Γ. Φλωρίδης στο Πρώτο: Την άνοιξη ο εκσυγχρονισμός του κληρονομικού δικαίου – Τι είπε για τον εκλογικό νόμο

Γ. Φλωρίδης στο Πρώτο: Την άνοιξη ο εκσυγχρονισμός του κληρονομικού δικαίου – Τι είπε για τον εκλογικό νόμο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελπίζουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που θα εκσυγχρονίζει το κληρονομικό δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Το κληρονομικό δίκαιο, όπως ισχύει σήμερα, νομοθετήθηκε ακριβώς πριν από 80 χρόνια. Για αρκετές δεκαετίες θα έλεγα, ανταποκρίθηκε επαρκώς στις ανάγκες και τις εξελίξεις της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι είμαστε σε μια στιγμή μετά από 8 δεκαετίες να ξεκινήσουμε μια προσαρμογή του στα σύγχρονα δεδομένα, γιατί έχουν αλλάξει πράγματα στην κοινωνία, στις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και στην οικογένεια. Οπότε στο υπουργείο συγκροτήσαμε μια επιτροπή από επιφανείς ακαδημαϊκούς αλλά και ανθρώπους που έχουν σχέση με αυτό που ονομάζουμε κληρονομικό δίκαιο. Ελπίζουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που θα εκσυγχρονίζει το κληρονομικό δίκαιο της χώρας. Είναι μια σοβαρή δουλειά, θέλει πολλή προσοχή αλλά και προσεγγίσεις οι οποίες όντως θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τα επόμενα πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε στο υπουργείο και θα απασχολήσει και την Επιτροπή, διότι υπάρχουν σχέσεις ανθρώπων μακροχρόνιες που δεν έχουν συνάψει μια σύμβαση, είτε ένα σύμφωνο συμβίωσης είτε μια σύναψη γάμου. Εκεί πρέπει κανείς να δει αυτή την πραγματικότητα και να μην αφήσει εκτός ρύθμισης τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες νομίζω θα αποδώσουν δίκαιο όταν αντιμετωπιστούν σωστά. Αρα, το ζήτημα, που αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα σε μια μακροχρόνια σχέση ανθρώπων που δεν έχει μια τυπική σύμβαση είναι σημαντικό και θα το δούμε», πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Αναφορικά με το θέμα της κατάργησης ή περιορισμού των ιδιόγραφων διαθηκών, απάντησε: «Η τάση δεν είναι να πάμε στην κατάργηση. Η τάση είναι να καταστούν ασφαλείς και υπάρχουν τρόποι με τα σύγχρονα μέσα αυτή η διαθήκη να είναι όντως ασφαλής. Ερχονται επίσης και οι ψηφιακές διαθήκες. Εμείς θέλουμε η βούληση του διαθέτη να μπορεί να τεκμαίρεται με έναν απολύτως ασφαλή τρόπο και αυτό θα είναι η προσπάθεια η οποία γίνεται τώρα. Δηλαδή η παράκλησή μου σε κάποιους είναι να μη βιάζονται. Δημοσιεύονται κάποια πράγματα τα οποία έχουν ένα ενδιαφέρον, έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά όλα αυτά είναι υπό διαμόρφωση».

Σχετικά με το ζήτημα του εκλογικού νόμου, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει απαντήσει επίσημα ότι θέμα εκλογικού νόμου δεν υπάρχει. Αρα, όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν ένα ενδιαφέρον. Αποτυπώνουν μια κατάσταση η οποία δημιουργείται και έχει δημιουργηθεί. Οντως, η εικόνα της Βουλής με δέκα κόμματα, πολλά από τα οποία εν τω μεταξύ έχουν προκύψει και από εσωτερικές διασπάσεις, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που διεξάγεται πέρα από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου, τουλάχιστον τώρα που συζητάμε».

Για τα Τέμπη, ο κ. Φλωρίδης επισήμανε: «Εκεί διεξάγεται μία ανάκριση που από όλες τις πλευρές έχει χαρακτηριστεί υποδειγματική. Η ανάκριση αυτή είναι υποδειγματική, μεταξύ των άλλων και για τον λόγο ότι τα αιτήματα τίθενται προς διερεύνηση είτε από την πλευρά των συγγενών είτε από την πλευρά των κατηγορουμένων. Ο ανακριτής τα διερευνά διότι δεν θέλει να υπάρξουν κενά στον φάκελο ο οποίος θα οδηγηθεί στο δικαστήριο. Αρα λοιπόν, ο λόγος για τον οποίον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανάκριση είναι ότι τίθενται διαρκώς και δικαιολογημένα σε αρκετές περιπτώσεις αιτήματα περαιτέρω διερεύνησης, ας πούμε θεμάτων που κρίνουν ως σημαντικά. Εγώ πιστεύω ότι πλησιάζουμε σιγά σιγά προς το τέλος. Η ευχή που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ήταν να μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη πριν κλείσει η διετία από αυτό το φοβερό δυστύχημα. Εμείς για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τη διεξαγωγή της δίκης έγκαιρα, ετοιμάσαμε έναν χώρο στη Λάρισα, διότι, η Λάρισα δεν είχε τέτοιο χώρο για να γίνει μια τόσο μεγάλη δίκη (…). Δεν είμαστε λοιπόν, μακριά και νομίζω ότι η ευχή όλων μας, να ξεκινήσει η δίκη πριν κλείσουν τα δύο χρόνια, πιθανότατα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT