Το κεντρικό θέμα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δίνει τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση στον κατώτατο μισθό και στη σταδιακή άνοδό του στα 950 ευρώ έως το 2027, ενώ παράλληλα μίλησε εκτενώς για τη φορολογία, προαναγγέλλοντας νέες μειώσεις φόρων, που πιθανότατα θα τις δούμε μαζί με τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για δύο βασικούς πυλώνες οι οποίοι είναι άμεσα αντιληπτοί στην… τσέπη των πολιτών και δείχνουν μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση σε σχέση με το μοντέλο που εφαρμόστηκε τους πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας, που είχε μεν σημαντικά νομοσχέδια, όπως η επιστολική ψήφος και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία όμως δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ολες οι μετρήσεις του Μαξίμου δείχνουν πως οι πολίτες εστιάζουν στα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας και όχι σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.
Η αναπροσαρμογή και η έμφαση στην κοινωνική ατζέντα κρίνεται απαραίτητη για δύο λόγους: πρώτον, λόγω της προσέγγισης του πρωθυπουργού, που ουδέποτε ξέφυγε από το «μότο» πως «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα» και δεύτερον λόγω της ανόδου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φύσει και θέσει θα επιχειρήσει να «παίξει σε αυτό το γήπεδο», πιέζοντας την κυβέρνηση σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής φύσης.
Ολες οι μετρήσεις, άλλωστε, που φτάνουν στο Μαξίμου δείχνουν πως οι πολίτες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στα βασικά προβλήματα καθημερινότητας που έχουν και στο πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να τους δώσει λύση και όχι σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ή πολύ περισσότερο στα εσωκομματικά ζητήματα των κομμάτων. «Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει οριστικά εξαϋλωθεί», λένε κυβερνητικές πηγές, καθώς «δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε κανένα κοινωνικό πρόβλημα». Το μοτίβο κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι να τελειώσει το έτος θα είναι αυτό: η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο ώστε να «απαντά στα προβλήματα».
Για το Μέγαρο Μαξίμου το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους δύο μήνες είναι το πιο κρίσιμο, καθώς στατιστικά ο χειμώνας ανήκει στις εποχές που μπορεί να σωρεύσουν δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος. «Ουσιαστικά στο τέλος Δεκεμβρίου θα δούμε να φωτογραφίζεται η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί τα πολιτικό σκηνικό την άνοιξη του 2025», αναφέρει κυβερνητική πηγή, δείχνοντας πόσο σημαντικοί είναι οι επόμενοι δύο μήνες, καθώς «εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρηθεί πέριξ των ποσοστών των ευρωεκλογών» τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος. Ο σχεδιασμός άλλωστε στο Μαξίμου είναι σταθερά με ορίζοντα τετραετίας και ο στόχος είναι το 2027 να δρέψει τους καρπούς «των πολλών αλλαγών που είναι σε εξέλιξη».
Μια παράπλευρη αλλά σημαντική παράμετρος για να πάει καλά το επόμενο δίμηνο είναι να μην υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη εικόνα εσωστρέφειας. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο θα παίξει το πώς θα κινηθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την κοινή τους εμφάνιση στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής τους χαιρέτησε με εγκαρδιότητα, δείχνοντας πως θέλει αυτή η «διαμάχη» να λήξει.
Τη Δευτέρα, πάντως, ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματισμένη ομιλία στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δύο ομιλίες στην Πάτρα και στον σύλλογο Καρπαθίων. Η εκτίμηση είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ξεφύγει από το μοτίβο των προηγούμενων ομιλιών του, δηλαδή δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πολύ αιχμηρή ρητορική που επέλεξε σε πολλές περιπτώσεις ο κ. Σαμαράς.