Εντός και Εκτός: Τα πρακτικά των συνεδριάσεων και ο ιστορικός του μέλλοντος

Εντός και Εκτός: Τα πρακτικά των συνεδριάσεων και ο ιστορικός του μέλλοντος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Θα μπορούσε να ήταν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας ή σειράς συνδρομητικής τηλεόρασης. Θα αποτελούσε εξαιρετική ευκαιρία να φτιάξουμε ποπ κορν και να απολαύσουμε την εξέλιξη του σεναρίου. Δυστυχώς, συνιστά μια παράλογη πραγματικότητα, της οποίας τα χαρακτηριστικά αποτελούν αιτία βαθύτατου προβληματισμού για τα απρόβλεπτα που μας περιμένουν: ο ηγέτης μιας μεγάλης χώρας, εκ των κρατικών οντοτήτων που διαθέτουν πυρηνικά και ο οποίος ακούσει στο όνομα Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ βρίσκεται σε πόλεμο διαρκείας με την Ουκρανία συσπειρώνοντας εναντίον του την αποκαλούμενη «Δύση», διοργανώνει διεθνή συνάντηση με εξαιρετική επιτυχία, αφού σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ηγέτες άλλων μεγάλων δυνάμεων της παγκόσμιας σκηνής, όπως οι Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι, ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας. Σφίγγουν, μάλιστα, τα χέρια χαμογελαστοί μεταξύ τους. Και όλα αυτά (και πολλά άλλα) παρουσία μάλιστα του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό, με πρόσφατο αυτό στην Ισλανδία, για την τέταρτη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – Σκανδιναβίας. Ο υπογράφων ίσως και να κάνει λάθος, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί τέτοια… ταξιδιωτικο-«διπλωματική» άνεση ηγετών χωρών που βρίσκονταν σε πόλεμο κατά το παρελθόν.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Θα μπορούσε να αποτελέσει εσωτερικό ερώτημα-δίλημμα για τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την προετοιμασία τους για τη συνάντησή τους στη Βουλή, στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας που είχε θέμα της τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία: «Να συζητήσουμε γι’ αυτό για το οποίο ήρθαμε ή δεν μας νοιάζει και τόσο;». Και έδωσαν –μάλλον αναμενόμενη– απάντηση. Ετσι, στη συζήτηση αυτή ακούσαμε για: τα ζητήματα της οικονομίας, της Υγείας, το «σημαντικό» έργο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, τη συνταγματική αναθεώρηση, τον ή την επόμενο/η Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα εθνικά θέματα, τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, το κόστος ενοικίων, την τραγωδία των Τεμπών, το ΑΣΕΠ, το ΝΑΤΟ, τον «πατριωτισμό», τον «γκλομπαλισμό», την Κεντροαριστερά, τους μετακλητούς υπαλλήλους, τη Μελόνι, τους «συσχετισμούς στο εσωτερικό της δεξιάς «πολυκατοικίας», τον «γάμο των ομοφυλοφίλων», το «ψάλσιμο του Εθνικού Υμνου από τα σχολεία μας».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Τζεφ Μπέζος, ο –ιδρυτής της Amazon– δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Washington Post, με άρθρο στην ίδια του την εφημερίδα υπερασπίζεται την απόφασή του να μην υποστηρίξει –μέσω χορηγιών– κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις εκλογές των ΗΠΑ, όπου η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ δίνουν σκληρή μάχη για την προεδρία. Στο άρθρο του ο Μπέζος αναφέρει ότι πήρε την απόφασή του λόγω των ανησυχιών πως οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά αμερικανικά Μέσα και ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), γεγονός που, όπως λέει, τους καθιστά ευάλωτους στην παραπληροφόρηση. Ενα από τα μεγαλύτερα ΜΚΔ, το Χ –πρώην Twitter– ανήκει στον Ελον Μασκ. Με τον Μασκ, που ως γνωστόν είναι φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ και χρησιμοποιεί αναλόγως την εν λόγω πλατφόρμα του, γράφτηκε ότι επιχειρηματικά «συνδέεται» αυτή την περίοδο ο Μπέζος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στην Τύνιδα βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών (IACE). Στην τοποθέτησή του μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας ευρωμεσογειακής πρωτοβουλίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Οπως ανέφερε, «η μεσογειακή διάσταση πρέπει να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του επανασχεδιασμού της ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τον βιομηχανικό τομέα, τα ενεργειακά, την πράσινη ατζέντα και το μεταναστευτικό». Παράλληλα τόνισε πως «η Ε.Ε. πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές της με το βλέμμα στα επόμενα 10-20 χρόνια. Πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να ενισχύσει και να ενσωματώσει νέα εργατική δύναμη, να προωθήσει την πολιτική έκδοσης κοινού χρέους και την ενίσχυση της φορολογίας πλούτου». Σχετικά, δε, με τη μεταναστευτική πολιτική σημείωσε πως «πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην ασφαλή, ομαλή και νόμιμη μετανάστευση. Με νόμιμες οδούς, σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, επιστροφές σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο και αντιμετώπιση διακινητών».

Η ΑΤΑΚΑ

Πολλές είναι οι φορές που εντός του Κοινοβουλίου υπογραμμίζεται η σημασία των πρακτικών όσων λέγονται στις συνεδριάσεις, διότι σε αυτά μπορεί να στηριχθεί ο ιστορικός του μέλλοντος για να ερμηνεύσει εποχές, γεγονότα και εξελίξεις. Θα ήθελα να δω το πρόσωπό του όταν αναζητώντας σε αυτά τα πρακτικά τις αναφορές του πολιτικού προσωπικού στο ζήτημα της λειψυδρίας θα διαβάζει τα «αποκαλυπτικά» προέδρου κόμματος, του Δημ. Νατσιού: «Τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το δεινό της ανομβρίας και της λειψυδρίας, πάλι στην απέραντη αγάπη του Ιησού Χριστού και της Παναγίας μας στρέφεται ο λαός μας. Και στα χωριά γίνονται λιτανείες και μάλιστα ακούγονται και θαύματα», είπε από το βήμα της ολομέλειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT