ΣΥΡΙΖΑ: Παρτίδα σκάκι μεταξύ των «87» και του Κασσελάκη η εκλογή των συνέδρων

ΣΥΡΙΖΑ: Παρτίδα σκάκι μεταξύ των «87» και του Κασσελάκη η εκλογή των συνέδρων

Σε αγώνα δρόμου με περιοδείες ανά την περιφέρεια έχουν αποδυθεί όλοι οι υποψήφιοι με στόχο να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους – Διαρκής η μάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη των συνέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει και θα κρίνει τις εξελίξεις. Οχι μόνο για το τι θα γίνει στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στις 8-10 Νοεμβρίου, αλλά και για τις δύο ενδιάμεσες εβδομάδες. Τόσο οι «87» όσο και η πλευρά Κασσελάκη θα έχουν μια σαφή εικόνα για το ποιοι και πόσοι θα τους εκπροσωπήσουν και για το αν μπορούν να τους ελέγξουν. Επτακόσιες οργανώσεις και 72 νομαρχιακές είναι σε εγρήγορση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η προσέλευση στις κάλπες θα κρίνει και τους συνέδρους, με το μέτρο να είναι στο 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών και να μειώνεται ανάλογα με τη συμμετοχή. Η πρόβλεψη είναι πως οι σύνεδροι θα ανέλθουν σε περίπου 3.000-3.500 και αυτός είναι ο αριθμός που οριακά χωράει στο νυχτερινό μαγαζί που κλείστηκε στην Ιερά Οδό.

Ολοι οι υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με περιοδείες ανά την περιφέρεια. Η κάθε πλευρά έχει τη δική της οπτική για τους αντιπροσώπους που θα εκλέξει. Η νέα πλειοψηφία ευελπιστεί πως θα μπορέσει να ελέγξει τα 2/3 κινητοποιώντας παλαιούς ψηφοφόρους που, όπως λένε, θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα. «Αφού πιστεύουν πως θα κερδίσουν, γιατί αποκλείουν τον Κασσελάκη;» διερωτάται η πλευρά του τέως προέδρου, που επίσης πιστεύει πως έχει τη βάση με το μέρος της. Οι «87» δηλώνουν πως αυτό που φοβούνται είναι το έκρυθμο κλίμα που θα προκαλέσουν οι φανατικοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, ειδικά αν έχουν δει πως οι ισορροπίες δεν τους ευνοούν. Για αυτούς ο αποκλεισμός του από τις εκλογές δεν συζητείται και ούτε τίθεται κάποιο θέμα να αλλάξει στο συνέδριο.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αναδειχθεί σύνεδρος από την τοπική Περιστερίου, περνά στην αντεπίθεση και σήμερα θα ανοίξει τα γραφεία του στον Ταύρο προκειμένου να συνομιλήσει με τους εθελοντές που γράφτηκαν στην πλατφόρμα. Υπολογίζονται σε περίπου 4.000, ενώ οι εγγεγραμμένοι κοντά στους 18.000. Η Ευγενία Κουντούρη, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Στέφανου Κασσελάκη, δήλωσε για τον νέο χώρο που νοικιάστηκε πως «ταίριαζε περισσότερο στο προφίλ του, ήταν κάτι που του άρεσε. Είναι ένας χώρος που νοικιάστηκε για τον προεκλογικό αγώνα με στόχο να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκάθαρα δεν υπάρχει κάτι μετά από αυτό».

Τα «μαχαίρια» από τα δύο στρατόπεδα έχουν βγει. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας στον ANT1, δήλωσε πως «ένας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που να διασπαστεί κάποιο κομμάτι του. Είναι δύσκολα τα πράγματα». Ο βουλευτής, που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «στο όνομα του Φάμελλου, του πρώην συντρόφου –γιατί πρώην τον νιώθω–, θα πρέπει να διαλυθεί εντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ;». Ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως «το ερώτημα είναι αν κάποιος ο οποίος στρέφεται εναντίον του κόμματός του, μιλώντας για κουκούλες και στέλνοντας εξώδικα, μπορεί να είναι υποψήφιος. Είναι μια διαδικασία που την έχει επιλέξει ο ίδιος».

Δημοσκοπική κατάρρευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά. Η Alco για λογαριασμό του Alpha στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τον έδειξε στο 6,5%. Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με 25%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 15,3% και στην τρίτη και τέταρτη θέση η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ με 9,3% και 8,6%, αντιστοίχως.

Η Interview για λογαριασμό του political.gr αποτυπώνει τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης στην πέμπτη θέση με 6,6%. Ο Σωκράτης Φάμελλος στο Action 24 δήλωσε πως η δημοσκοπική μείωση μπορεί να ανατραπεί, τονίζοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας. «Υπάρχει σχέδιο απαξίωσης από τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη που βρίσκονται γύρω του».

Συγκέντρωση ετοιμάζει για σήμερα το βράδυ ο Παύλος Πολάκης στο Περιστέρι, ενώ ο Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της «Ναυτεμπορικής» επισήμανε ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και τα μηνύματα της κοινωνίας δείχνουν δυσφορία για το διχαστικό κλίμα.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ξεφτίλας», σχολίασε ο Απόστολος Γκλέτσος στον ΣΚΑΪ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT