Η πρώτη αντίδραση μετά τις εξαγγελίες του Θοδωρή Λιβάνιου για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των δημάρχων δεν ήταν θετική. Το πρώτο που καταλογίζουν στελέχη της αυτοδιοίκησης –αλλά και πολλοί βουλευτές– είναι ο αιφνιδιασμός, καθώς, όπως λένε, δεν προηγήθηκε διαβούλευση για το θέμα. Το δεύτερο που έλεγαν είναι πως, επί της ουσίας, το πολύπλοκο σύστημα ευνοεί το «αλισβερίσι», αφού ο υποψήφιος δεν θα ζητάει την ψήφο μόνο για τον εαυτό του, «αλλά και σε κάποιον άλλο συνδυασμό με τον οποίο θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία». Χαρακτηριστική είναι η ατάκα πρώην υπουργού, που έλεγε ότι του φαίνεται κάπως παράξενο, ενώ έχει ψηφιστεί από τη νυν κυβέρνηση νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, όπου χαμήλωσε ο πήχυς της εκλογής στο 43% και τελικά «με βάση τα αποτελέσματα, κερδίσαμε σε περισσότερους δήμους από το 2019», να έρχεται τόσο σύντομα μια τόσο πολύπλοκη αλλαγή.
Οι συνδυασμοί
Ενας άλλος προβληματισμός των αιρετών είναι ότι το νέο σύστημα λένε ότι μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία «εικονικών συνδυασμών», ενώ χαρακτήριζαν «παγκόσμια πρωτοτυπία» να ψηφίζεις σε ένα ψηφοδέλτιο περισσότερους συνδυασμούς. «Αυτό και συνταγματικά είναι αμφίβολο εάν θα περάσει», σημείωνε ένας άλλος. Το υπουργείο αναμένεται, πάντως, το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε διευκρινίσεις που θα αποσαφηνίζουν την κατάσταση, αλλά το πρώτο κλίμα μετά βεβαιότητος δεν είναι θετικό.
Κρυφός θαυμαστής
Η παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις αρχές της εβδομάδας βρήκε απήχηση και εντός της κυβέρνησης. Υπουργός, που δεν θεωρείται καραμανλικός, μιλούσε με θαυμασμό για την τοποθέτησή του χαρακτηρίζοντάς την «προεδρική». Τώρα, με το «προεδρική» δεν ξέρω τι εννοούσε, αφού ο Καραμανλής έχει διατελέσει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, άρα εκ των πραγμάτων προεδρική θα ήταν. Εκτός εάν εννοούσε «προεδρική» της… Δημοκρατίας. Χωρίς το «νέας».
Ευλογίες Μητσοτάκη
Η προχθεσινή παρουσία του Παύλου Μαρινάκη στην εκδήλωση του Forbes Greece «30 under 30» δεν έγινε μόνο με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και με την ιδιότητα του 36χρονου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει γεννηθεί το 1988 και πίσω από το κοστούμι και τη γραβάτα εξακολουθεί να είναι κάποιος που βρίσκεται πολύ κοντά –πιο κοντά από κάθε άλλο υπουργό– στην ηλικία των 30χρονων και, ως εκ τούτου, μπορεί να μιλήσει πιο κατανοητά σε αυτές τις ηλικίες. Και αυτό ο Μητσοτάκης δεν θέλει να το αφήσει ανεκμετάλλευτο, παρακινώντας τον εκπρόσωπο να συμμετέχει με κάθε ευκαιρία σε εκδηλώσεις με νεανικό κοινό.
Αναζητώντας χαλινάρι
Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση θα λάβει στις 24 Νοεμβρίου ο –πολύ νέος– διοικητής του Αγίου Ορους Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τον χρίσει Αρχοντα του Πατριαρχείου σε μια τελετή που θα λάβει χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου. Η τιμητική διάκριση έχει ενδιαφέρον και έρχεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο, αφού ο κ. Στεφανής ανέλαβε διοικητής μόλις τον περασμένο Αύγουστο και η απονομή του τίτλου προσδίδει στον στρατηγό επιπλέον εκτόπισμα, κάτι που θα τον βοηθήσει στη δουλειά που έχει να κάνει στο «Περιβόλι της Παναγίας». Η οποία δουλειά δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς, όπως μου έλεγε πηγή από τη Βόρεια Ελλάδα, και μετά τον τίτλο του Αρχοντα του Πατριαρχείου, πρέπει να καταφέρει να γίνει και άρχοντας του Αγίου Ορους, που τελευταία παρουσιάζει τάσεις αποχαλίνωσης.