ΤΟ ΘΕΜΑ
Μία ημέρα μετά την επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο όπου μίλησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, χθες στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε ειδική επιστημονική ημερίδα στην αίθουσα της Γερουσίας στο Κοινοβούλιο. Οσα έγιναν με επίκεντρο την ομιλία του Αλ. Τσίπρα εκεί καταγράφονται αναλυτικά στο σημερινό πολιτικό ρεπορτάζ του Αντ. Αντζολέτου. Στην ίδια ημερίδα, ωστόσο, μίλησε και ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο με στόχο τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης και την καταπολέμηση των διαρκώς αυξανόμενων ανισοτήτων και της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας και πλούτου. Εκπροσωπώντας την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη, ο Τάσος Χατζηβασιλείου –αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπείας– στην ομιλία του επισήμανε πως «η προσπάθεια για τη βελτίωση της δημοκρατίας είναι αέναη». Η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής ΚΚΕ και μέλος της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης επί 24 χρόνια, μεταξύ άλλων είπε: «Η Ε.Ε. κι επομένως το Συμβούλιο της Ευρώπης ακολουθεί πολιτικές που εξυπηρετούν και τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα».
Η ΜΕΡΙΜΝΑ
Οι δραματικές, φονικές εξελίξεις και ο διαρκής κίνδυνος στη Μέση Ανατολή κατά κάποιον τρόπο έφεραν «πιο κοντά» τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας βρίσκεται αυτές τις ημέρες ένα ιαπωνικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-2. Ουσιαστικά αναπτύχθηκε και βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης Ιαπώνων που είναι εγκλωβισμένοι σε κάποιο από τα πεδία της Μέσης Ανατολής. Οπως πληροφορείται η «Κ», ο πρέσβης της Ιαπωνίας στη χώρα μας ευχαρίστησε θερμά τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τόσο για την υποστήριξη που έχει διατεθεί αυτές τις ημέρες όσο και για τη γενικότερα πολύ καλή συνεργασία με τους Ιάπωνες που ανησυχούν για τους συμπατριώτες τους.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Σπάνια προσωπικότητα για την ελληνική πολιτική σκηνή, όχι μόνο λόγω του μειλίχιου ύφους του, του ήπιου πολιτικού λόγου του –όταν ήταν εν ενεργεία, και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις, όπως πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου–, αλλά και για την παράπλευρη ιδιότητά του: ποιητής. Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς-ποιητές στη χώρα. Ο λόγος για τον Τηλέμαχο Χυτήρη, το τελευταίο βιβλίο του οποίου, υπό τον τίτλο «Το ταξίδι», θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή σε εκδήλωση (βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24) από τις Εκδόσεις της Εστίας. Το βιογραφικό, άρθρα, συνεντεύξεις του και τις ποιητικές συλλογές του μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα hitiris.eu.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η κατηγορία είναι σοβαρή: εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Εως τώρα είχε ως κύρια πολιτική επίπτωση την απαγόρευση συμμετοχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές του σχήματος που με έμβλημα την περικεφαλαία και ονομασία «Σπαρτιάτες» βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής. Ωστόσο, τίθεται και ζήτημα παρουσίας του κόμματος στη Βουλή – πτυχή επί της οποίας πρέπει να αποφανθεί το λεγόμενο Εκλογοδικείο. Τον περασμένο Μάιο, το ρεπορτάζ της «Κ» κατέγραφε ότι το εν λόγω δικαστικό σώμα αποφάσισε να εκδώσει απόφαση επί της πτυχής αυτής, μετά την ποινική δίκη για τους βουλευτές του, που δρομολογήθηκε ύστερα από δίωξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η δίκη ήταν να αρχίσει στις 16 Οκτωβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε επειδή δύο εκ των κατηγορουμένων, επικαλούμενοι τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη βουλευτική τους ιδιότητα, ήταν απόντες. Το δικαστήριο τότε διέκοψε για τις 31/10. Ούτε εκείνη την ημέρα, όμως, άρχισε η δίκη: απών αυτή τη φορά ήταν ο πρόεδρος Στίγκας, με το επιχείρημα πως έπρεπε να είναι στη Βουλή για ομιλία του σε συζήτηση επί νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Εκ νέου διακοπή για τις 22 Νοεμβρίου, λοιπόν. Δεν είναι μόνο η προφανής έλλειψη σεβασμού προς τις δικαστικές αρχές. Είναι και το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τη λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας: έως πότε πρόσωπα που πιθανότατα κακώς βρίσκονται στους κόλπους της θα έχουν τη δυνατότητα να καταχρώνται δικαιώματα και με την ψήφο τους να επηρεάζουν, στον βαθμό που τους αναλογεί, τη λήψη μικρών και μεγάλων αποφάσεων σχετικά με τη ζωή των πολιτών και το μέλλον της χώρας;
Η ΑΤΑΚΑ
«Να ξεβολευτούμε», έχει πει, αναφερόμενος στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ο Αλ. Χαρίτσης, επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, που οδεύει στο δικό της πρώτο συνέδριο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (7-10 Νοεμβρίου). Πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι βασικός στόχος του συνεδρίου είναι «η αναγκαία για την Αριστερά και την κοινωνία επανεκκίνηση: Οχι με ανακύκλωση παλαιών και δοκιμασμένων συνταγών, αλλά με νέα λογική, τολμηρές και προωθητικές κινήσεις».