Βουλή: Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές

Βουλή: Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου

9' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

«Δεν αναγνωρίζω τον καταδικασμένο Νίκο Παππά»

Παίρνοντας τον λόγο για δεύτερη φορά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποχώρησή του κατά την πρωτολογία του Νίκου Παππά, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει τον καταδικασμένο πολιτικό ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα αποχωρεί κάθε φορά που μιλάει ο Νίκος Παππάς, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει μόνιμο αρχηγό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» μέχρι στιγμής

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από την κυβέρνηση. «Μετά μην απορείτε γιατί προοδευτικοί συμπολίτες μας σάς γυρίζουν την πλάτη. Αυτό είναι το δίλημμά σας, αν υιοθετήσετε ένα στείρο “όχι”, ή αν θα κάνετε μία προσπάθεια να χτίσετε μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα βοηθά την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη και θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

»Αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια, είναι ότι επιμένετε στη γραμμή που με είχε αναγκάσει να χαρακτηρίσω το ΠΑΣΟΚ ως έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι για το καλό της Δημοκρατίας και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να διαψευστώ». 

Ευκαιρία για συναίνεση με τον Συνήγορο του Πολίτη

«Εχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης εκεί που το ίδιο το Σύνταγμα το απαιτεί. Εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να επιλέξουμε καινούργιο Συνήγορο του Πολίτη, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και επτά μήνες. Εκτός αν πιστεύετε ότι είναι πρέπον θητείες να παρατείνονται επειδή δεν μπορούμε να βρούμε μια σχετική πλειοψηφία. Εχουμε προτείνει πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο». 

Να συζητήσουμε για τις ζώνες προστασίας εκεί που ο αστικός ιστός συναντά το δάσος

Αναφερόμενος εκ νέους στις φετινές πυρκαγιές, είπε ότι οι αρχές διαχειρίστηκαν πιο αποτελεσματικά ένα εξαιρετικά δύσκολο κλιματολογικά καλοκαίρι. «Μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, αν είχαμε φωτιές οι οποίες ξέφυγαν και έκαναν σημαντική ζημιά; Οχι δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «ελαφρώς απλοϊκή προσέγγιση» ότι «έφτασε η φωτιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας». 

«Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός, ούτε κανείς στην πυροσβεστική δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μια φωτιά μπαίνει στον αστικό ιστό. Πρέπει να σκεφτούμε τι ζώνες προστασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μεταξύ του αστικού ιστού και του δάσους. Αναγνωρίζοντας ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο αστικός ιστός, είναι πολύ κοντά ή μέσα στο δάσος. Υπάρχει ορολογία στην διεθνή βιβλιογραφία για αυτές τις ζώνες, είναι οι πιο δύσκολες φωτιές να αντιμετωπιστούν».

«Υπάρχουν φωτιές που σε αυτές τις συνθήκες με μεγάλη ξηρασία και πολύ αέρα, δεν μπορούν να σταματήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση, που καμία κατάσβεση, από ένα σημείο και πέρα, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ούτε αντιπυρικές ζώνες, ούτε προσβολή από αέρα, ούτε επιχείρηση στο έδαφος». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι χάρη στο πρόγραμμα Antinero, για παράδειγμα, καθαρίστηκε ένα μικρό δάσος στα Βριλήσσια και ο δήμαρχος Βριλησσίων αναγνώρισε ότι η περιοχή σώθηκε χάρη στο προληπτικό μέτρο. 

«Εχει ή δεν έχει ευθύνη ο πολίτης να προστατεύσει τη δική του περιουσία, όταν ταυτόχρονα αυτή η προστασία δεν εξυπηρετεί μόνο το δικό του συμφέρον, αλλά διευκολύνει τη συνολική προσπάθεια αναχαίτισης μιας φωτιάς όταν αυτή θα φτάσει κοντά σε έναν αστικό ιστό» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Νίκος Παππάς: Ασεβής ο Μητσοτάκης

Κατά τη δική του δευτερολογία, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε «ασεβή» τον πρωθυπουργό, ως προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, αναφορικά με την αποχώρησή του κατά τις δικές του ομιλίες. 

«Περιμέναμε και ξέραμε ότι την υπόθεση του ειδικού δικαστηρίου για τις άδειες θα τη χρησιμοποιήσει και θα την εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν αναμέναμε βέβαια, αυτό το δηλωμένο θεσμικό ατόπημα. Δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Εχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και το ποιος και με ποιον τρόπο θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί, και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Είναι ασεβής προς τον κανονισμό της βουλής και το Σύνταγμα». 

Ο κ. Παππάς, χαρακτήρισε ακόμα «δειλό και ενοχικό» τον πρωθυπουργό, «όχι γιατί μετάνιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικώς, αλλά γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες κάθε ημέρα. Θα ήταν πιο λειτουργικό και πιο συμβατό με την πραγματικότητα, αφού από τον Ιούλιο του 2019 εφαρμόζει τον νόμο, να τον αποκαλούμε νόμο Μητσοτάκη, και όχι νόμο Παππά». 

«Η σημερινή του στάση είναι ένα στίγμα για την παράταξή σας» είπε αναφορικά με την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την ομιλία του κ. Παππά, και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν τον ενοχλούν τα εσωκομματικά σας, αλλά το ποιος θα εκπροσωπεί την παράταξή μας δεν είναι δική του δουλειά».

Αναφορικά με τις φωτιές, σημείωσε πως από το 2019 έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα, με ρεκόρ καμένων στρεμμάτων από το 2021 και τα περισσότερα εκτάρια ανά πυρκαγιά. Κάνοντας λόγο για φαινόμενα κακού συντονισμού αναρωτήθηκε: «Εχει ή δεν έχει η Πυροσβεστική 3.500 κενά την ίδια στιγμή που ετοιμάζεστε να πετάξετε στον δρόμο 2.500 εποχικούς πυροσβέστες που έχουν πείρα;»

Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη

Κατά μέτωπον επίθεση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. «Το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών της Ν.Δ. δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Οσο συνεχίσετε έτσι τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μαξίμου… Θα βρισκόμαστε εδώ ως αξιόπιστη προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αργότερα στον κ. Ανδρουλάκη ως προς την «έξοδο», με αναφορά σε παλαιότερη προτροπή της πρώην εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου προς τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, πριν την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ελάτε με φόρα».

Ως προς τον ΑΣΕΠ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Τον ακούσαμε να παραδίδει μαθήματα σε όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

«Είναι υπεύθυνη η στάση η δική μας στο ζήτημα του ΑΣΕΠ; Είναι προοδευτική; Ας ακούσει ο ελληνικός λαός τι έφερε η Ν.Δ. με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. Τα ίδια ακούσαμε και το ’21» είπε και πρόσθεσε: «Εχω σήμερα 32 νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν μεσολαβήσει… Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για μια σωστή νομοθετική παρέμβαση; Ο νόμος αυτός θεωρείται αποτυχημένος. Εμείς είμαστε μανιχαϊστές; Λέμε άσπρο μαύρο; Προς Θεού και ας τα ακούσει αυτά ο ελληνικός λαός… Γιατί μας εγκαλεί; Γιατί δεν δεχτήκαμε να είναι 40 μόρια η μοριοδότηση για την εντοπιότητα, 5 για το διδακτορικό, 2 για το μεταπτυχιακό. Εμείς εκπροσωπούμε την αξιοκρατία».

«Θέλουμε ενιαία διαχείριση υδάτων και δασών αλλά θέλουμε και δημόσιο χαρακτήρα. Εσείς τους αποκλείετε όμως όλους. Ακροδεξιά και Ν.Δ., σας κακοχαρακτηρίζουμε; Εμείς δεν σας είπαμε ακροδεξιούς, αλλά γιατί χθες δεν δεχτήκατε την πρότασή μας;»

Για τους Σπαρτιάτες

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι 3 μήνες περιμένουμε, συγγνώμη είχαμε εσωτερικές διαδικασίες. Δεν είδα να ψάχνετε συνεργασία όταν θέλατε να αλλάξετε στην ΑΔΑΕ. Τότε μια χαρά τα βρήκαμε με τον κ. Βελόπουλο. Γιατί δεν στηρίζετε την πρότασή μας για τους Σπαρτιάτες; Ποιος είναι ο λόγος ένα κόμμα να παίρνει χρήματα ενώ υπάρχει απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης;»

Κουτσούμπας: Ελλειψη προληπτικών μέτρων 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για έλλειψη προληπτικών μέτρων, σχεδιασμού και αντιπυρικής προστασίας. «Τρέμουν οι κάτοικοι σε κάθε νεροποντή, στην Εύβοια, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων» σχολίασε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αρνείται» να τα λύσει γιατί «βρίσκονται στον αντίποδα των προτεραιοτήτων της».

«Οικισμοί σεισμόπληκτων στο Ηράκλειο βρίσκονται χωρίς ρεύμα γιατί οφείλουν 600.000 ευρώ. Υπάρχει κίνδυνος η διακοπή να επεκταθεί και στο Αρκαλοχώρι, σε οικίσκους που μένουν άνθρωποι καρκινοπαθείς, άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι προτεραιότητες οι δικές σας είναι άλλες». 

Για τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ βιάζεται να κλείσει ζητήματα και ωθώντας σε λύσεις συνεκμετάλλευσης, ωφέλιμες για ενεργειακά και άλλα μονοπώλια, επιζήμιες όμως για τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών και την ειρήνη στη γύρω περιοχή. 

Τριτολογία Μητσοτάκη: Θα επανέλθουμε για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών

Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» με μια τροπολογία που θα είναι κοντά σε αυτήν που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”. Θα καταθέσουμε εμείς σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 τη διάταξη που αποσύνδεε τη χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναφερόμενος επίσης στην θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ. Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει το ζήτημα προς ψήφιση εντός της εβδομάδας στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση. «Να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ. Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός.

Η πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την αντιπυρική περίοδο, τόνισε πως η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 χρόνων από άποψη των συνθηκών που επικράτησαν. Στη συνέχεια προχώρησε στον απολογισμό της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών, ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. 

«Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία και έντονους ανέμους», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «αυτές τις συνθήκες θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε από εδώ και στο εξής».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, φέτος εκδηλώθηκαν 9.101 πυρκαγιές σε σχέση με 7.163 πέρυσι, ενώ κάηκαν 440.000 στρέμματα σε σύγκριση με 1.754.000 πέρυσι, την ώρα που ο μέσος όρος τα τελευταία 20 χρόνια είναι να καίγονται 500.000 στρέμματα σε κάθε αντιπυρική περίοδο.  

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, τόνισε, όμως, ότι «είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά». Η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά, συμπλήρωσε στη συνέχεια πριν προχωρήσει στην παρουσίαση των τεσσάρων βασικών πυλώνων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. 

Ο πρώτος πυλώνας, κατά τον πρωθυπουργό, αφορά την πρόληψη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, ενώ τόνισε ότι «το 112 έχει σώσει ζωές». Επίσης χαρακτήρισε σημαντική τη μεταρρύθμιση να μεταφερθεί η επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το υπ. Εσωτερικών στο υπ. Περιβάλλοντος, ενώ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών. 

«Δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. «Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους. Είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ηταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη», τόνισε. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT