Εντός και Εκτός: Ο Δένδιας και τα ιερά του καραμανλισμού

Εντός και Εκτός: Ο Δένδιας και τα ιερά του καραμανλισμού

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η ανάδειξη του Αλέξη Χαρίτση στο αξίωμα του προέδρου της Νέας Αριστεράς από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε χθες δεν αποτελεί έκπληξη, μια και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Ο κ. Χαρίτσης εξελέγη και τυπικά, λαμβάνοντας τις ψήφους των 1.200 από τους 1.257 συνέδρους (95,5%) που ψήφισαν στην κάλπη για πρόεδρο. Προσεχώς θα μάθουμε και ποιοι εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή. Ολα αυτά, βεβαίως, έχουν κάποιο, δευτερεύον, νόημα. Καθώς το κεντρικό νόημα δεν ήταν άλλο από εκείνο που εκπέμπει μια απλή σύγκριση: ανάμεσα στην εικόνα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνου της Νέας Αριστεράς.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η κατάσταση κατάρρευσης στον ΣΥΡΙΖΑ έχει επεκταθεί σε όλα τα πεδία. Προφανώς και στη Βουλή, όπου οι ανεξαρτητοποιήσεις και η προφανής απουσία ελέγχου έχουν οδηγήσει σε μια λειτουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας διόλου υποδειγματική. Χθες ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν δύο επίκαιρες ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ερωτήσεις συζητήθηκαν, πλην όμως στα πρακτικά αποτυπώθηκε ότι ήταν από ανεξάρτητους βουλευτές: οι Πέτρος Παππάς και Αλέξανδρος Αυλωνίτης τις κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας ως βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εν μια νύκτα και εν μέσω των διαλυτικών εξελίξεων στο κόμμα, εμφανίστηκαν χθες με την ιδιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή. Ισως να είναι και από τις σπανιότατες –αν όχι και η μοναδική– περιπτώσεις που κύκλος συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων δεν εμπεριείχε παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδιαφέρουσα, πάντως, ήταν και η χωροταξική επιλογή των δύο –ανεξάρτητων πια– βουλευτών, οι οποίοι επέλεξαν τα «ορεινά» έδρανα της Ολομέλειας, μακριά από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, πιο κοντά σε εκείνα της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υφυπουργός ∆ικαιοσύνης Γιάννης Μπουγάς χαρακτήρισε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων «νομικά, πολιτικά, διπλωματικά και ιδίως ηθικά ανοικτό». Ο κ. Μπουγάς προέβη σε αυτή τη διευκρίνιση, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία το έφερε ξανά στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο κ. Μπουγάς επισήμανε ότι «οι κρατικές αξιώσεις, των οποίων είναι φορέας το ελληνικό Δημόσιο, περιλαμβάνουν αφενός τις αξιώσεις για επανορθώσεις, αφετέρου τις αξιώσεις για επιστροφή του επονομαζόμενου κατοχικού δανείου». Ο κ. Μπουγάς σημείωσε ότι πρόκειται, βεβαίως, για ένα θέμα με προεκτάσεις ευρύτερες, ωστόσο επισήμανε ότι όλες οι αξιώσεις, «πολλές εκ των οποίων προέκυψαν από εγκλήματα πολέμου, είναι απαράγραπτες», ενώ πρόσθεσε ότι «κανένα σοβαρό νομικό επιχείρημα δεν έχει διατυπωθεί διαχρονικά που να απαλλάσσει τη Γερμανία από την πληρωμή τους». Η απάντηση του κ. Μπουγά δεν κινείται σε διαφορετική λογική από ανάλογες που έχουν δώσει στο παρελθόν υπουργοί άλλων κυβερνήσεων. Οπως, άλλωστε, και η μόνιμη επωδός εκ μέρους του Βερολίνου, ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν διευθετηθεί οριστικά. Εν ολίγοις, τίποτε νεότερο εδώ, πέρα βεβαίως από την ανάγκη της κυβέρνησης να μην αφήσει να διαιωνίζονται φημολογίες περί δήθεν υποχωρήσεων προς τη Γερμανία.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Καστοριά, όπου βρέθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με αφορμή τα 112 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Εκεί, με αφορμή την έννοια της εθνικής ταυτότητας και τις πολιτικές συνδηλώσεις της, ο κ. Δένδιας έκανε μια δήλωση που μοιάζει να έχει προεκτάσεις και στην τρέχουσα δημόσια συζήτηση. «Η λέξη “συντήρηση” δεν είναι λέξη με αρνητικό πρόσημο. Είναι λέξη με εντονότατο θετικό πρόσημο. Πρόοδος και συντήρηση δεν αντιτίθενται. Τουλάχιστον για τους ομιλούντες την ελληνική. Αντίθετο της συντήρησης είναι η σήψη και αντίθετο της προόδου είναι η οπισθοδρόμηση. Συντήρηση και πρόοδος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν», είπε ο κ. Δένδιας, ουσιαστικά επικρίνοντας όλους όσοι καπηλεύονται την έννοια της εθνικής ταυτότητας για πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Η αναφορά του κ. Δένδια ήταν και μια έμμεση αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, έβαλε την Ελλάδα στην Ε.Ε., όχι για να αλλοιώσει, αλλά για να συντηρήσει το εθνικό οικοδόμημα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Στόχος μας είναι να επανέλθουμε στον πολυσυλλεκτισμό που οφείλει να έχει η δημοκρατική παράταξη, να αγγίξει ξανά τα πραγματικά εκλογικά και κοινωνικά όριά της. Πιο μεγάλο από τους “άστεγους” βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι το πολιτικά άστεγο κομμάτι της κοινωνίας, μια και κόσμος που παλαιότερα ψήφισε είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Νέα Δημοκρατία ξαναβλέπει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και εμείς θέλουμε να συνομιλήσουμε με αυτόν τον κόσμο και να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική αλλαγή». Αυτά είπε (ERTNews) o εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, απαντώντας σε ερώτηση αν το κόμμα είναι ανοιχτό σε «μεταγραφές» βουλευτών από άλλα κόμματα, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας αποσύνθεσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT