Κυρ. Μητσοτάκης: Η πρόοδος των επιχειρήσεων να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πρόοδος των επιχειρήσεων να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς

«Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία», ανέφερε από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «παρών» στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών έδωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντάς ότι «η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019».

«Η οικονομία μας έχει βγει από την εντατική, καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός ύστερα από 14 χρόνια», ανέφερε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε, «ο τουρισμός καταγράφει ρεκόρ, οι εξαγωγές υπηρεσιών και προϊόντων αγγίζουν πια το 50% του ΑΕΠ, με τη συμβολή της βιομηχανίας και της μεταποίησης να συνιστούν μάλιστα μία πολύ σοβαρή ποιοτική μεταβολή της διάρθρωσης της οικονομίας μας. Εχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σημείωσε δε ότι έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και πως η ανεργία κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι μισθοί αυξάνονται, υπερβαίνοντας τον πληθωρισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας με διακριτούς ρόλους, σαφείς κανόνες, αλλά και κοινές προοπτικές, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μία νέα ευκαιρία. Τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνουν μέρος της συλλογικής ευημερίας. Η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη χώρα», επισήμανε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πρόοδος των επιχειρήσεων να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς-1
INTIME News

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, θα δώσουν τη δυνατότητα να κάνει η χώρα ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. «Υπάρχει σήμερα ένα δεδομένο στον τόπο μας, το οποίο αν και άυλο, αποτελεί χειροπιαστό εθνικό πλεονέκτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι υποστηρίζει την έκθεση Ντράγκι, η οποία αναδεικνύει τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει έδαφος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία και απαιτεί πολύ τολμηρές αποφάσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία, δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζομένους. «Καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο αν αυτή τελικά δεν αφορά τους πολλούς», σημείωσε.

«Τι σημαίνει αυτό; Τα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται, για να μοιράζονται σε μερίσματα, το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να εκσυγχρονίζονται εγκαταστάσεις, να τονώνεται η έρευνα, να επενδύεται στην καινοτομία. Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είναι κάτι που σε ένα βαθμό το βλέπουμε ήδη, αλλά η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει πια χρέος να κάνει συμμέτοχους τους υπαλλήλους μιας εταιρείας στην πρόοδό της», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT