Το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη εκδήλωση που είχε γίνει για τα 50 χρόνια, αυτή τη φορά για την ΟΝΝΕΔ. Δύο παλαιοί πρόεδροι της οργάνωσης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Παπανικολάου, βρήκαν έναν εύσχημο τρόπο για να «καρφώσουν» τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, αλλά δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με τη Νεολαία της Ν.Δ., αφού στα νεανικά τους χρόνια βρίσκονταν σε άλλες κομματικές οργανώσεις. Δήλωσαν «ικανοποιημένοι» που στελέχη που βρίσκονταν κάποτε «απέναντι» σήμερα «ασπάζονται τις ιδέες της Κεντροδεξιάς», κάτι «που αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη της». Ωραίος τρόπος για να πεις κάποιον «ξένο» χωρίς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη.
Νέα ανοίγματα
Πλην των όσων είπε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής χθες στη Θεσσαλονίκη, είχε ενδιαφέρον και μία αποστροφή της γραμματέως της Ν.Δ. Μαρίας Συρεγγέλα, που κινήθηκε στην ίδια λογική του ανοίγματος προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, στην οποία είχε κινηθεί και ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη Βουλή. Αναφερόμενη στο «λεφτά υπάρχουν», η κ. Συρεγγέλα είπε πως «δεν ήταν απλά ένα σλόγκαν του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά η πολιτική που εφάρμοσε στην πράξη», συνέπεια της οποίας ήταν η κυβέρνησή του, το 2009, να καταθέσει έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση δημοσίων δαπανών, μια «επικίνδυνη πολιτική» της οποίας «όλοι θυμόμαστε την κατάληξη».
Ανάποδο διάβασμα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ΕΒΕΑ για τις εκλογές του, με τους μονομάχους να επιστρατεύουν όλα τα πλεονεκτήματά τους και να αναδεικνύουν τις αδυναμίες του αντιπάλου. Η πλευρά Μπρατάκου, τελευταία, έχει εντάξει στην επιχειρηματολογία της και τη θητεία του στο Μαξίμου, τονίζοντας ότι σε μια θέση, όπως η προεδρία του ΕΒΕΑ, η επιρροή στο κέντρο της εξουσίας αποτελεί πλεονέκτημα. Το περίεργο είναι πως αντίπαλοι του Μπρατάκου παρουσίαζαν τη θητεία του ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ως μειονέκτημα, αλλά το συγκεκριμένο αντεπιχείρημα δεν το είχαν υπολογίσει.
«Ο φίλος μου»
Χθες, από το Ναύπλιο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, αποκαλώντας τον «ο καλός μου φίλος». Η αναφορά έχει τη σημασία της, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι η εκλογή του περιφερειάρχη οφείλεται στην κινητοποίηση του μηχανισμού του στην Πελοπόννησο. Και η αναφορά του πρωθυπουργού δείχνει ότι «δεν χαρίζει» τον περιφερειάρχη ούτε σε φίλους ούτε σε άσπονδους φίλους.