Οι μετρήσεις λίγο-πολύ συμφωνούν. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια τροχιά πέριξ του 18%-20%, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή της τακτικής της. Aυτό που φανταζόταν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ένα ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αρχίσει και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα στηριχθεί σε ένα δημοσκοπικό στοιχείο που έως τώρα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, αλλά στο Μαξίμου το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό: καταγράφεται πλέον ένα 30% με έντονα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πολίτες που δείχνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν οποιοδήποτε κόμμα θα αναδειχθεί ως βασικός πόλος απέναντι στη Ν.Δ. Δεν έχουν κοινή πολιτική ταυτότητα, καθώς «είναι και κεντρώοι και αριστεροί και δεξιοί», κάτι που στο Μαξίμου θεωρούν πως οδηγεί τον κ. Ανδρουλάκη σε μια τακτική «αμφίπλευρης διεύρυνσης» ώστε να κερδίσει αυτό το κοινό και να εγκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στην καθαρή θέση του δεύτερου πόλου.
Το «μπλόκο»
Το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου και η απόφαση είναι ότι δεν θα αφήσουν τη Χαριλάου Τρικούπη να «αλωνίσει» και να απευθυνθεί «σε όλες τις πλευρές», δηλαδή τόσο στο αριστερό ακροατήριο όσο και στο κεντρώο. Για να συμβεί αυτό, στο Μαξίμου θεωρούν ότι το κλειδί είναι να αναδεικνύονται διαρκώς οι αντιφάσεις του κ. Ανδρουλάκη, όπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το ΑΣΕΠ, ενώ μία εβδομάδα πριν δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων σε αυτό. Ο κ. Παύλος Μαρινάκης με ανακοίνωσή του, που «φωτίζει» ακριβώς αυτή τη στρατηγική του Μαξίμου, χαρακτήρισε το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ως «ΠΑΣΟΚ Βουλής» και «ΠΑΣΟΚ Χαρ. Τρικούπη», θυμίζοντας το περίφημο «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού». Αρμόδιες πηγές λένε ότι αυτή η τακτική θα συνεχιστεί κατά ριπάς, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως στο ΠΑΣΟΚ συνυπάρχουν «η σημιτική και η τσοχατζοπουλική φύση του». Η ίδια κυβερνητική πηγή προσθέτει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα καθαρό κόμμα» και αυτό «είναι ευθύνη μας να το αναδείξουμε το επόμενο διάστημα».
Στη Βουλή
Αυτό δεν θα γίνει μόνο θεωρητικά σε επίπεδο ρητορικής, αλλά και επί του κοινοβουλευτικού πεδίου. Η Νέα Δημοκρατία θα φέρει το επόμενο διάστημα σειρά «μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων» με «κοινωνικό πρόσημο», όπως φάνηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, στα οποία το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μπορεί να διεγείρει τις διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος. «Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή σε όλα αυτά τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητήσουμε. Εκεί νομίζω ότι θα φανούν πολλά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε μια αποκαλυπτική αποστροφή κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Τέτοια νομοσχέδια που εικάζεται ότι θα «βραχυκυκλώσουν» πολιτικά τη Χαρ. Τρικούπη είναι το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό, οι αλλαγές που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικογένειας για τις φοροελαφρύνσεις για το πρώτο και δεύτερο παιδί, το νομοσχέδιο που θα έρθει τον Δεκέμβριο για την αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων, το νομοσχέδιο που είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο και αφορά τη χωροταξία, και συγκεκριμένα τα εκτός σχεδίου ακίνητα, οι αλλαγές του κ. Πιερρακάκη για τη δομή και λειτουργία στις διοικήσεις των σχολείων και, φυσικά, ο προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει 12 μειώσεις φόρων. Πρόκειται για νομοσχέδια «με κοινωνικό πρόσημο που απαντούν σε υπαρκτά προβλήματα», όπως λένε οι ίδιες πηγές και θα αποτελέσουν συνεχόμενα κρας τεστ για τον κ. Ανδρουλάκη. Η απόρριψή τους θα συνιστά «στείρα αντιπολίτευση», όπως σημειώνει η ίδια πηγή, και θα «αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ», που δεν είναι άλλο από «έναν μεταμφιεσμένο ΣΥΡΙΖΑ».
Νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, λένε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, θα αποτελέσουν συνεχόμενα κρας τεστ για τη Χ. Τρικούπη, η οποία θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση, κάτι που μπορεί να διεγείρει τις ενδοπασοκικές διαφορές.
Δύσκολο θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι και το μεταναστευτικό ή και ευρύτερα τα εθνικά, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές γραμμές. Για παράδειγμα, «ο Παύλος Γερουλάνος με τη Νάντια Γιαννακοπούλου έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για τη μετανάστευση», όπως αντίστοιχα συμβαίνει και για τα εθνικά θέματα «μεταξύ της Αννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη». Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν κάτι ακόμη, που θεωρούν ότι θα το δούμε κατά κόρον στην πορεία: το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει επί της αρχής κλείνοντας το μάτι στο αριστερό, ριζοσπαστικοποιημένο κοινό και να ψηφίζει επιμέρους άρθρα για να συγκρατεί πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους. «Αν ένα νομοσχέδιο καταψηφιστεί επί της αρχής είναι μάταιη η συζήτηση επί των άρθρων», σημειώνει κυβερνητική πηγή, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το διπλό παιχνίδι δεν θα γίνει ανεκτό.
Στόχος το μισό του 10%
Ο στόχος από αυτή την τακτική είναι διπλός: Ο πρώτος είναι το 30% που είναι καταγεγραμμένο κατά της κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «δύο κόμματα σε ένα» και δεν μπορεί να εκφράσει όλες τις πλευρές. Στο Μαξίμου γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως ένα βασικό ρεύμα που τους έφερε στην εξουσία είναι ότι το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» ψήφισε σύσσωμο Νέα Δημοκρατία. Δεν θέλουν να υπάρξει ένα «αντι-Ν.Δ.» μέτωπο που θα κινηθεί μαζικά προς το ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος στόχος είναι να κρατήσουν ανέπαφη τη σχέση τους με το 10% των κεντρώων που ψήφισαν Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ Νέα Δημοκρατία. «Και το μισό 10% να συγκρατηθεί εντός Ν.Δ., τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί», σχολιάζει έμπειρος δημοσκόπος.
Μπορεί να ξεφουσκώσει;
Το τελικό ερώτημα είναι εάν το ποσοστό που εμφανίζει τώρα το ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις μπορεί να μεγαλώσει ή είναι το «ταβάνι» του, καθώς το ίδιο ποσοστό είχε πιάσει και μετά την πρώτη εκλογή του κ. Ανδρουλάκη και στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία. Η μεγάλη διαφορά με τότε είναι πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν διαλυθεί, ενώ η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη φθορά. «Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο Ανδρουλάκης», αναφέρει δημοσκόπος στην «Κ», αποκαλύπτοντας πως τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν υψηλότερη συσπείρωση για την εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, συνεπώς αυξάνουν την ανάγκη εγρήγορσης της κυβέρνησης. Η εκτίμηση πάντως είναι πως η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ οφείλεται και στη δημοσιότητα την οποία πήρε λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας και «χρειάζεται να περιμένουμε», καθώς το «αν αναδειχθούν ή όχι οι εσωτερικές αντιφάσεις του θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην πορεία του τους επόμενους μήνες».