ΣΥΡΙΖΑ: Λήγει η διορία για υποβολή υποψηφιοτήτων

ΣΥΡΙΖΑ: Λήγει η διορία για υποβολή υποψηφιοτήτων

Αύριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών. Νέος γύρος αντιπαράθεσης με αφορμή την παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει απόψε το βράδυ η διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία περιγράφει και τον οδικό χάρτη για την εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σε διαρκώς κλιμακούμενη εσωκομματική σύγκρουση η οποία κινείται γύρω από την υποψηφιότητα του τέως προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης εγκαινίασε τα γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του στον Ταύρο. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διάσπασης, λέγοντας ότι θα παραμείνει, αν το κόμμα «λειτουργεί δημοκρατικά».

Υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκτός του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία έχει απορρίψει η Κεντρική Επιτροπή, έχουν καταθέσει οι: Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος. Ωστόσο, κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι αν κάποιος θελήσει να υποβάλει υποψηφιότητα την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το κάνει. Ως πιθανή νέα υποψηφιότητα ακούγεται αυτή της Ρένας Δούρου, η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ή αποκλείσει τίποτα.

Η εμπλοκή της Επιτροπής Δεοντολογίας

Στο ζήτημα της υποψηφιότητας Κασσελάκη παρενέβη η Επιτροπή Δεοντολογίας (το μόνο όργανο στο οποίο η πλευρά Κασσελάκη έχει πλειοψηφία), με απόφαση που ανακοίνωσε η στενή συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη, στην εκδήλωση του Ταύρου, με την οποία φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι το συνέδριο είναι αρμόδιο να επικυρώσει ή να απορρίψει υποψηφιότητες. Σύμφωνα με διαρροές, η Επιτροπή Δεοντολογίας έλαβε μια απόφαση με δύο σκέλη κατά πλειοψηφία. Από τη μία, κανείς δεν αμφισβητεί πως η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποφανθεί για ό,τι θέλει, αλλά την ίδια ώρα το ίδιο μπορεί να κάνει και το συνέδριο, που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.

Ακολούθησε το απόγευμα της Πέμπτης μια ανοιχτή επιστολή των μελών που μειοψήφησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας (Ζήση Εφη, Καλογήρου Θεόδωρος, Μπουραντά Μαργαρίτα, Παππάς Στέλιος, Σακισλή Ελένη), που πρόσκεινται είτε στην πλευρά Πολάκη είτε στους «87», και τα οποία υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει και να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τα άλλα όργανα του κόμματος.

Οπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι καμιά άλλη αρμοδιότητα δεν έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας παρά μόνο στον έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων των μελών του Κόμματος».

Και παραθέτουν το σχετικό απόσπασμα από το Καταστατικό του κόμματος που αναφέρει τα εξής:

«1. Συστήνεται Επιτροπή Δεοντολογίας, ως ανεξάρτητο όργανο του Κόμματος, με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Ελεγχος της συμπεριφοράς (πράξεων, παραλείψεων κ.λπ.) των μελών του Κόμματος, με βάση το καταστατικό και τον παρόντα κώδικα δεοντολογίας.

β) Εκδοση αποφάσεων για τα ελεγχόμενα μέλη του Κόμματος».

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές είναι ο εξής:

Το Eκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί 8-10 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι 25 Οκτωβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη (απόψε). Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT