Σε «ελληνικά χέρια» η επιχείρηση «Ασπίδες»

Σε «ελληνικά χέρια» η επιχείρηση «Ασπίδες»

Ο αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πιτυκάκης θα βρίσκεται από την 1η Νοεμβρίου στο τιμόνι της επιχείρησης, με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στο πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα του πλανήτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» αναλαμβάνει η Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα, τη διοίκηση του χερσαίου στρατηγείου στη Λάρισα. Ο αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πιτυκάκης θα βρίσκεται από την 1η Νοεμβρίου στο τιμόνι της επιχείρησης, με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στο πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα του πλανήτη. Ο Ελληνας διοικητής θα ασκεί τα καθήκοντά του από το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria», ενώ, για τους επόμενους μήνες, το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει στις «Ασπίδες» με τη φρεγάτα «Σπέτσαι».

Στην τελετή παραλαβής καθηκόντων του νέου εν πλω διοικητή, που θα πραγματοποιηθεί επί του ιταλικού πλοίου, θα παρευρεθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ταξιδέψει για δεύτερη φορά φέτος στο Τζιμπουτί.

Οκτώ μήνες

Στις 19 Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» συμπλήρωσε οκτώ μήνες ζωής, κατά τους οποίους κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές απειλές και να συνοδεύσει δεκάδες πλοία από τον Κόλπο του Αντεν στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες της ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας, πραγματοποίησαν περισσότερες από 260 επιτυχημένες επιχειρήσεις εγγύς προστασίας εμπορικών πλοίων, προσφέροντας κάλυψη με την αντιαεροπορική τους «ομπρέλα» απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Στο διάστημα από τις 19 Φεβρουαρίου έως σήμερα, τα πολεμικά πλοία της επιχείρησης «Ασπίδες» κατέρριψαν περισσότερα από 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιπλοϊκούς πυραύλους διαφόρων τύπων καθώς και ένα μη επανδρωμένο επιφανείας. Επιπλέον, πτητικά αλλά και πλωτά μέσα της επιχείρησης συμμετείχαν στην απομάκρυνση τραυματιών από απευθείας πλήγματα σε εμπορικά πλοία, μεταξύ των οποίων και το ελληνικών συμφερόντων «Sounion», ολόκληρο το πλήρωμα του οποίου διασώθηκε από τη γαλλική φρεγάτα «Chevalier Paul».

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, τρία πολεμικά πλοία του στόλου έχουν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν. Πρόκειται για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ «Υδρα», «Ψαρά» και «Σπέτσαι». Η «Υδρα» προέβη στην κατάρριψη ενός UAV των ανταρτών Χούθι χρησιμοποιώντας το πυροβόλο της πλώρης της, ενώ, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, με τα πυρά της υποχρέωσε και τρία ακόμη drones σε αλλαγή πορείας.

«Kill Marks» έλαβε και η φρεγάτα «Ψαρά» που τη διαδέχθηκε, στην οποία, μάλιστα, δοκιμάστηκε με επιτυχία το σύστημα αντi-drone C-UAS «Κένταυρος» που αναπτύσσει η ΕΑΒ. Το πλοίο πέτυχε τρεις καταρρίψεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα όπλα του και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη φρεγάτα «Σπέτσαι». Πηγές του ναυτικού επιτελείου, άλλωστε, επισημαίνουν ότι μετά τις επιτυχημένες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, το C-UAS «Κένταυρος» θα τοποθετηθεί και στις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ως μέρος του εκσυγχρονισμού τους.

Οι «Ασπίδες», σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων που επιβαίνουν στα πλοία, να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι απειλές των Χούθι για κλιμάκωση των επιθέσεων έναντι πλοίων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Ισραήλ, ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή, παρά τα αποφασιστικά πλήγματα που δέχθηκαν πρόσφατα οι αντάρτες της Υεμένης από την αμερικανική αεροπορία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT