Εντός και Εκτός: Χρησμοί Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν

Εντός και Εκτός: Χρησμοί Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η «Κ» ήλθε σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το κτίριο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας. Η ερώτηση της «Κ» προέκυψε λόγω δημοσιευμάτων περί προκήρυξης για την εύρεση νέου γραφείου, κατ’ ισχυρισμόν με φωτογραφικά τετραγωνικά και μίσθωμα. Αντικειμενικά, το κτίριο της Μπουμπουλίνας είναι κορεσμένο και οι υφυπουργοί με το χαρτοφυλάκιο του κ. Φωτήλα είχαν προσπαθήσει να βρουν επιπλέον χώρους για τις υπηρεσίες του Σύγχρονου Πολιτισμού. Εις μάτην, βέβαια. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον προηγούμενο. Πολύ κακό για το τίποτα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ε.Ε. στον κόλπο του Αντεν συνεχίζεται και η Ελλάδα συμμετέχει από την πρώτη στιγμή δίχως πολλές σκέψεις. Την επόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, ο αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πιτυκάκης αναλαμβάνει την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Τζιμπουτί εκείνη την ημέρα προκειμένου να παραστεί στην τελετή παραλαβής καθηκόντων που θα πραγματοποιηθεί επί του ιταλικού αντιτορπιλικού «ITS Andrea Doria». Είναι από εκείνα τα ταξίδια που γίνονται αυθημερόν και στα οποία ο κ. Δένδιας έχει αποκτήσει εμπειρία ήδη από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών, όταν έκανε το Αθήνα – Δυτική Αφρική να μοιάζει με Καλλιθέα – Πετράλωνα, με τους συνεργάτες του να επιστρέφουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά τον ίδιο να συνεχίζει απτόητος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για τη στήριξη μιας επιχείρησης που σε επίπεδο Ε.Ε. δεν υποστηρίζεται ιδιαιτέρως, έχοντας αποστείλει διαδοχικά τρεις φρεγάτες («Υδρα», «Ψαρά», «Σπέτσαι»).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο 76χρονος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (το ΜΗΡ είναι πολιτικός βραχίονας των υπερεθνικιστών «Γκρίζων Λύκων») και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σόκαρε ελαφρώς τους ακροατές του όταν δήλωσε ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μάλιστα να μιλήσει ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και να ζητήσει τη διάλυση της οργάνωσης. «Αν η απομόνωση του τρομοκράτη ηγέτη αρθεί, ας έρθει να μιλήσει στο κόμμα Ντεμ (φιλοκουρδικό) στην Εθνοσυνέλευση. Ας τον αφήσουν να φωνάξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και ότι η οργάνωσή του έχει διαλυθεί». Ο Μπαχτσελί πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ο Οτσαλάν δεχθεί να κάνει μια τέτοια ομιλία, τότε με βάση το άρθρο 3 του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί και να αφεθεί ελεύθερος (το λεγόμενο «δικαίωμα στην ελπίδα», που απαγορεύει τις ισόβιες ποινές, πάνω από 25 χρόνια). Οπως μεταδίδει το middle east eye, ο κ. Μπαχτσελί στην εισαγωγή του μίλησε για την ανάγκη «να αλλάξει η πορεία της ιστορίας» και να «σπάσουν τα δεσμά της Τουρκίας». Πέρα από το άνοιγμα του «σκληρού» Μπαχτσελί στο κουρδικό στοιχείο, ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στο «δικαίωμα στην ελπίδα», που αποτελεί μια ευρωπαϊκή νομοθετική ρύθμιση την οποία η Τουρκία δεν αποδέχεται. «Ανοίγματα» όπως αυτό συνήθως κρύβουν άλλους σχεδιασμούς, οπότε καλό είναι να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Λίγο πριν μεταβεί στη Βουλή για τις –πιο δύσκολες– ενδοκομματικές συζητήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ουγγαρία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτή την εποχή. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη –τεχνοκρατικά– πρόκληση της ελληνικής διπλωματίας την περίοδο 2025-26, όταν δηλαδή θα τελεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο να ακουστεί περισσότερο η φωνή της Ευρώπης. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ρητά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και έστειλε μήνυμα στην Αλβανία. Λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη διακυβερνητική (προηγούμενη εβδομάδα) έδωσε βάση στις προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας, εκφράζοντας πάγιες θέσεις, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και, βεβαίως, σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και, προφανώς, έκλεισε με ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις (μια διαφορά αναγνωρίζει η Αθήνα), αλλά και την ανάγκη, κατ’ αρχάς, Αθήνα και Αγκυρα να συμφωνήσουν «στο εύρος της συζήτησης». Λίγες ημέρες έμειναν, άλλωστε, έως την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Γίνονται 200 δοκιμές και πιστοποιήσεις των συστημάτων, βαδίζουμε προς την 30ή Νοεμβρίου και δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για άλλη ημερομηνία, άλλωστε είναι και η ημερομηνία που λήγει η σύμβαση του κατασκευαστή του έργου και αυτού που πρέπει να παραδώσει και το τροχαίο υλικό». Αυτά είπε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σχετικά με την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων του μετρό Θεσσαλονίκης. Η αισιοδοξία για το μετρό Θεσσαλονίκης είναι ασυγκράτητη, και του Ταχιάου ακόμη περισσότερο. Δεδομένου ότι ο Αρης είναι πρωταθλητής Οκτωβρίου, έναν ενθουσιασμό παραπάνω τον έχει, ως υποστηρικτής της ομάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT