Σε τροχιά διαρκούς εφ’ όλης της ύλης μετωπικής αντιπαράθεσης έχουν εισέλθει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνοντας ατύπως έναν συγκρουσιακό διπολισμό, με το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης να λειτουργεί ντε φάκτο ως δύναμη αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο περιθώριο της σύγκρουσης αυτής, πάντως, αναδεικνύονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάποια στοιχεία διαφοροποίησης ως προς τον βαθμό της πολιτικής έντασης που τείνει να παγιωθεί μεταξύ των δύο χώρων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή, ήπιων τόνων δημόσια παρέμβαση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, με την εκ των διεκδικητών πρόσφατα της ηγεσίας του κόμματος να αναφέρεται στην πτυχή της συναίνεσης.
«Εχει ενδιαφέρον να τα μετρήσουμε τα “όχι” του ΠΑΣΟΚ. Eίναι πέντε τα “όχι” που λέει μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, για να συνεχίσει: «Αυτά δεν είναι “όχι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, στη Νέα Δημοκρατία. Είναι “όχι” στους πολίτες. Είναι εναντιώσεις σε σημαντικά ζητήματα που όλα είναι προς το συμφέρον των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη νομοθέτηση της «απαγόρευσης μείωσης του κατώτατου μισθού», ρυθμίσεων για τo ΑΣΕΠ, τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στο «παρών» του ΠΑΣΟΚ «στις βελτιώσεις στον δικαστικό χάρτη». Για να καταλήξει: «Tο ΠΑΣΟΚ λέει ένα σταθερό “όχι” στο να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση».
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς σημείωσε: «Η κυβέρνηση, αντί να μετράει τα “όχι” του ΠΑΣΟΚ, ας αρχίσει να μετράει τις επιπτώσεις των αδιέξοδων πολιτικών της στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα είναι προσφορότερο για το έργο της. Οι πολίτες θέλουν μια άλλη διακυβέρνηση. Με άλλο ύφος, άλλο ήθος και άλλη κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την έγκριση της κοινωνίας στο προγραμματικό του σχέδιο και όχι της Νέας Δημοκρατίας».
Ανταπαντώντας, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός ανέφερε: «Ο κ. Τσουκαλάς, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ουσιαστικά βάφτισε “δημοκρατική παράδοση” το “όχι” σε όλα. Σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης έχουμε πληρώσει ακριβά τη στείρα άρνηση σε όλα, που αποτελεί βασικό συστατικό του λαϊκισμού. Το κόμμα του κ. Τσουκαλά έχει μακρά παράδοση στο “όχι σε όλα”, με καταστροφικές συνέπειες για την πατρίδα».
Η Αννα Διαμαντοπούλου
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή της (ΣΚΑΪ) η κ. Διαμαντοπούλου άφηνε το δικό της αποτύπωμα: «Η πολιτική των συναινέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία της δημοκρατίας και για την ανάπτυξη σε μια χώρα», είπε. Και αφού ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία απέρριψε προτάσεις και πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ (όπως εκείνη για το θέμα της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών), υπογράμμισε: «Η συναίνεση δεν είναι μια διαδικασία για να εκτεθεί ο αντίπαλος και έχει συγκεκριμένες αρχές και σε αρκετές χώρες οργανωμένους θεσμούς. Η συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ξεκινάει από την κυβέρνηση. Απαιτεί χρόνο, ωρίμανση και αμοιβαίους συμβιβασμούς. Δεν είναι μια μονομερής διαδικασία όπου κατατίθεται πρόταση για νόμο ή για άτομο και η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει με ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Αυτό είναι εκβιασμός για επικοινωνιακούς λόγους».