Συζήτηση για αλλαγές στον πυρήνα και στις δομές του κόμματος έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, η σχετική κουβέντα έγινε μεταξύ των μελών του οργάνου και άπαντες συμφώνησαν πως χρειάζεται ανανέωση στους συνολικά 25 τομείς του κόμματος. Μια πρώτη μαγιά προτάσεων ανέλαβε να κάνει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, αλλά το ενδιαφέρον είναι άλλο: οι αλλαγές, όπως ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα «τις ικανότητες και όχι την κομματική ταυτότητα». Κάτι μου θυμίζει αυτό και για να το κάνω πιο σαφές: Είναι μοντέλο Μητσοτάκη του 2016, που είχε τότε ανοίξει το κόμμα με το λεγόμενο μητρώο στελεχών.
Το timing του Χριστοδουλίδη
Πολλές συζητήσεις μεταξύ των ομογενών έφερε –κατόπιν όμως εορτής– η επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί αναρωτιόνταν αν το χρονικό σημείο της επίσκεψης, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ήταν το καταλληλότερο. Με δεδομένο, δε, πως η τελευταία φορά που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ένας Κύπριος πρόεδρος ήταν το μακρινό 1996, πολλοί σχολίαζαν ότι ίσως αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμη και να μη γίνει εν μέσω τέτοιου διχασμού.
Αποτυχημένη απόπειρα
Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να μαζέψει υπογραφές από συναδέλφους της ώστε να κατατεθεί αντιπολιτευτικής χροιάς ερώτηση με θέμα τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η προσπάθεια, ωστόσο, κατέληξε στο κενό, μια και σχεδόν κανένας βουλευτής δεν ήταν πρόθυμος να υπογράψει, κάτι που δείχνει ότι οι συνεχείς επαφές –κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού– με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν αποδώσει καρπούς.
Σκέψεις αποχώρησης
Αλλος βουλευτής της Ν.Δ. έχει αρχίσει τελευταία να κάνει σκέψεις επιστροφής στη δουλειά του, που είναι η δημοσιογραφία. Ο ίδιος εξάλλου δεν το κρύβει και το λέει με ευκολία, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει και σχετικές προτάσεις, τις οποίες έχει αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά. Το γεγονός πάντως πως το μικρόβιο της δημοσιογραφίας δεν του έχει φύγει, είναι εμφανές, καθώς αν παρατηρήσει κανείς τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, μοιάζουν περισσότερο με δημοσιογράφου παρά με βουλευτή, και δη της συμπολίτευσης.
«Γαλάζιος» εμφύλιος
Η διαδοχή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όποιο και να είναι τελικά το πρόσωπο, δεν παύει να είναι μία επιλογή με ορόσημο το τέλος της τρέχουσας θητείας. Γι’ αυτό στο παρασκήνιο γνωστά ονόματα της συμπρωτεύουσας έχουν αρχίσει να σκέφτονται ήδη να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Ο υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας είναι ένας εξ αυτών που θα μπορούσαν να λάβουν και το επίσημο χρίσμα. Την ίδια ώρα, όμως, ο Θόδωρος Καράογλου δηλώνει σε συνομιλητές του πως είναι έτοιμος να διεκδικήσει την Περιφέρεια, «είτε πάρει είτε δεν πάρει το χρίσμα». Μάλιστα, αρκετοί του λένε ότι το δεύτερο ίσως είναι και… καλύτερο. Οπως καταλαβαίνετε, στη Θεσσαλονίκη μυρίζει από τώρα «γαλάζιος» εμφύλιος.
Ζήτησε μετάφραση
Υφυπουργός της κυβέρνησης που βρέθηκε σε ταξίδι στο εξωτερικό, ζητούσε μετάφραση από τον Ελληνα πρέσβη όσων άκουγε διότι δεν καταλάβαινε λέξη αγγλικά. Για να βοηθήσω κάπως, πρόκειται για γυναίκα υφυπουργό, η οποία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να καταλαβαίνει έστω τα βασικά.
Οι επίφοβοι ευρωβουλευτές
Ενα από εκείνα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ευρωβουλευτές, και μου αποκάλυψε ένας από τους παρόντες, ήταν πως εμμέσως αλλά σαφώς τραβήχτηκε χαλινάρι στους ευρωβουλευτές ως προς την άνεση με την οποία θα εξωτερικεύονται πολιτικά. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει αυστηρά κοινή γραμμή και να κινούνται συντεταγμένα σε όλα τα θέματα. Οι αιτίες είναι δύο: Πρώτον, η προηγούμενη ευρωομάδα δεν πήρε καλό βαθμό σε αυτό και, δεύτερον, και σε αυτή την ευρωομάδα υπάρχουν τουλάχιστον δύο… επίφοβα πρόσωπα που μπορεί να ξεφύγουν από το πλαίσιο.
«Αντε και πρωθυπουργός»
Μια αμήχανη στιγμή περίμενε τον Νίκο Δένδια κατά την ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου ήταν προσκεκλημένος στο γεύμα εργασίας για να μιλήσει για το χαρτοφυλάκιό του, αλλά και ευρύτερα. Στη sold out εκδήλωση, με το που τελείωσε η ομιλία του υπουργού, πετάχτηκε κάποιος και φώναξε «άντε και πρωθυπουργός», με τον κ. Δένδια να υποδέχεται το σχόλιο χωρίς αντίδραση, δείχνοντας να αιφνιδιάζεται από τον φανατικό οπαδό του που του ζήτησε την πρωθυπουργία.
Left, ΣΥΡΙΖΑ και Τζιτζικώστας
Aπό την ακρόαση Τζιτζικώστα στις αρχές της εβδομάδας, που απέσπασε το μεγαλύτερο έως τώρα αποτέλεσμα καθώς πήρε 39 θετικές ψήφους από τις 44, υπάρχει ένα παρασκήνιο που έχει το ενδιαφέρον του: οι τρεις ευρωβουλευτές της Αριστεράς (Left), ως γνωστόν, δεν τον καταψήφισαν, επιλέγοντας τελικά την αποχή. Η αρχική επιλογή, όμως, ήταν να τον υπερψηφίσουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανήκει στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, ζήτησε αυστηρά την καταψήφιση
του Ελληνα επιτρόπου. Η επιθυμία του ελληνικού κόμματος δεν πέρασε και επελέγη η μέση οδός, δηλαδή η αποχή. Αρκετοί μάλιστα στις Βρυξέλλες σχολίασαν αρνητικά το μένος του ελληνικού κόμματος με τον υποψήφιο από τη χώρα τους. Οσον αφορά τις άλλες δύο ψήφους που δεν κέρδισε ο Τζιτζικώστας ήταν από την άκρα Δεξιά, κάτι που μάλλον ήταν και δική του προτίμηση, αφού από την πρώτη ερώτηση που του έκαναν απάντησε πως διαφωνεί με την οπτική τους.