ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση «αντιπολίτευση»

Κεντρική επιλογή Ανδρουλάκη η μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αφετηρία μιας πορείας αναβαθμισμένης και ενεργού παρουσίας του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις μάχες στο Κοινοβούλιο, αλλά και κοντά στην κοινωνία, αντιμετωπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Μπορεί το θέμα της συνεδρίασης να είναι η ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει τη βεντάλια της κριτικής επί του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προδιαγράψει την πρόθεση ο ίδιος και το κόμμα του να κινηθούν σε ρυθμούς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται σήμερα να τοποθετηθεί στη Βουλή με μια ομιλία που θα στοχεύει σε εφόλης της ύλης αποδόμηση του κυβερνητικού έργου. Και θα αναπτύξει τα επιχειρήματά του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει συνολικά στο να καταστήσει τη χώρα ανθεκτική απέναντι στις κρίσεις. Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου είναι για το ΠΑΣΟΚ μόνο ένα δείγμα αυτής της αποτυχίας. Ο κ. Ανδρουλάκης θα μιλήσει για κενά στην πρόληψη και την ενίσχυση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, παραθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συνολικά των νέων προκλήσεων που αναδύονται από την κλιματική αλλαγή και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Και θα επεκτείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση, την οποία θα κατηγορήσει για αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, για κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, για διαδοχικές κρίσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην καθημερινή ζωή, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι είναι κεντρική επιλογή για μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεσή τους μετά την επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αναβαθμιστεί το κόμμα στη συνείδηση των πολιτών ως η πολιτική δύναμη που μπορεί με αξιώσεις να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση και να συγκρουστεί στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης, που απαντά στις αγωνίες των πολιτών.

Τη βεντάλια της κριτικής επί του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής αναμένεται να ανοίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε σε ενότητα, σοβαρότητα και πολιτικό πολιτισμό και ζήτησε το κόμμα να είναι παντού το επόμενο διάστημα, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε μάχη, εντός και εκτός Βουλής, απέναντι στη Ν.Δ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για μια Πολιτική Συνδιάσκεψη στις αρχές του 2025, που θα βάλει τις βάσεις για το πολιτικό συνέδριο το οποίο τοποθετείται είτε στις αρχές του καλοκαιριού είτε το φθινόπωρο του 2025. Παράλληλα, μέχρι τον προϋπολογισμό πρόκειται να «τρέξουν» 3-4 ενημερωτικές καμπάνιες με τις προτάσεις του κόμματος σε τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η υγεία, η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα και τα προβλήματα των αγροτών.

Η αυξημένη παρουσία των στελεχών του κόμματος στα αστικά κέντρα είναι επίσης ένα θέμα που αναλύθηκε ως απάντηση στην εκλογική υστέρηση σε σχέση με τις επιδόσεις στην περιφέρεια. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη για μια στρατηγική προσέλκυσης νέων στις γραμμές του κόμματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι στις εσωκομματικές διαδικασίες ήταν σχετικά μικρή η συμμετοχή τους. Τέλος, αποφασίσθηκε να δοθεί βαρύτητα στην επανασύνδεση με κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της βάσης, που αποτέλεσαν την ισχύ του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Στόχος όλων αυτών είναι να αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ τη συγκυρία, τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοσκοπική ενίσχυσή του, για να πετύχει την αμφίπλευρη διεύρυνση που θα το καταστήσει ξανά ισχυρό πόλο του πολιτικού συστήματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT