Κυβέρνηση: Ο στόχος της διπλής σύγκλισης

Κυβέρνηση: Ο στόχος της διπλής σύγκλισης

Να διατηρηθεί η διαφορά ασφαλείας της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το Μαξίμου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στις περιφερειακές εκδηλώσεις για την τοπική ανάπτυξη έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Αργολίδα και συγκεκριμένα το Ναύπλιο. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην έννοια της «διπλής σύγκλισης», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία περιλαμβάνει δύο πυλώνες: πρώτον, η χώρα πρέπει να «τρέξει» πιο γρήγορα ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος με την Ευρώπη και, δεύτερον, στο εσωτερικό πρέπει να γεφυρωθούν οι περιφερειακές ανισότητες οι οποίες είναι έντονες, έτσι ώστε ένας πολίτης, «είτε βρίσκεται στην Αθήνα είτε σε ένα μικρό χωριό της Αργολίδας, να αισθάνεται ότι τελικά έχει τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή».

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας αρχικά αναλυτική αναφορά σε πέντε άξονες που αφορούν την Αργολίδα και την τοπική οικονομία, καθώς όπως τόνισε «όλη η πολιτική είναι τοπική πολιτική», πήγε ακολούθως στη μεγάλη εικόνα με επίκεντρο την οικονομία και τη μείωση των φόρων, που εσχάτως αποτελεί και πάλι έναν κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς «αφορά τους πάντες».

Μειώσεις φόρων

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα ως προς τους εθνικούς δείκτες απόδοσης της οικονομίας «κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου» και με την ανεργία «να έχει υποχωρήσει στο 9,3%, δημιουργώντας σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια», σημείωσε πως το μέλλον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξο. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε στην καλή πορεία του τουρισμού και στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, καταγράφοντας εν γένει τη βελτίωση των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο της φορολογίας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει δείξει πως μπορεί να συνδυάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων. «Δώδεκα φόροι θα μειωθούν ακόμα στον προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας μάλιστα αντιπαραβολή με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, δηλαδή «ισχυρές οικονομίες οι οποίες αναγκάζονται τώρα να καταφύγουν σε αυξήσεις φόρων, σημαντικές αυξήσεις φόρων, για να διορθώσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη η χώρα να καλύψει το έδαφος που χάθηκε έναντι της Ε.Ε. λόγω της κρίσης, αλλά και να αρθούν οι περιφε- ρειακές ανισότητες στο εσωτερικό.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η πορεία αυτή θα έχει, όπως είπαμε, αντανάκλαση σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο». Και για αυτό είπε πως υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς η χώρα διαθέτει «πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία» όπως τα χαρακτήρισε:

Πρώτον, το Ταμείο Ανάκαμψης, με 36 δισ. ευρώ, το οποίο θύμισε πως διαπραγματεύτηκε προσωπικά ο ίδιος στις Βρυξέλλες το 2020.

Δεύτερον, το νέο ΕΣΠΑ.

• Και τρίτον, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μείζον βέβαια, κάτι που ειπώθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, είναι να υπάρξει συντονισμός ώστε αυτά τα εργαλεία «να δουλέψουν σωστά και το όφελος να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες».

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει το επόμενο διάστημα να κάνει σαφή στροφή σε θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, το μοντέλο που παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο θα συνεχιστεί σε όλες τις περιφέρειες και «μάλιστα σε πιο κοντινούς χρόνους από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί», όπως σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Ο τελικός στόχος είναι έως τα Χριστούγεννα να έχει παγιωθεί το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ και κυρίως το κόμμα της μέλλουσας αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην καταφέρει να «τρυπήσει» το ταβάνι του και να απειλήσει τη Ν.Δ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT