Οι ανεξάρτητοι βουλευτές απέκτησαν εκπρόσωπο

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές απέκτησαν εκπρόσωπο

Ο Μ. Χουρδάκης εξελέγη έπειτα από επανάληψη της διαδικασίας, καθώς αρχικά η επιλογή του είχε αμφισβητηθεί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η αναφορά του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο θέμα της ανάγκης να επιλεγεί πρόσωπο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, καθώς η προβλεπόμενη ως εξαετής θητεία του Α. Ποττάκη έχει λήξει, επανέφερε στο προσκήνιο τα παράπλευρα ζητήματα αφενός της εύρυθμης λειτουργίας του συγκεκριμένου επιτελικού – διευθυντικού οργάνου του ελληνικού Κοινοβουλίου και αφετέρου της παρουσίας και δράσης των βουλευτών, που είτε επειδή έχουν αποχωρήσει είτε διαγραφεί από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν, είναι πλέον ανεξάρτητοι.

Στο 13ο άρθρο του κανονισμού της Βουλής, σημειώνεται: «H διάσκεψη των πρoέδρων απoτελείται από τoν πρόεδρo και τους διατελέσαντες προέδρους της Bουλής, εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους αντιπρoέδρoυς της Boυλής, τoυς πρoέδρoυς των διαρκών επιτρoπών, τον πρόεδρο της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τον πρόεδρο της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, τoυς πρoέδρoυς των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και έναν ανεξάρτητo βoυλευτή, ως εκπρόσωπo των ανεξαρτήτων, εφόσον ο αριθμός αυτών είναι τουλάχιστον πέντε». Στην παρούσα συγκυρία οι ανεξάρτητοι είναι συνολικά 14 και προέρχονται από σχεδόν όλα (πλην ΚΚΕ και Νίκης) τα κόμματα. Η ακραία ανομοιογένειά τους καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση ενιαίας Κ.Ο., ώστε να αποκτήσουν και ανάλογα δικαιώματα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες – συμμετοχή στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κ.ά. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί παλαιότερα, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Μάρτιο 2013, όταν ανεξάρτητοι προερχόμενοι από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν συγκροτήσει νέα Κ.Ο. Οι σημερινοί, επί του παρόντος, απλώς έχουν εκπρόσωπο στη διάσκεψη.

Οι μισοί εξ αυτών προέρχονται από τους Σπαρτιάτες: Γ. Ασπιώτης, Διον. Βαλτογιάννης, Μ. Γαυγιωτάκης, Ι. Δημητροκάλλης, Χαρ. Κατσιβαρδάς, Γ. Μανούσος, Κ. Φλώρος. Οι υπόλοιποι είναι: Λ. Αυγενάκης, Μ. Σαλμάς από τη Ν.Δ., Αθηνά Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μπαράν Νετζαντή Μπουρχάν από το ΠΑΣΟΚ, Π. Σαράκης από την Ελλ. Λύση, Αρετή Παπαϊωάννου και Μ. Χουρδάκης από την Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Χουρδάκης, ύστερα από δύο διαδικασίες, αναδείχθηκε εκπρόσωπός τους στη διάσκεψη, έχοντας τη στήριξη της κ. Παπαϊωάννου, του κ. Σαλμά, και τεσσάρων εκ των πρώην Σπαρτιατών. Αναπληρωτής του αναδείχθηκε ο Γ. Δημητροκάλλης.

Υπό προϋποθέσεις, η παρουσία του εκπροσώπου των ανεξαρτήτων μπορεί να διαμορφώσει την –όπου χρειάζεται– αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί ποικίλα σχόλια στους διαδρόμους, αναφορικά με την «ισχύ» που, αναπόφευκτα εξαιτίας του ισχύοντος κανονισμού, αποκτούν πλαγίως οι πρώην Σπαρτιάτες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT