Ξεκινάω σήμερα με τα –πολλά– πασοκικά καθώς στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει κινητικότητα. Μαθαίνω ότι η Αννα Διαμαντοπούλου παρά τα αρκετά χρόνια που έχει στην πολιτική, δείχνει πως περνάει δεύτερη πολιτική εφηβεία. Η πρώην υπουργός επισκέπτεται συχνά τη Χαρ. Τρικούπη, όπου μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκτήσει και δικό της γραφείο. Τις προάλλες είχε συναντήσεις και με τους υπαλλήλους του κόμματος, ενώ συνομιλεί τακτικά και με πολλούς βουλευτές συζητώντας εκτενώς για τον τομέα που έχει αναλάβει: τον πολιτικό σχεδιασμό. Γενικά, όπως μου έλεγε η πηγή μου, «η Διαμαντοπούλου δείχνει να νιώθει πολύ άνετα στο κόμμα» και ο Ανδρουλάκης τής έχει δώσει αρκετό χώρο να κινηθεί ελεύθερα.
«Ηταν πάντα ΠΑΣΟΚ»
Την ίδια ώρα, η συζήτηση για πιθανές μεταγραφές από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει, καθώς οι διαλυτικές τάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι απλώς το επιτρέπουν αλλά επιτείνουν τη συζήτηση. Ρώτησα μια άλλη πηγή στο ΠΑΣΟΚ και μου είπε πως μία καλή αφορμή για να ξεκινήσει «επισήμως» αυτή η συζήτηση θα είναι τα μίνι συνέδρια που θα διεξαχθούν ανά την Ελλάδα και –πιθανόν– να οδηγήσουν σε ένα κεντρικό συνέδριο που ο πρόεδρος του κόμματος θα απευθύνει και το τελικό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επειδή όμως η πηγή είναι καλή, μου είπε και μερικά ονόματα που ο ίδιος θεωρεί ότι θα είχαν θέση στο ΠΑΣΟΚ: ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Γιώργος Γαβρήλος, μου είπε, «ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ» και μπορεί να είναι «ξανά και στο μέλλον».
«Οχι στο παρελθόν»
Πολλές είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της ανόδου του ΠΑΣΟΚ και της αναπόφευκτης επιστροφής στο παλιό δίπολο. Μεταξύ άλλων πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να θυμίσει το κυβερνητικό παρελθόν του αντίπαλου κόμματος, που μπορεί να ενεργοποιήσει και τους δεξιούς ψηφοφόρους που αγαπούν να… μισούν το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτές τις απόψεις καθώς είναι πάγια η θέση του πως «εκλογές δεν κερδίζεις με παρελθοντολογία» αλλά μιλώντας «για την προοπτική του μέλλοντος». Με απλά λόγια, η Ν.Δ. θα επικεντρωθεί στην αποδόμηση του Ανδρουλάκη και όχι κάποιου προκατόχου του.
Δεν χαιρετήθηκαν ποτέ
Με τα βλέμματα όλα στραμμένα στην τριάδα Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή σε ένα άλλο δίδυμο που ουδέποτε είχε τις καλύτερες σχέσεις. Κυριάκος Μητσοτάκης και Προκόπης Παυλόπουλος κάθισαν στην εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή την περασμένη Πέμπτη από την ίδια πλευρά, αλλά δεν χαιρετήθηκαν ποτέ! Ο λόγος ήταν ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός αφού είχε χαιρετήσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς πήγε να καθίσει στη θέση του, κάποιος δημοσιογράφος φώναξε τον κ. Παυλόπουλο και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε πιο πίσω πιάνοντας την κουβέντα. Αποτέλεσμα, να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης δίπλα στον Αχιλλέα Καραμανλή και τον Μάριο Μόντι και να μη χαιρετηθεί ποτέ με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φαντάζομαι πως κανείς από τους δύο δεν θα στενοχωρήθηκε που έχασε αυτή τη χειραψία.
Ούτε αυτοί
Λίγο νωρίτερα πάντως είχαμε και άλλο ένα δίδυμο που δεν χαιρετήθηκε. Στην εκδήλωση του Ζαππείου με θέμα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία» συνέπεσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με τον πρώην πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου. Το «συνέπεσαν» είναι σχετικό, καθώς ουδέποτε υπήρξε τετ α τετ μεταξύ τους αφού κάθισαν σε διαφορετικές πλευρές και δεν χαιρετήθηκαν ποτέ.
Δεν θα τον πειράξει
Ρώτησα τον παρατηρητικό που μου μετέφερε την πληροφορία ποια είναι σήμερα η σχέση των δύο ανδρών και μου είπε «ούτε κρύο ούτε ζέστη», επισημαίνοντάς μου πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να πειράξει τον Γιώργο, αλλά δεν πρόκειται να του δώσει και περισσότερο χώρο», καθώς «δεν ξεχνάει ότι δύο φορές πήγε να του τη φέρει».
Θα ψηφίσει ο Σαμαράς
Σας ξαναπάω στη Ν.Δ. τώρα, καθώς πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, αφού υπήρξαν φήμες για πιθανή καταψήφιση, κάτι που αναπόφευκτα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Στενός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού έλεγε στη στήλη πως «αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό, δηλαδή να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Αλλο η κριτική, άλλο η καταψήφιση», πρόσθετε. Και ο συγκεκριμένος μιλάει πολύ συχνά με τον Σαμαρά.