Η απόλυτη ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικές έδρες, με το σκορ να είναι στο «31-31», έχει δημιουργήσει νευρικότητα στην Κουμουνδούρου, που πλέον βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα πάτησαν νωρίς το «κόκκινο κουμπί» και βγήκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πλέον, όλοι ψάχνουν ποιοι θα είναι οι επόμενοι. Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος και Γιώτα Πούλου παραιτήθηκαν επισήμως από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και άπαντες αναμένουν τους σχεδιασμούς τους από εδώ και πέρα. Θα ανεξαρτητοποιηθούν άμεσα ή περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά και με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη; Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να «πατούν σε δύο βάρκες» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Θεοδώρα Τζάκρη (πρώην γραμματέας Κ.Ο.) υποβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «μαρτύριο της σταγόνας» δηλώνοντας στον ΑΝΤ1: «Σκοπεύω να πάω στο κόμμα του κ. Κασσελάκη και αυτό είναι ένας σχεδιασμός που θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπου δύο εβδομάδες». Η Γιώτα Πούλου (πρώην συντονίστρια κοινοβουλευτικού έργου) ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «σε αυτή τη φάση δεν θα φύγω. Σήμερα, αύριο, αυτή τη βδομάδα. Δεν σκέφτομαι να ανεξαρτητοποιηθώ ή να αποχωρήσω… Η σκέψη μου ήταν ότι δεν θα έπρεπε να στερήσω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο Γιώργος Γαβρήλος συναντήθηκε με τον Νίκο Παππά στη Βουλή και τον ενημέρωσε πως δεν θα ασκεί πλέον τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για το λάθος που, όπως ανέφερε, συντελέστηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο κόμμα.
Ανεξαρτητοποιήσεις
Από τη στιγμή που με μία μόνο αποχώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τη διατηρεί ακόμη γιατί έχει μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές του 2023 από το ΠΑΣΟΚ) η πέμπτη ανεξαρτητοποίηση είναι η πλέον κρίσιμη για το ποιος θα χρεωθεί τον «μουντζούρη». Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη που φαίνεται απολύτως έτοιμη να το πράξει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αναμένει προκειμένου να γίνει μια συντονισμένη κίνηση το επόμενο διάστημα. Η δημιουργία δεκάδας –που δημιουργεί αυτομάτως και Κ.Ο.– δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ηδη οι πιέσεις προς τους «επίφοβους» βουλευτές είναι πολλές και οι δηλώσεις των στελεχών που πρόσκεινται στους «87» ιδιαιτέρως σκληρές, μνημονεύοντας τον βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Συμπιλίδη, ο οποίος το 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Το Κιλκίς φαίνεται πως βγάζει ακτινίδια και επαγγελματίες αποστάτες», σημείωσε ο Χρήστος Γιαννούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας την αντίδραση του Πέτρου Παππά. Ο Κώστας Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι η υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ακολουθεί για χρόνια όποιον την κάνει πράξη.
Δύσκολο το εγχείρημα δημιουργίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με δέκα μέλη από τον τέως πρόεδρο του κόμματος.
Οσον αφορά άλλους βουλευτές που βρίσκονται στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, η Ράνια Θρασκιά μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως επιλέγει τη «βάρκα» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η Νίνα Κασιμάτη, η οποία με ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που τη φέρει να έχει συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωσε ότι «για το αντιδημοκρατικό άγος του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που προοικονομήθηκε στην επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, και τις μοιραίες εξελίξεις για τις οποίες είχα προειδοποιήσει εγκαίρως, θα τοποθετηθώ ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο και στον χρόνο που θα κρίνω πρόσφορα».
Δύσκολη ισορροπία
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ελενα Ακρίτα είναι οι δύο βουλευτές Επικρατείας που δεν εξελέγησαν με σταυρό και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την όποια απόφαση πάρουν. Ο Αλέξης Τσίπρας τους τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση το 2023, ωστόσο, έχουν ταχθεί υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη διαφωνώντας με τον αποκλεισμό του από τις εκλογές. Ο Νίκος Παππάς έχει πιάσει δουλειά σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα για το κόμμα, αλλά και να βρει τους αντικαταστάτες που θα «τρέξουν» το κοινοβουλευτικό έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τον Βασίλη Κόκκαλη προτείνοντάς του να αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όμως εκείνος δεν δέχθηκε. Η μόνη «άμυνα» που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει λίγο τις δυνάμεις του, είναι η επαναφορά της Αθηνάς Λινού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η «συγκατοίκηση», ωστόσο, με τον Παύλο Πολάκη δεν είναι εύκολη από τη στιγμή που η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ετοιμάζει νέες απαντήσεις για το Ινστιτούτο Prolepsis που διευθύνει σε σχέση με τις καταγγελίες που έχει δεχθεί από τον Χανιώτη βουλευτή. Η ίδια δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει και δεν φέρεται να έχει υπάρξει κάποια επαφή μαζί της.
Στο κοινοβουλευτικό «πόκερ» που είναι σε εξέλιξη, ρόλο θα διαδραματίσουν και οι δύο βουλευτές που έφυγαν από την Πλεύση Ελευθερίας. «Είμαι διατεθειμένος να ακούσω όλους όσοι με θεωρούν όπως είπατε σε εισαγωγικά “πολύφερνη νύφη”. Και είμαι διατεθειμένος και θα κάνω κάποιες συναντήσεις. Δεν έχω καμιά βιασύνη να ενταχθώ άμεσα κάπου», δήλωσε ο Μιχάλης Χουρδάκης στην ΕΡΤ.
Στα δικαστήρια η αντιπαράθεση για το «πόθεν έσχες»
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν η κόντρα της Κουμουνδούρου με τον Στέφανο Κασσελάκη θα πάρει και τη νομική οδό με αφορμή το «πόθεν έσχες» του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το “πόθεν έσχες” και τις offshore είναι σαφές ότι πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι. Ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στραφεί κατά προσώπων που από εδώ και στο εξής θα αμφισβητούν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που έχει καταθέσει. Οπως είχε δηλώσει, «προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων, οι οποίοι παραποιούν και διαστρεβλώνουν –χειρότερα και από τη Ν.Δ.– την αρχική δήλωση “πόθεν έσχες μου”, η οποία (επαναλαμβάνω ότι) είναι αληθής και κρυστάλλινη».
Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε στο Open πως «ο κ. Κασσελάκης έχει καταθέσει ψευδές «πόθεν έσχες». Εγώ μετά που είδα αυτά λέω “εδώ μας δούλευε ψιλό γαζί”». Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Θεοδώρα Τζάκρη στον ΑΝΤ1: «Ολα αυτά είναι άνθρακες ο θησαυρός και όλα αυτά έχουν σχέση με επικοινωνιακές πομφόλυγες που εξυπηρέτησαν πρώτα πρώτα τη μεταστροφή της στάσης του κ. Πολάκη και κατά δεύτερον είναι ένας επικοινωνιακός ελιγμός της Κουμουνδούρου».
Θα ανακόψει η ιστορία του «πόθεν έσχες» τη φόρα που θέλει να δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα του; Από το περιβάλλον του το αποκλείουν, την ώρα που κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν πως ίσως η διστακτικότητα κάποιων βουλευτών να κάνουν το επόμενο βήμα της ανεξαρτητοποίησης οφείλεται και σε αυτόν τον παράγοντα. Συνεργάτες του τονίζουν πως για τη συγκρότηση του νέου φορέα δεν είναι ακόμη τίποτα έτοιμο, καθώς η πλειοψηφία που είχαν στο συνέδριο δεν τους επέτρεπε να σκεφθούν κάτι άλλο παρά την εκλογική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι «μηχανές», ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να ανάβουν. Νομικοί αναμένεται να αναλάβουν τη συγγραφή της διακήρυξης του νέου κόμματος που θα είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη δίνουν συνεχώς στοιχεία που αφορούν μαζικές παραιτήσεις από νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του τέως προέδρου από τις εκλογές. Σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του, οργανώνονται πυρήνες σε όλη τη χώρα, ενώ όπως αναφέρουν η «μαγιά» υπάρχει από έτοιμες τοπικές οργανώσεις που πλέον αλλάζουν «στρατόπεδο».
Αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση του νέου κόμματος – Αναζητούνται το όνομα και τα γραφεία.
Κρίσιμη είναι η λειτουργία του σάιτ το επόμενο διάστημα, το οποίο θα μετονομαστεί προσωρινά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «stefanos kasselakis» προκειμένου να δέχεται εγγραφές, αλλά θα αποτελέσει και τη βάση προκειμένου να ψηφίσει κάποιος για το όνομα του κόμματος. Αφού οριστεί η ονομασία, η ιστοσελίδα θα μετονομαστεί και πάλι. Αναζητούνται ήδη νέα γραφεία, καθώς ο Ταύρος ήταν νοικιασμένος μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και μετά ο χώρος είναι προγραμματισμένο να παραχωρηθεί αλλού. Κόντρα έχει ξεσπάσει και για τις συμμετοχές στο συνέδριο. Από τον Ταύρο καταγγέλλουν πως η κόρη του Παύλου Πολάκη δεν εξελέγη στην οργάνωση μελών Μοσχάτου, ωστόσο αναδείχθηκε σύνεδρος. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για ασύστολα ψεύδη και καταιγισμό καταγγελιών και παρατυπιών που διαπιστώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του χθες βράδυ ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας την ελπίδα του καινούργιου. Ομως το ξέρω ότι υπάρχει σε χιλιάδες πολίτες η πίκρα για τον αυτο-εξευτελισμό του κόμματος που πίστεψαν. Ενα βαθύ πένθος για το τέλος της ανθρωπιάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.». Χθες συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων και υπάρχει σύγκλιση για την πραγματοποίηση ντιμπέιτ ενδεχομένως την Τετάρτη, ενώ συζητήθηκε να γίνει περίπου στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ με θεματικές ενότητες και διάλογο μεταξύ των υποψηφίων.
Κωδικός «αξιωματική αντιπολίτευση» στη Βουλή
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά χρονικά καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη στη Βουλή, εξαιτίας πλέον των διαλυτικών φαινομένων που παρατηρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών του επέφεραν μεν ισοδυναμία με το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τον αριθμό (31) των βουλευτικών εδρών, πλην όμως διατηρούν την Κουμουνδούρου οριακά στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς βάσει του ισχύοντος Κανονισμού «προηγείται» στην κοινοβουλευτική τάξη το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, αρκεί ακόμη μία και μόνο αποχώρηση – ανεξαρτητοποίηση για να προκαλέσει νέα –και αυτή πρωτόγνωρη– ανατροπή στο σκηνικό, καθώς θα αναδείξει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρό του αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός το οποίο θα προσφέρει στη Χαριλάου Τρικούπη ορισμένα συμβολικής σημασίας «προνόμια» εντός Βουλής. Ειδικότερα:
• Πρώτον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι είναι ο τέταρτος κατά σειρά (μετά τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής) πολιτειακός παράγοντας. Σημειώνεται, ασφαλώς, ότι σχετική πρόβλεψη υπάρχει μόνο στον Κανονισμό της Βουλής και όχι στο Σύνταγμα: «O πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη K.O. πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις», αναφέρει το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής.
• ∆εύτερον, στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχει τυπικά το επιπρόσθετο δικαίωμα (άρθρο 143) να ζητήσει τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων προ ημερησίας διατάξεως, με τους αρχηγούς του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου κόμματος της αντιπολίτευσης να έχουν από μία. Θεωρητικά, επίσης, τυγχάνει μεγαλύτερης ανοχής έναντι των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων κάθε φορά που υπερβαίνει τον χρόνο ομιλίας στις συνεδριάσεις, ενώ είθισται και ο εκάστοτε πρωθυπουργός να έχει λεκτικές «μονομαχίες» μόνο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης διαθέτει –άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής– το δικαίωμα να ορίσει έως και τρεις αναπληρωτές εκπροσώπους του στις συνεδριάσεις, όσους και ο πρωθυπουργός. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων μόνο έως δύο.
Υπενθυμίζεται πως η παρούσα Βουλή είναι εννεακομματική, που υπό προϋποθέσεις (αν δηλαδή βρεθούν δέκα προερχόμενοι από τη δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα) μπορεί να γίνει για πρώτη φορά στην Ιστορία δεκακομματική. Εως χθες το βράδυ η «ομάδα» των ανεξάρτητων βουλευτών, που εξελέγησαν με κάποιο κόμμα, αλλά είτε αποχώρησαν είτε διεγράφησαν, έφθανε στους 18. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από όλα –πλην ΚΚΕ και Νίκης– τα άλλα κόμματα.
Οι δύο μεγάλων διαστάσεων προηγούμενες ανακατατάξεις είχαν προέλθει από την πρώτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς, αλλά και την αποσύνθεση των Σπαρτιατών.