Νέα Δημοκρατία: Ο Εθνάρχης τους ένωσε προσωρινά

Νέα Δημοκρατία: Ο Εθνάρχης τους ένωσε προσωρινά

Παρόντες στην εκδήλωση στο Ιδρυμα Καραμανλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα βλέμματα της Ν.Δ. ήταν χθες στραμμένα στη Φιλοθέη, όπου «υπό το βλέμμα» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ομώνυμο Ιδρυμα των βορείων προαστίων, έλαβε χώρα ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας». Το βασικό όμως πολιτικό θέμα της βραδιάς δεν ήταν άλλο από τη συνάντηση για πρώτη φορά μετά το συνέδριο της Ν.Δ. τον περασμένο Απρίλιο, των τριών πρωθυπουργών: του νυν Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με φόντο την ταραγμένη σχέση τους τον τελευταίο καιρό και ειδικά μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά, που πήρε μορφή δημόσιων αντεγκλήσεων.

Χειραψίες και σύντομοι διάλογοι στον απόηχο του χαμηλού βαρομετρικού των τελευταίων μηνών.

Πρώτος έφτασε στον χώρο του Ιδρύματος, γύρω στις 7.10, ο Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησε η άφιξη του έτερου πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή γύρω στις 7.20, όπου είχε θερμή χειραψία μαζί του, χωρίς να καθίσουν δίπλα. Λίγο μετά έφτασε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε στον χώρο μαζί με τον κ. Μόντι και τον οικοδεσπότη Αχιλλέα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός στην αρχή είχε χειραψία με τον κ. Καραμανλή, με τον πρώην πρωθυπουργό να του λέει «Καλώς ήρθες», καλωσορίζοντάς τον στο Ιδρυμα Καραμανλή και ακολούθως να καλωσορίζει τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, έχοντας σύντομη συνομιλία μαζί του. Ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε προς τον κ. Σαμαρά με τον οποίο είχε χειραψία, με αμοιβαίο μάλιστα χαμόγελο και των δύο. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Μόντι, με τον πρωθυπουργό να την παρακολουθεί διακριτικά, σχηματίζοντας ένα άτυπο πηγαδάκι των τριών. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά, αλλά από την απέναντι πλευρά, δίπλα στον Αχιλλέα Καραμανλή και τον Μάριο Μόντι. Ο πρωθυπουργός και οι δύο πρώην αποχώρησαν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μόντι, με τον κ. Μητσοτάκη να αποχωρεί πρώτος και να έχει δεύτερη χειραψία με τους προκατόχους του – να λέει μάλιστα στον κ. Σαμαρά «θα τα πούμε και αύριο Αντώνη», καθώς θα βρεθούν ξανά σε εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη.

Νέα Δημοκρατία: Ο Εθνάρχης τους ένωσε προσωρινά-1
Αντώνης Σαμαράς και Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στο διεθνές συνέδριο «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας». Ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός αντάλλαξαν τυπικές χειραψίες κατά την άφιξη και κατά την αποχώρησή τους από το Ιδρυμα Καραμανλή. [INTIME NEWS]

Ολα τα παραπάνω συνέβησαν υπό το βλέμμα δεκάδων υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. που βρέθηκαν στο Ιδρυμα. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Σοφία Ζαχαράκη, οι υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Ζωή Ράπτη, ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης, η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα, οι βουλευτές Γιάννης Πλακιωτάκης, Στέλιος Πέτσας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Περικλής Μαντάς, Χρήστος Καπετάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Αννα Καραμανλή, Θανάσης Παπαθανάσης, Γιάννης Τραγάκης, Τζίνα Οικονόμου, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος. Παρών στην πρώτη σειρά και ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, που ήταν ακριβώς δίπλα από τον κ. Σαμαρά, και το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Ολοι παρακολούθησαν την ομιλία του εμβληματικού Ιταλού πολιτικού Μάριο Μόντι, ο οποίος θύμισε ότι το 2011 είχε πει ότι για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης δεν ευθύνεται ο Νότος, αλλά ο γαλλογερμανικός άξονας και πως στις δύσκολες στιγμές που η Ελλάδα ήθελε να μείνει στο ευρώ, ουσιαστικά έδωσε ένα παράδειγμα της επιτυχίας που έχει ως οικοδόμημα η Ευρώπη. Παράλληλα τόνισε πως η δημοκρατία είναι σε κίνδυνο και πρέπει να τεθούμε σε συναγερμό για να μην τη χάσουμε γρηγορότερα από όσο νομίζουμε. Τέλος, επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας μια δική του φράση, που έλεγε πως τώρα είναι η ώρα για ηθική ανάταση της Ευρώπης.

Υπουργικό με μηνύματα προς Χαριλάου Τρικούπη

Μία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της συνέχειας ήταν το πολιτικό μήνυμα που είχε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα νομοσχέδια που παρουσίασαν οι υπουργοί, κατέληξε με μια προειδοποίηση προς το ΠΑΣΟΚ: «Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή σε όλα αυτά τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητήσουμε. Εκεί νομίζω ότι θα φανούν πολλά», προϊδεάζοντας για τις επικείμενες μάχες.

Το υπουργικό ξεκίνησε με αναφορά του πρωθυπουργού στην τραγωδία της Ισπανίας, «γεγονός που έρχεται να μας υπενθυμίσει για ακόμα μία φορά ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση, αλλά προφανώς και να αναδείξει τον ρόλο της πολιτικής προστασίας, της σωστής λειτουργίας του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων», όπως είπε. Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν ακολούθως από τους υπουργούς.

Πρώτο ανέφερε το νομοσχέδιο για τους καλλιτέχνες και συγκεκριμένα για την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, «ένα πεδίο το οποίο όλοι θα θυμούνται, κυρίως αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται περισσότερο, ότι ήταν αρρύθμιστο εδώ και δεκαετίες» και «τα κενά του οποίου επέτρεπαν σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους, κρύβοντας τις δικές τους ευθύνες και κατηγορώντας τυφλά την κυβέρνηση».

Ακολούθως έδωσε έμφαση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που «από ευχή γίνεται πια πραγματικότητα, με τα πρώτα έσοδα να ενισχύουν προφανώς τους πιο αδύναμους, αλλά όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής να ανοίγουν τελικά τον δρόμο για νέες μειώσεις φόρων». Πρόσθεσε μάλιστα πως «έχουμε ήδη προσδιορίσει το τι θα κάνουμε στον προϋπολογισμό του 2025, ώστε η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων να σημαίνει τελικά τη μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η χώρα «αλλάζει σε όλους τους τομείς με μικρά και μεγάλα βήματα, όλα πάντως με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας», κάτι που, όπως είπε, λείπει από πολλές χώρες «και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ ένα αυτονόητο δεδομένο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η στάση της αντιπολίτευσης στα προωθούμενα νομοσχέδια «θα δείξει πολλά».

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η αύξηση του βασικού μισθού έως τα 950 ευρώ μέχρι το 2027, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως «οι αποδοχές δεν θα μπορούν να μειώνονται, αλλά μόνο να αυξάνονται», βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και «το μόνιμο σύστημα αύξησης του βασικού μισθού μετά το 2027», ενώ υπογράμμισε πως «πλέον, διά νόμου θα απαγορεύεται η μείωσή του».

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι μια διασφάλιση η οποία καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακίζοντας το εισόδημα απέναντι σε κάθε απειλή περιορισμού του και καθίσταται, πιστεύω, δυνατή χάρη ακριβώς στα αποτελέσματα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μέσες απολαβές, λέγοντας πως από 1.036 ευρώ «ο στόχος μας είναι –και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε ενδεχομένως να τον ξεπεράσουμε κιόλας– να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027, βελτιωμένες δηλαδή κατά 45%». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για το νέο σύστημα που έρχεται για «να ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό τους μισθό να συμβαδίζει πια με τη βασική αμοιβή στη χώρα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT