Αλέξης Τσίπρας: Δύο μηνύματα, ένας «χρησμός» και μια προειδοποίηση για την Κεντροαριστερά

Αλέξης Τσίπρας: Δύο μηνύματα, ένας «χρησμός» και μια προειδοποίηση για την Κεντροαριστερά

Η «αναντιστοιχία ανάμεσα σε πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση», η αναφορά στο «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» και ο κίνδυνος ανόδου της Ακροδεξιάς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθυνόμενος στον «όλο» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο του οποίου εκπρόσωποι από όλες τις «φυλές» είχαν γεμίσει τις θέσεις του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης του Ινστιτούτου του το απόγευμα της Τρίτης, εξέπεμψε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες αλλά και μια προειδοποίηση αναφορικά με την επόμενη ημέρα της εγχώριας Κεντροαριστεράς.

Οπως αναμενόταν, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί άμεσα και ονομαστικά στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά στις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, που επίσης βρέθηκαν σε περίοδο ζυμώσεων το προηγούμενο διάστημα. Επανέλαβε, όμως, την ανάγκη «να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο “μαζί”», όπως είχε κάνει και τον Ιούνιο στην πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το πρώτο και θεμελιώδες μήνυμα Τσίπρα αφορά ακριβώς αυτό το «μαζί». «Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, δε, να σχολιάσει έμμεσα, αλλά με ξεκάθαρο προβληματισμό και κριτική διάθεση, τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «τους τελευταίους μήνες συνέβη το αντίθετο» της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού. Μάλιστα, η φράση του ότι «οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δεν μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά» και ότι «ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση», ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως παραδοχή ότι στην παρούσα συγκυρία δεν αρκεί απλώς μια εκλογική συνεργασία ή συγκόλληση των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών για να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλέξης Τσίπρας: Δύο μηνύματα, ένας «χρησμός» και μια προειδοποίηση για την Κεντροαριστερά-1
«Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. [ΙΝΤΙΜΕ]

Το δεύτερο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού έρχεται ως συνέχεια της παραπάνω διαπίστωσης. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «κάτι σιγά σιγά κινείται» σε επίπεδο, όμως, κοινωνικής και όχι πολιτικής αντιπολίτευσης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι οι προοδευτικές δυνάμεις με τις υπάρχουσες μορφές τους αδυνατούν να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική πρόταση. «Χωρίς κοινωνικές διεργασίες δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, με τη φράση «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» να «διαβάζεται» από κάποιους δυνητικά ως νύξη ή χρησμός για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία. «Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, στα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Από τα κάτω», ήταν τα λόγια του, ενώ στο τέλος της ομιλίας του εκτίμησε ότι μια νέα κοινωνική πλειοψηφία «αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε μια επιτακτική προειδοποίηση αναφορικά με τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς. «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT