Κυπριακό: Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία, οργή Αγκυρας

Κυπριακό: Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία, οργή Αγκυρας

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ως επιβεβαίωση της σημαντικής αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «διαβάζουν» Αθήνα και Λευκωσία την προχθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισαν αυτή την εκτίμηση κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Οι εξελίξεις στο «τρίγωνο» Λευκωσία – Ουάσιγκτον – Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η οξεία αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τις παρατηρήσεις σε σχέση με τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εποικοδομητική στάση από την πλευρά της Τουρκίας σε όποια προσπάθεια γίνεται.

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, 28 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Κύπριου προέδρου στον Λευκό Οίκο. «Επιβεβαιώνει τη στρατηγική διάσταση της σχέσης που έχει πια η Κύπρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέχεια της στρατηγικής σχέσης που και η Ελλάδα έχει, και στο πλαίσιο αυτής της τριμερούς συνεργασίας πιστεύω ότι και η φωνή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναγνωρίζει ότι έχει έρθει πια η ώρα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι και αυτή μια σημαντική στιγμή που έρχεται να προστεθεί στη δυναμική η οποία διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες».

Αναγνώριση από ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ως τη σημαντικότερη διάσταση της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον την «αναγνώριση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών του ρόλου που η Κύπρος και η Ελλάδα διαδραματίζουν στην περιοχή. Μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και το αποδεικνύουμε με πράξεις, με έργα και όχι με λόγια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η στρατηγική φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται. Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική, είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και αυτό σίγουρα βοηθά και ενισχύει τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού σε μία κρίσιμη συγκυρία». Τόνισε, δε, την ενιαία γραμμή από Αθήνα και Λευκωσία, λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή κινούμαστε με μια κοινή στρατηγική, κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις» και πρόσθεσε ότι «υλοποιούμε μια στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα».

Εντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην έκθεση Κομισιόν – «Αντικατοπτρίζει τις μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέρεται.

Η ενόχληση της Αγκυρας για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκδηλώθηκε με την ακραία αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία. «Η έκθεση αντικατοπτρίζει τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που προσθέτει ότι «η Ε.Ε. δεν έχει το καθήκον να καθορίζει τα σύνορα τρίτων χωρών ούτε την εξουσία να αποφασίζει γι’ αυτό το θέμα».

Η επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν προκάλεσαν σκληρή επίθεση της τουρκικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ναμίκ Ταν, έκανε λόγο σε ανάρτησή του για «πλήρη ήττα της τουρκικής διπλωματίας», ενώ πρόσθεσε ότι «όταν ο κόσμος παίζει σκάκι κι εμείς τάβλι, είναι απολύτως φυσικό το αναπόφευκτο τέλος να είναι μια τέτοια ντροπιαστική εικόνα ήττας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα είχε διπλό σκοπό. Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα και όλες τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο του Κυπριακού. Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία διατηρούν ανοιχτή γραμμή και συντονίζουν τις κινήσεις τους, δεδομένων και των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT