Εξι φιλόδοξους στόχους, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί και προαπαιτούμενο εκσυγχρονισμού της διπλωματίας, θέτει το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κεντρική ιδέα αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, κυρίως, όμως, την ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την ομογένεια. Επιπλέον, σκοπός είναι να δημιουργηθούν περισσότερα κίνητρα για την επιστροφή νέων Ελλήνων στην πατρίδα. Οι στοχεύσεις είναι οι εξής:
• Πρώτον, η αναβάθμιση και η ψηφιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές.
• Δεύτερον, η υποστήριξη και η ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.
• Τρίτον, η συνεργασία με την ομογένεια για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται ψηφιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές και συνεργασία με την ομογένεια για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.
• Τέταρτον, η διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού. Και σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγιση και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά.
• Πέμπτον, η διατήρηση και η ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – ομογένειας.
• Και έκτον, η ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της διασποράς.
Το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει διάφορες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προώθησης της ατζέντας για την ομογένεια. Συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας τις Ημέρες Καριέρας, με συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο την ενημέρωση των ομογενών μας για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα. Επιπλέον θα επιταχυνθεί άμεσα η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων για τους Ελληνες του εξωτερικού με διάταξη που θα ψηφιστεί. Δηλαδή θα μειωθούν ο χρόνος και το κόστος έκδοσης των ταξιδιωτικών εγγράφων. Οταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις αναμένεται να ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα των προξενικών υπηρεσιών, κάτι που, βεβαίως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Τέλος σχεδιάζονται ήδη δράσεις επιστημονικής διπλωματίας, που έχουν σκοπό τη διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με σημαντικά κέντρα και ερευνητικά οικοσυστήματα του εξωτερικού. «Από τις 13 πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ανά την υφήλιο, οι έξι βρίσκονται στη μητροπολιτική Ελλάδα και οι επτά βρίσκονται στο εξωτερικό. Εχουμε επτά πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 ελληνικής καταγωγής. Και αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.