Σουαρέ στον Ταύρο για τον «δικό τους ΣΥΡΙΖΑ»
σουαρέ-στον-ταύρο-για-τον-δικό-τους-συ-563288365

Σουαρέ στον Ταύρο για τον «δικό τους ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στη «μάχη των γραφείων», ετοιμάζεται να υλοποιήσει σχέδιο «1+3» σημείων έως το συνέδριο, ενώ παράλληλα «ψάχνει» ταυτότητα για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ»

Θοδωρής Λέννας
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της άφιξης του Στέφανου Κασσελάκη στα νέα, ευρύχωρα industrial γραφεία του στον Ταύρο πλησιάζει και τα ηχεία στην οδό Κυδωνιών δυναμώνουν. Η αλληλουχία από μελωδίες –μεταξύ άλλων– των Imagine Dragons, των Arctic Monkeys και των Red Hot Chili Peppers δίνει τη θέση της στο Gossip των Måneskin και στον στίχο «This is the American Dream», ενώ μια νότα Bella Ciao διά χειρός Γκόραν Μπρέγκοβιτς υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μια εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η υφολογική μουσική αντίθεση θα μπορούσε να συνοψίσει και πολιτικά τον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον εννοεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η μάχη των γραφείων

«Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» είναι το σύνθημα του «έκπτωτου» προέδρου στην ταραχώδη και αβέβαιη διαδρομή προς το συνέδριο του κόμματος, και τα χθεσινά εγκαίνια στον Ταύρο αποτέλεσαν την πρώτη μαζική σύναξη αυτού του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τον Στ. Κασσελάκη τα γραφεία στον Ταύρο θέλουν να αποτελέσουν το αντιπαράδειγμα απέναντι στον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ των σκοτεινών αιθουσών, όπου κάποιοι γραφειοκράτες ραδιουργούν ερήμην της βάσης – όπως υποστηρίζει η κατά Κασσελάκη ερμηνεία των εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε στην ομιλία του να διακρίνει τον δικό του χώρο στον Ταύρο από την Κουμουνδούρου. Μίλησε για έναν ανοιχτό, ζωντανό, ανατρεπτικό χώρο πολιτικής δημιουργίας τον οποίο τα μέλη θα πρέπει να κάνουν «σπίτι» τους. Στον αντίποδα, τοποθετεί την Κουμουνδούρου ως σύμβολο του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ των «φραξιών, των έμμισθών στελεχών, της νομενκλατούρας, της περιχαράκωσης από την κοινωνία, του μίσους και του δηλητηρίου». «Αυτά τα γραφεία εδώ, σε αντίθεση με της Κουμουνδούρου, δεν θα κλειδωθούν», ήταν η χαρακτηριστική φράση Κασσελάκη.

Μετά την εχθροπάθεια, τι;

Ηταν τα χθεσινά εγκαίνια η απαρχή ενός νέου κόμματος; Η πλευρά του «έκπτωτου» προέδρου επίσημα το αρνείται. «Η απάντηση δεν είναι η φυγή», λέει ο ίδιος. Πράγματι, η γραμμή συσπείρωσης ενόψει του συνεδρίου για την ώρα πείθει τη βάση των «κασσελίστας», που κι εκείνοι στα πηγαδάκια τους αποφεύγουν να μιλούν για νέο κόμμα. 

Η εχθρότητα απέναντι στο διευρυμένο μπλοκ των «87» μοιάζει για την ώρα η πιο συνεκτική –ίσως και η μόνη– συγκολλητική ουσία μεταξύ τους σε πολιτικό επίπεδο. Πρώην πολύπειρο και μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε στην «Κ» πως η κινητήριος δύναμη του Κασσελάκη είναι η αποδόμηση του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ και των στρεβλώσεών του. «Στην Αριστερά λειτουργούσαμε με το τρίπτυχο ανάλυση-απολογισμός-σχεδιασμός. Ο Κασσελάκης σήμερα πολιτεύεται στον ΣΥΡΙΖΑ και γοητεύει το κοινό του καυτηριάζοντας ακριβώς αυτό το παραδοσιακό τρίπτυχο», τόνιζε το ίδιο πρόσωπο. Μπορεί, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης να θεμελιώσει τα επόμενα πολιτικά του βήματα σε αυτή την εσωτερική εχθροπάθεια που τώρα κινητοποιεί τους οπαδούς του;

Σουαρέ στον Ταύρο για τον «δικό τους ΣΥΡΙΖΑ»-1
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του στον Ταύρο, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε για αρκετά λεπτά στην πιο ευνοϊκή για τον ίδιο «πίστα» που αφορά την πρόσωπο με πρόσωπο –και όχι κατ’ ανάγκη πολιτική– επαφή με τους υποστηρικτές του, που εξακολουθούν να γοητεύονται από την αμεσότητά του. [ΙΝΤΙΜΕ]

Αυτό φαίνεται πως μετράει το στρατόπεδό του τόσο με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που «ανέβηκε» πριν από μερικές ημέρες (γίνεται λόγος για 18.000 εγγραφές), όσο και με τις περιοδείες και τις «αδιεμεσολάβητες» συναντήσεις με τους υποστηρικτές του. Το ραντεβού στον Ταύρο το απόγευμα της Τετάρτης απολογίζεται θετικά, όμως στελέχη με γνώση των συριζαϊκών τεκταινόμενων εκτιμούν πως ο μηχανισμός Κασσελάκη οργανωτικά, στελεχιακά αλλά και πολιτικά δεν δύναται να σταθεί εύκολα εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε και στην αδυναμία της πλευράς του τέως προέδρου να εμποδίσει τη δημιουργία της νέας «αντικασσελακικής» πλειοψηφίας στην Κεντρική Επιτροπή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να δήλωσε χθες ότι «το κόμμα δεν είναι τα ασημικά του», είναι δεδομένο όμως πως η μάχη της «σφραγίδας» δεν είναι ούτε αδιάφορη ούτε επουσιώδης για όλους τους διεκδικητές της.

1+3 σημεία έως το συνέδριο

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του στον Ταύρο, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε για αρκετά λεπτά στην πιο ευνοϊκή για τον ίδιο «πίστα» που αφορά την πρόσωπο με πρόσωπο –και όχι κατ’ ανάγκη πολιτική– επαφή με τους υποστηρικτές του, που εξακολουθούν να γοητεύονται από την αμεσότητά του. Οταν οι κάμερες των σέλφι κλείσουν και τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων σβήσουν, ο «έκπτωτος» πρόεδρος θα κληθεί να βάλει μπροστά ένα σχέδιο 1+3 σημείων. 

Το πρώτο σημείο αφορά την παρουσίαση ενός σχεδίου «ρηξικέλευθων προοδευτικών θέσεων» πριν από το συνέδριο του κόμματος. «Θα μπλοκάρουν άραγε και αυτές τις προτάσεις;» ανέφερε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης χθες το βράδυ. Τα υπόλοιπα τρία σημεία αφορούν τη στρατηγική του συνεδρίου: πρώτο σημείο ψήφισμα «για την άρση της άρσης εμπιστοσύνης», δεύτερο σημείο ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος, τρίτο σημείο να αποφασίσει το συνέδριο πως μαζί με εκλογή προέδρου θα εκλεγεί και νέα Κεντρική Επιτροπή. Θα φτάσει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο με τους σημερινούς όρους του παιχνιδιού;

Σουαρέ στον Ταύρο για τον «δικό τους ΣΥΡΙΖΑ»-2
Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να δήλωσε χθες ότι «το κόμμα δεν είναι τα ασημικά του», είναι δεδομένο όμως πως η μάχη της «σφραγίδας» δεν είναι ούτε αδιάφορη ούτε επουσιώδης για όλους τους διεκδικητές της. [ΙΝΤΙΜΕ]

Η πλευρά Κασσελάκη δεν είναι καθόλου σίγουρη για αυτό. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι αν η πλειοψηφία αναβάλει το συνέδριο, «θα ληφθούν πρωτοβουλίες και θα απαιτηθεί η βάση να ακουστεί». Θα μπορούσε αυτή η φράση να εκληφθεί ως κινητοποίηση των υποστηρικτών του για κομματικό δημοψήφισμα ή αποτελεί μια νύξη απόφασης φυγής; Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι αρνήθηκε τα περί δημιουργίας νέου κόμματος, για πρώτη φορά δεν απάντησε μονολεκτικά στο εν λόγω ερώτημα. «Οσο υπάρχει δημοκρατία θα μένω στον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν μια αποστροφή του λόγου του. Ηδη, όμως, ο ίδιος έχει μιλήσει για ενέργειες που κηλιδώνουν την εσωκομματική δημοκρατία.

«Ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ»

Κι ως προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον «χρησμό» του για την ανάγκη ενός «πολιτικού υποκειμένου αλλαγής»; Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζει πως δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει την ομιλία του προκατόχου του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όμως θεωρεί πως αυτό το πολιτικό υποκείμενο αλλαγής θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έαν και εφόσον αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, από τις οποίες σύμφωνα με την Κ.Ε. του κόμματος είναι οριστικά και αμετάκλητα αποκλεισμένος. 

Ταυτόχρονα, επιμένει ότι τα σενάρια μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς εκπορεύονται από τη διαπλοκή και οικονομικά συμφέροντα, ενώ άφησε υπόνοιες για υποψηφίους που θα μπορούσαν να επιτελέσουν τον ρόλο «μεταβατικού προέδρου» μέχρι την πιθανή δημιουργία ενός ενδεχόμενου νέου σχηματισμού. 

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, εσχάτως χρησιμοποιεί συχνά τις λέξεις «ανεξάρτητο, προοδευτικό, αυτόνομο, πιο αμεσοδημοκρατικό και συμμετοχικό» για να περιγράψει το κόμμα που οραματίζεται· τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ»… εντός ή εκτός της Κουμουνδούρου.


Φωτoγραφίες: Intime

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT