ΤΟ ΘΕΜΑ
Το όμορφο νησάκι Στρογγυλή ή Στρογγύλη των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται κοντά στο Καστελλόριζο, «στοχεύει» μέσω δημοσιεύματος η τουρκική πλευρά, σε μια νέα προσπάθεια να εγείρει ζητήματα εις βάρος της Ελλάδας. Υπό τους τίτλους «Κίνηση από την Ελλάδα που θα δημιουργήσει ένταση» και «Εχτισαν αποβάθρα και τώρα κάνουν ασφαλτόστρωση», το έντυπο Sozcu αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πριν από τρεις μήνες, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία μια προβλήτα για φέρι-μποτ στη βραχονησίδα της Ρω που βρίσκεται δίπλα από το Καστελλόριζο. Μετά την κατασκευή της προβλήτας στο νησί, το οποίο χαρακτηρίζεται ως νησί που δεν μπορεί να οπλιστεί και να χωροθετηθεί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αυτή τη φορά ξεκίνησαν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε μια άλλη βραχονησίδα. Οι Ελληνες αποπειράθηκαν να μεταφέρουν κατασκευαστικά μηχανήματα στη Στρογγυλή, που βρίσκεται σε απόσταση 1.600 μέτρων ανατολικά του Καστελλόριζου, όπου δεν επιτρέπεται να χτιστεί ούτε καρφίτσα, προκειμένου να κατασκευάσουν έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο». Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολλά, όπως φαίνεται, τόσο πριν όσο και μετά την επικείμενη επίσκεψη Φιντάν στη χώρα μας.
Ο ΤΟΠΟΣ
Στο Ζάππειο χθες, και στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής σήμερα, πραγματοποιείται διήμερη επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία: 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης». Κατά τη χθεσινή έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας. «Στις μέρες μας, απέναντι στις ριζικές και συχνά απρόοπτες αλλαγές που καταλαμβάνουν και μεταλλάσσουν τα σχέδια της ζωής μας, το καθολικό στοίχημα της δημοκρατίας είναι να οικοδομήσει μια πιο δυνατή και ανθεκτική κοινωνία, με ακλόνητη πίστη στην πρόοδο, την ειρήνη και την ευημερία», υπογράμμισε στην ομιλία της η κ. Σακελλαροπούλου. Ο κ. Τασούλας από την πλευρά του τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι τελικά και τέχνη, γιατί είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κατάκτηση του ανθρώπου. Αυτή την τέχνη στην Ελλάδα, πριν από 50 χρόνια την έφερε σε πέρας η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσα σε 78 ημέρες και εμείς σήμερα, συντηρητές και διαμορφωτές της ίδιας τέχνης που εξελίσσεται τιμάμε και θυμόμαστε το έργο τους!».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Με τη φράση «Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών στην Κάνδανο μου κόβει ακόμα και σήμερα την ανάσα», ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (φωτογραφία) παρευρέθη χθες σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας, που διοργάνωσε ο δήμος της μαρτυρικής Κανδάνου Χανίων, στην Κρήτη. Μάλιστα, μιλώντας στα ελληνικά, σημείωσε: «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση της Γερμανίας για μία 10ετία να τιμωρήσει αυτά τα εγκλήματα αλλά και τη σιωπή. Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτήν την ντροπή». Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Κάνδανο συνοδεύθηκε από συγκέντρωση κατοίκων με πανό και συνθήματα, μέσω των οποίων ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των ναζιστών κατακτητών την περίοδο της Κατοχής. Απευθυνόμενος στους κατοίκους, ο κ. Σταϊνμάγερ τους ευχαρίστησε για τη μεγαλοψυχία τους –όπως είπε– να τον υποδεχτούν λέγοντας ότι αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να έρθει σε αυτό το μαρτυρικό χωριό ένας Γερμανός πρόεδρος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτό το γεγονός». Καταγράφηκε, επίσης, το γεγονός ότι δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
Η αναβάθμιση της Διπλωματικής Ακαδημίας, οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού για να καλυφθούν τα υπάρχοντα σημαντικά κενά και η καλύτερη λειτουργία των κτιρίων όπου στεγάζονται πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας, είναι ο τριπλός στόχος του νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, με τις αλλαγές που εισάγονται επιδιώκεται ένα ισχυρό rebranding της Διπλωματικής Ακαδημίας, προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστική ως επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού. Εχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού με αποτέλεσμα τα κενά να είναι πλέον αρκετά, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για πρόσληψη 150 νέων υπαλλήλων.
Η ΑΤΑΚΑ
Με μια κόκκινη σφυρίχτρα περασμένη στον λαιμό σαν κολιέ με ταιριαστό σχοινάκι, εμφανίστηκε χθες στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Επειδή με είδατε να μπαίνω με τη σφυρίχτρα και σίγουρα αναρωτιέστε “γιατί;”, έρχομαι απευθείας από μια μεγαλειώδη συγκέντρωση των εποχικών πυροσβεστών. Είμαι και θα είμαι μαζί τους και θα φέρνω τη φωνή τους εδώ», εξήγησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Οχι, δεν έκανε χρήση της σφυρίχτρας.