Ειδική εκδήλωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ειδική εκδήλωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στη Θεσσαλονίκη θα παρευρεθούν την ερχόμενη Τρίτη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την πορεία των εργασιών ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, της μεθοδικής εξόντωσης από το ναζιστικό καθεστώς εκατομμυρίων Εβραίων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Ελληνες, καθώς και πολλών άλλων συνανθρώπων μας. Μια ασύλληπτη βαρβαρότητα που στιγμάτισε ανεξίτηλα όχι μόνο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Την ώρα που η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται σε τόσα μέτωπα, χρέος όλων μας παραμένει ο διαρκής αγώνας, ώστε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα να μην επαναληφθούν ποτέ», σημείωνε πρόσφατα, με την ευκαιρία επίσκεψής της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οπως γίνεται γνωστό, το κτίριο του Μουσείου κατασκευάζεται σε ένα συμβολικό σημείο, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ’ όπου αναχωρούσαν τα τρένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (συμβολή οδών Παλαιού Σταθμού και Ι. Κωλέττη). Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, όπου φιλοξενείται ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντάς το σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται τον φωτισμό των φάρων. Τονίζεται πως η Θεσσαλονίκη, όπου η εβραϊκή κοινότητα είχε βαθιές ρίζες πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη μεγάλες απώλειες με την εξόντωση σχεδόν του 90% των Εβραίων της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Θα καλύπτει επιφάνεια 9.000 τ.μ., σε έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Μουσείου εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Ιδρυτικοί δωρητές είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα συνεισφέρει στο έργο 18 εκατ. ευρώ, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέροντας από 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο δρ Αλμπερτ Μπουρλά δώρισε το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων μέσω του ιδρύματος Genesis Prize.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT