Εντός και Εκτός: Η χρυσή οκταετία Αβραμόπουλου

Εντός και Εκτός: Η χρυσή οκταετία Αβραμόπουλου

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στιγμιότυπα από τη συνεκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), του ΚΕΑΣ και της 24ης Εκστρατευτικής μονάδας των πεζοναυτών των ΗΠΑ σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτές οι ασκήσεις δεν συνιστούν βεβαίως είδηση, καθώς είναι συνεχείς. Ωστόσο, το μήνυμα του ΓΕΣ ήταν έμμεσο και, συγκεκριμένα, ότι παρά τις περυσινές καταστροφές στην άλλοτε βάση της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, τα ελικόπτερα («Απάτσι», «Καϊόβα» και «Χιούι») εξακολουθούν να είναι επιχειρησιακά ικανά.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η Αγκυρα δεν αφήνει τίποτε να «πέσει κάτω» στο Αιγαίο. Αναμενόμενη, λοιπόν, θεωρείται η αντίδραση στις εργασίες του υδρογραφικού – ερευνητικού σκάφους «Αιγαίο», το οποίο έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ να ερευνήσει μεταξύ 20 και 25 Οκτωβρίου την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο. Το πλοίο ξεκίνησε τις εργασίες του με βάση τη NAVTEX 199/24. Από τον Σταθμό Υδρογραφικής Υπηρεσίας Σμύρνης εκδόθηκε NAVTEX (1010/24) στην οποία καταγράφεται ο ισχυρισμός ότι το «Αιγαίο» εκτελεί εργασίες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και σε περιοχή η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί ανάμεσα στα παράκτια κράτη. Ενώ συμπληρώνεται ότι οι εργασίες αυτές θα πρέπει να γίνονται σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές. Φυσικά η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο ορισθείς ως επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας. Οπως πληροφορεί τη στήλη η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, ο κ. Τζιτζικώστας πέρασε το πρώτο «τεστ» ενόψει της ακρόασής του στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Νοεμβρίου, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή των γραπτών απαντήσεών του στις αρμόδιες επιτροπές, που θα εγκρίνουν ή όχι την υποψηφιότητά του. Στο πρόγραμμά του –όπως αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στις γραπτές απαντήσεις του– ξεχωρίζουν η επιδίωξη για «ισότητα» στην πολιτική των μεταφορών για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού και ανανέωση των δεξιοτήτων με σχετικό «διάλογο» με νέους, καθώς και η στόχευση για σύνδεση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας και λύση σε εναπομείναντα εμπόδια, όπως έλλειψη διαλειτουργικότητας στη σηματοδότηση και επαρκούς ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και η καθιέρωση «ενιαίου κανονισμού» για ψηφιακές κρατήσεις και έκδοση εισιτηρίων έως το τέλος του 2025. Εν είδει μίνι βιογραφικού, στην εισαγωγή του πάντως εμφανίζεται έμπειρος ως προς τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του καθώς, όπως αναφέρει, προώθησε «τον μετασχηματισμό της αστικής κινητικότητας» στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας τις «μεταφορές πιο πράσινες, έξυπνες, βιώσιμες, προσιτές» με μείωση εκπομπών ρύπων και χρήση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ κατέστησε την περιφέρειά του κορυφαίο τουριστικό προορισμό…

Ο ΤΟΠΟΣ

Επειδή όμως η στήλη δεν πρέπει να αδικήσει την Αθήνα, καθώς προηγήθηκε μια τόσο εκτενής αναφορά στη Θεσσαλονίκη, θα παραπέμψει στη «χρυσή οκταετία» 1994-2002, στα χρόνια δηλαδή της δημαρχίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον ίδιο τον πρώην δήμαρχο και νυν βουλευτή και περιλαμβάνεται σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη επ’ αφορμή 30 ετών από τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές. «Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τις Δημοτικές Εκλογές του 1994. Από την εκλογική μας νίκη, που άνοιξε τον δρόμο για μια οκταετία δημιουργίας, ποιοτικής και αισθητικής αναβάθμισης της Αθήνας, ενίσχυσης του θεσμικού κύρους και της διεθνούς ακτινοβολίας της Πόλεως, όσο και της επιτυχούς διεκδίκησης και ανάθεσης της διοργάνωσης των λαμπρών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μοιραζόμαστε σήμερα την επέτειο αυτή με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους και όλους όσοι συνέβαλαν στη χρυσή οκταετία 1994-2002, στους οποίους εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου». Αυτά αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος και οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τα δύο κράτη επιβεβαίωσαν τη σημασία της εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σύμφωνα με τους στόχους του οδικού χάρτη για τη διμερή αμυντική συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ 2024-2029, που υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ανθρωπιστικών καταστροφών, διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, διαλειτουργικότητας, κοινών επιχειρήσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης των δυνατοτήτων». Πρόκειται για μία μόνο αποστροφή του κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο και τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT