Τα τρία μηνύματα Μητσοτάκη από τη Βουλή

Τα τρία μηνύματα Μητσοτάκη από τη Βουλή

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι βασικός αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ, αποχώρησε από την ομιλία Παππά και άφησε αιχμές για τον Σαμαρά

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είχε θέμα τον απολογισμό των πυρκαγιών. Αυτό όμως που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποχωρήσει επιδεικτικά την ώρα που ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και να επιστρέψει αμέσως με το που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δεύτερον, με αφορμή την αποχώρησή του ο κ. Μητσοτάκης βρήκε ευκαιρία να αφήσει μια πολύ σκληρή αιχμή για τον κ. Σαμαρά, λέγοντας για τον κ. Παππά πως «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», θυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός είχε δημόσια συνομιλία σε φιλικό κλίμα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης, όπως φάνηκε σε όλη την τριτολογία του, αποδέχεται πλέον ως βασικό αντίπαλο τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν θα χαριεντιστώ μαζί του», είπε για τον Νίκο Παππά ο πρωθυπουργός – Απάντησε μέσω συνεργατών του ο Αντώνης Σαμαράς.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από την ομιλία του κ. Παππά, η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από το θέμα αυτό. Με το που ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός για τη δευτερολογία του, επέλεξε να εξηγήσει τους λόγους αποχώρησης. «Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», είπε για να προσθέσει πως «αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση», εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτή τη στιγμή αρχηγό, λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε με ποιο κόμμα έχουμε να κάνουμε – με το κόμμα του Κασσελάκη, του Πολάκη, του Φάμελλου, του Γκλέτσου». Και κατέληξε: «Οταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει έναν αρχηγό θα είμαι και πάλι εδώ», προαναγγέλλοντας πως θα αποχωρεί κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα ο κ. Παππάς.

Οσον αφορά το «καρφί» προς τον κ. Σαμαρά, είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης μετά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Μεσσήνιο πολιτικό, έχει αποφασίσει πως θα απαντά, κάτι που αργά το απόγευμα της Τετάρτης έφερε το επιθετικό σχόλιο «συνεργατών» του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δεν επιτίθεται στον κ. Σαμαρά «επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση» αλλά «ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Οπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα NAVTEX της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος, αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα», καταλήγοντας: «Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις». Η νέα δημόσια αντιπαράθεση του νυν με τον πρώην πρωθυπουργό δείχνει πως η σχέση έχει οριστικά διαρραγεί, δίχως επιστροφή.

«Εύχομαι να διαψευστώ»

Από εκεί και πέρα η δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη είχε ένα κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό: έδειξε ως βασικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τους πως δεν αναγνωρίζουν τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από την κυβέρνηση. «Μετά, μην απορείτε γιατί προοδευτικοί συμπολίτες μας σας γυρίζουν την πλάτη. Αυτό είναι το δίλημμά σας, αν υιοθετήσετε ένα στείρο “όχι”, ή αν θα κάνετε μια προσπάθεια να χτίσετε μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα βοηθά την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη και θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις», είπε, προσθέτοντας πως «αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια, είναι ότι επιμένετε στη γραμμή που με είχε αναγκάσει να χαρακτηρίσω το ΠΑΣΟΚ ως έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ευκαιρία για συναίνεση στο θέμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT