Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Στα έως τώρα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, αλλά και στην προμήθεια, μεταξύ άλλων, καινούργιων Canadair και υπερσύγχρονων drones, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Με τη φράση «δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, όχι μόνον αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στη χώρα μας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλά και περιέγραψε τόσο τα έως τώρα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας έναντι των πυρκαγιών όσο και τον σχεδιασμό για τα προσεχή χρόνια. Ως προς το τελευταίο, μίλησε συγκεκριμένα για προγραμματισμό προμήθειας καινούργιων Canadair, ελικοπτέρων, αμφιβίων αεροσκαφών, εναέρια μεταφερόμενων κέντρων επιχειρήσεων, καθώς και υπερσύγχρονων drones.

Απέναντι, δε, σε μια αντιπολίτευση, οι αρχηγοί των κομμάτων της οποίας άσκησαν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως έχει τη βούληση να ακούσει και να αποδεχθεί προτάσεις προς περαιτέρω βελτιώσεις. «Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θέλουν να καταθέσουν, είμαι εδώ για να τις ακούσω» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επανερχόμενος στη δευτερολογία του, συμπλήρωσε: «Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι; Ναι, αλλά εδώ το ερώτημα είναι αν μας εγκαλείτε γιατί “ακολουθούμε λάθος κατεύθυνση” ή αν μας εγκαλείτε γιατί πολύ απλά δεν πάμε πιο γρήγορα στην κατεύθυνση την οποία θεωρούμε ότι έχουμε επιλέξει. Τη δεύτερη κριτική μπορώ ενδεχομένως να την ακούσω. Αν προτείνετε κάτι διαφορετικό, θα ήθελα πάλι να το ακούσω». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Πολλά από αυτά τα οποία είπατε, κ. Ανδρουλάκη, είναι ακριβώς αυτά τα οποία κάνουμε. Αρα, τουλάχιστον στον τομέα αυτόν, θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε έναν σχετικό βηματισμό».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωνε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν να κινείστε εμμονικά εδώ και έξι χρόνια με την ίδια αναποτελεσματική τακτική. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του εθνικού σχεδίου». Παρουσιάζοντας, δε, τις προτάσεις του κόμματός του, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «αύξηση κονδυλίων», «συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών» και «δημιουργία συστήματος διαχείρισης και ανθεκτικότητας δασικών οικοσυστημάτων».

Λίγη ώρα πριν, εμφανώς ενοχλημένος από την επίθεση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση και αποκατάσταση. Να δημιουργηθούν έξυπνες δασικές υπηρεσίες». Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε. Καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε. Αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε. Αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε. Ολα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στον “αυτόματο πιλότο” των οικονομικών συμφερόντων και του κόστους-οφέλους». Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έλεγε: «Δεν είμαι από αυτούς που θα δώσω ευθύνη στον πρωθυπουργό μόνο. Δεν φταίει ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Γι’ αυτό έχει και τους υπουργούς, υφυπουργούς, υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν είδα να αποκεφαλίζει όμως κανέναν». Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι άλλοι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT