Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό

«Δεν θα επιστρέψουμε στο 2010»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά πολιτικά μηνύματα σε μια εκδήλωση τεχνοκρατικού χαρακτήρα είχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε πως όλο αυτό το σχέδιο, η προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, δεν θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί χωρίς τρία χαρακτηριστικά: πρώτον, προβλέψιμους εκλογικούς κύκλους, δεύτερον, πολιτική σταθερότητα και, τρίτον, ασφαλή κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για τρία πολιτικά χαρακτηριστικά που μαρτυρούν τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, αφενός για σταθερές κυβερνήσεις που δίνουν πολιτική σταθερότητα και αφετέρου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Εκτός του παραπάνω πολιτικού μηνύματος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομία, λέγοντας πως η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο γίνεται καθώς «δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που μας οδήγησαν σε 10ετή κρίση που ταλαιπωρεί και πόνεσε την Ελλάδα», τονίζοντας πως «υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον από τους ξένους οίκους και αυτό φαίνεται», προσθέτοντας πως τούτο «είναι αποτέλεσμα δουλειάς και παρουσιαζόμαστε ως παράδειγμα προς μίμηση» καθώς «συνδυάσαμε δημοσιονομική πειθαρχία και μια δυναμική ανάπτυξη που ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Επιπλέον τόνισε όσον αφορά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα πως τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. «Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την Ε.Ε. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινωνική συνοχή υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική πρόοδος χωρίς η κοινωνία να είναι συμπαγής. «Δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή. Αυτή έχει να κάνει και με την περιφερειακή σύγκλιση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν. Το θέσαμε στον Εβρο, όπου η Αλεξανδρούπολη ακμάζει αλλά ο υπόλοιπος Εβρος έχει μείνει πίσω. Αυτές τις ανισότητες, με τη βοήθεια της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ισορροπήσουμε την απόσταση ανάπτυξης. Είναι μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να διαχειριστούμε και θα τη διαχειριστούμε», είπε, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο παραγωγικός μετασχηματισμός είναι μια εθνική αναγκαιότητα την οποία θα υπηρετήσει αυτή η κυβέρνηση με ακόμη πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε, ενώ έρχεται να συσχετιστεί με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και τις επενδύσεις στη βιομηχανία και στην τεχνολογία.

Στη μείωση των ανισοτήτων και στην ανάπτυξη της περιφέρειας εστίασε ο πρωθυπουργός. «Είναι μια πρόκληση που πρέπει να διαχειριστούμε», σημείωσε.

Η σύγκριση

Η χθεσινή εκδήλωση, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, έχει για το Μέγαρο Μαξίμου εμβληματικό χαρακτήρα –εξ ου και η παρουσία Μητσοτάκη– και δεν πρέπει να διαβαστεί μεμονωμένα, καθώς αποτελεί κομμάτι του παζλ να καταστεί η Ελλάδα «κανονική χώρα», όπως έχει πει ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός. Η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί βασικότατο κομμάτι του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για «παραγωγή έργου» την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν ακόμα τον βηματισμό τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε για τον παραγωγικό μετασχηματισμό, στο ΠΑΣΟΚ ξεσπούσε –τόσο σύντομα– η πρώτη κόντρα μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα για τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και τις νέες θέσεις, ενώ χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά ακόμα πιο χαμηλά, κάτι που τον παγιώνει πλέον σε μονοψήφια ποσοστά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT