριακή έγινε το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Αποτέλεσε μια ευκαιρία ώστε όλοι οι αντίπαλοι εντός ΠΑΣΟΚ να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να ξεχάσουν όλα όσα τους χωρίζουν. Δεν γνωρίζω αν το ανήσυχο αλλά πάντα ψύχραιμο πνεύμα της Φώφης ήταν εκείνο που ενέπνευσε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις ενωτικές και μάλλον συμπεριληπτικές κινήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, είναι πάντως βέβαιο ότι η ζωή κάνει περίεργες στροφές. Για την ιστορία, μέχρι το τέλος του μνημοσύνου έμεινε ο Παύλος Γερουλάνος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η αναφορά του Ερντογάν στον “εθνικό όρκο” δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επανάληψη της γνωστής αναθεωρητικής θεωρίας του για τα σύνορα της καρδιάς του, όλες εκείνες τις πρώην οθωμανικές επαρχίες με τις οποίες θεωρεί ότι η σύγχρονη Τουρκία έχει συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς. Ο Ερντογάν έχει ένα δύσκολο ακροατήριο στην Τουρκία. Συχνά, η σχετική συζήτηση γίνεται με όρους προδοσίας ή μειοδοσίας, δηλαδή με έναν τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που γίνεται στην Ελλάδα από μέρος του πολιτικού συστήματος και των δημοσιογράφων. Ο Ερντογάν από τη μια, προσπαθεί να τιθασεύσει τη ρητορική που τον φέρνει ως υποχωρητικό απέναντι στην Ελλάδα και από την άλλη, κανείς στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ την αφέλεια να θεωρήσει ότι ξαφνικά η Τουρκία άλλαξε. Η Τουρκία παραμένει μια αναθεωρητική δύναμη και έχει απόψεις με τις οποίες εμείς διαφωνούμε». Αυτά ανέφερε (ρ/σ Αθήνα 9,84) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας περί «εθνικού όρκου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT